Morgonritualen upprepades men frukosten startade en halvtimme senare när det är helg. Detta lämnade mindre tid till att ta sig till mässan (jag hade dessutom full packning att bära på denna dag) och på lördagen vill man ej vara senare än nödvändigt. Tro mig, köerna är något helt annat när allmänhten släpps in. Men vis av tidigare besök kunde jag passere dörrana nästan på slaget nio och min förköpsbiljett garanterade mig ånyo en gräddfil bredvid kassorna. På Seriescenen satt Adrian Malmgren och Elias Ericsson och livetecknade alster som sen skulle auktioneras ut för ett behjärtansvärt ändamål.
Jag ägnade den närmsta halvtimmen åt att orientera mig om läget efter fredagskvällen (många såg förvånansvärt fräscha ut) och memorera viktiga tider för signeringar och scenframträdanden. Det första av de senare som intresserade mig skulle starta klockan 10 och hade rubriken "Kalle Anka möter Nils Holgersson". Det var förra NAFS(k)-ordföranden Åsa Warnqvist som ledde ett panelsamtal på detta tema. Övriga deltagare var Elisabet Reslegård från Läsrörelsen, Kalle Anka-tecknaren Arild Midthun och Henrik Lange som kan korta tegelstensromaner till tre serierutor.
Åsa Warnqvist, Elisabet Reslegård, Arild Midhun och Henrik Lange.
I bilden ovan tittar man imponerat på när Arild Midthun ankifierar Selma Lagerlöf. Det kommer att totalt bli fyra litterära klassiker som disneyfieras, Bockarna Bruse har redan avhandlats också den (först ut) och på tur står bröderna Grimms "Hans & Greta" samt H.C. Andersens "Snödrottningen". Stor tid gick åt för att beskriva processen att korta Selma Lagerlöfs lunta till 16 seriesidor. För detta svarade framlidne Göran Hägg som enligt Arild Midthun hade tagit sig an uppgiften med stor entusiasm. Man berörde också Läsrörelsens ambition att omvandla höstlovet i skolan till ett läslov samt hur Langes förkortningsmetod kan användas för att skapa serietävlingar blans lediga skolelever.
Johannes Klenell & Mats Jonsson.
Jag träffade Galagos förläggarduo Johannes Klenell och Mats Jonsson som hade en ovanligt lugn stund på lördagsförmiddagen. Detta utmärkte hela mässan för det var osedvanligt gott om plats för att vara allmänhetens dag. Inte upprörande trångt så man tvingades skohorna sig fram på tvären någontans. Märkligt. Men troligen är både institutioner och skolor mindre benägna att släppa iväg sin personal på denna tillställning när det är tajta budgetar och besparingstider överlag.
Jonas Darnell får knepig förfrågan när han signerar med Lena Furberg.
I Egmonts regioner hade nu signerigarna kommit igång på allvar. Jonas Darnell satt jämte Lena Furberg och köerna till dem ringlade långa. Inte för att jag skulle ha några förutfattade meningar om vilka deras respektive fans var, men det fanns ingen risk för sammanblandning (om jag uttrycker mig diplomatiskt).
Jonas Anderson och Dennis Gustafsson.
Dennis Gustafsson hade på lördagen anlänt till Albumförlagets monter, och jag hade skjutit upp inköp av det nya Viktor Kasparsson-albumet tills dess. Självklart ville jag ha en teckning i det, och Dennis var inte sen att göra mig till viljes. Det blev en bil som jagades genom den skånska natten av ett ett hemskt monster. Jonas Anderson var så nyfiken på vad det skulle bli att han inte kunde låta bli att snegla över axeln på Dennis.
Thomas Storn & Ulf Granberg
Inom kort kommer den sedan länge utlovade boken om de svenska serierna på 60-talet från Svenskt Seriearkiv att ges ut, och som en förhandstitt och aptitretare presenterade seriearkivarie Thomas Storn smakprov ur denna på Seriescenen under rubriken "Jag minns mitt mitt 60-tal". När han kommit fram till Rolf Gohs och hans serier kallade han upp gammelredax från Fantomen, Ulf Granberg, på scenen för att ge ytterligare dimensioner åt denne för de svenska serierna så utomordentligt viktige person. Det blev mycket lyckat (fast roligast hade det förstås varit om man lockat dit Gohs själv).
Johan Kimrin och Kim W Andersson med nya Alena.
I samband med att filmatiseringen av Kim W Anderssons skräckserieroman Alena blev klar drog han och Johan Kimrin på Apart förlag igång en Kickstarterkampanj för att ge ut en ny och förbättrad upplaga i hårda pärmar eftersom den första var oåterkalleligen slutsåld. Kampanjen kröntes med framgång, och på lördagen öppnade Johan den första kartongen med böckerna. Stämningen var lätt andäktig, men alla var mycket nöjda med resultatet. En stolt Kim W visar här ovan upp ett av de första exemplaren som plockades upp. Jag föredrog dock att få mitt eget levererat till dörren med posten.
Sara Granér & Aurora Walderhaug.
Nu signerades et lite var stans. Hos Galago fann jag Sara Granér med sin senaste(?) bok och hos albumförlaget satt Aurora Walderhaug och skrev namnet på tryck med Dylan Dog.
Germund von Wowern & Jonas Darnell.
Två av seriesveriges mest imponerande helskägg, Germund von Wowern och Jonas Darnell, köpslog intensivt om Herman Hedning-original. Jodå, det blev affär vad det led.
Dick Harrisom & Jamil Mani, sen Hilda Maria Sandgren.
Det hade nu blivit dags för utdelningen av Seriefrämjandets Urhunden-priser för bäste svenska och översatta seriealbum. Stolsraderna framför scenen såg som vanligt ut som "vem är vem" i seriesverige. Spänningen var olidlig. Dick Harrison och Jamal Mani hade plats på scenen, och kallade först till sig Hilda-Maria Sandgren. Hon fick priset för sitt debutalbum, Det som händer i skogen.
Viktor Agering, Jens Andersson och Claes Reimerthi får priser av Dick Harrison.
Bästa översatta album blev Skyttegravskriget av Jaques Tardi, och Jens Andersson& Viktor Agering från Placebo press tog emot priset för dennes räkning. Sen fick Claes Reimerthi det speciella priset Unghunden för sina insatser på barn- och ungdomsserieområdet. Och det var nog alla eniga om var synnerligen välförtjänt.
Nu återstod inte mycket mer än att gå runt och ta farväl av alla vänner med en förhoppning om att ses snart igen. Mitt tåg skulle gå 17.55 och jag ville förvissa mig om att jag verkligen skulle få utnyttja min platsbiljett. Det var rätt tänkt att vara ute i tid eftersom den enda obokade vagnen tyvärr utelämnats ur tåget och det fick till följd att det blev trångt i de gemensamma utrymmena. Bortsett från detta gick resan bra och jag var hemma på utsatt tid, strax efter nio. Det hade varit tre lagom späckade dagar, och den allt annat än knökfulla lördagen hade lämnat gott om tid för att träffa folk. Det blir nog bokmässa nästa år också. Vi får se.
Ytterligare bilder finns att se här.