Fett, läderolja och lädertvål.
Om man som jag är väldigt noga med att ens skinnjackor skall åldras vackert och med värdighet är det mycket viktigt att de sköts om på bästa möjliga sätt. Det är inte frågan om något hokus pokus utan i stort sett bara sunt förnuft och lite hårt arbete för att jackorna skall bli om inte som nya så i alla fall riktigt blanka och fina.
Skulle jackan ha blivit så smutsig att den inte blir ren av en lättare gnuggning med en mjuk trasa fuktad i varmt vatten så använder jag en glycerinbaserad lädertvål. Det biter på det mesta. Ha tvål på trasan och gno försiktigt tills smuts och fläckar försvunnit. Torka bort tvålen och polera lätt.
Sen är det dags för återfettning. För detta ändamål använder jag en läderolja som är mer lättarbetad och tränger in bättre i skinnet är vanligt läderfett för grövre skor. Oljan bör strykas på flödigt med en bomullstuss men jag överdriver inte. Jag är särskilt noga under ärmarna, kragen och runt knapphål/blixtlås. När hela jackan är infettad låter jag den hänga på tork i ungefär en månad i källaren där det är mörkt, svalt och torrt. När skinnet inte längre känns klibbigt är det dags att hänga in den i garderoben för sommarförvarimng. Då är jackan mjuk och smidig vid säsongsstarten i oktober. Skulle det se oroväckande torrt ut någonstans brukar jag gnida in lite skofett på dessa ställen. Det är oftast på manchetter och närmast muddar som detta är av nöden.
Vilka produkter man använder är en ren smaksak - jag tror de flesta skinnvårdsmedel fungerar tillfredställande. Men eftersom jag inte tycker om att betala mer än nödvändigt för något har det blivit de som visas i bilden som jag använder. Ekols tvål och läderoljaär mycket prisvärda och samma sak gäller för Viking Fiskarsmorning från Boston (som "alltid funnits" och var standardutrustning tillsammans med vaxfett i det militära). Tänk på att ljusa skinn kan mörkna om det fettas in så är man tveksam vad som skall användas är det en god idé att göra ett prov någonstans där det inte syns innan man börjar gnida.
Med dessa enkla åtgärder garanteras jackan ett långt liv. Vem vet, den kanske till och med går i arv?