Efter en god natts sömn (hotellets relativa närhet till den kraftigt trafikerade europavägen bekommer mig inte ett dugg) och en stadig frukost kände jag mig redo för ännu en dag på Bokmässan. Jag satsade på att vara där strax efter att portarna öppnats klockan nio, men kom faktiskt in en kvart före detta klockslag så en del montrar var inte bemannade ännu när jag gjorde min entré. Hos Seriefrämjandet fanns det dock lite i likhet med mig morgonpiggt folk.
![Christian Kindblad hos Seriefrämjandet.]()
Christian Kindblad bemannar Seriefrämjandets monter. Då besökstrycket var tämligen obefintligt fanns det gott om tid att diskutera den nionde konstformen, men även annat av intresse. Christian ägnar nuförtiden en stor del av sin tid åt historia och forskning och har enligt egen utsago börjat göra sig av med seriesamlingarna.
Liv Strömquist och Johannes Klenell samlar sig i Galagos monter innan den långa kön med hennes fans började röra på sig... När Johannes kontrollerade försäljningssiffrorna efter mässan visade det sig att man ännu en gång slagit rekord, troligen mycket tack vare Livs nya seriealbum, Uppgång & fall.
Illustratörscentrums monter var populär som arbetsplats när det skulle bidras till bokmässe-jamet i min skissbok. I bilderna ovan är det först Johan Andreasson och sen Jonas Anderson som ritar för brinnande livet. Johan efterkom min önskan om att "rita Horst" medan Jonas var den ende som använde sig av färg. Men avbildar man en räv är det väl klart att det måste finnas lite rött i kompositionen!
Brasiliens serievärld vet jag inget om, så därför passade jag på att ta chansen att informera mig när Natalia Batista (via tolk) intervjuade den brasilianske serieskaparen Bianca Pinheiro på seriescenen. Man hann med att avhandla både hennes egna serier, hur hon går till väga när hon skapar dem (både digitalt och på "vanligt" sätt) samt Brasiliens seriemarknad i stort. Som framgår av bilden var det en glad och uppsluppen stämning. Tolken skötte sitt uppdrag med den äran, men det är nog lite lättare för bildkonstnärer att förstå varann ändå...
Bidragen till min skissbok fortsatte att strömma in. Nicolas Krizan noterade tacksamt att han nu skulle kunna försvinna i mängden (fet chans) och Kim W. Anderssonövertygade Knut Larsson om nödvändigheten av att synas i dessa sammanhang. Det var meningen att Kim skulle signera sitt eget Alena-album i Aparts hörna, men han upplät gentilt den begränsade bordsytan till sin kollega.
Mikael Sol visar att Fantomens tygkasse (som kommit till 80-årsjubiléet tror jag) är en fullständigt oundgänglig accessoar i seriesammanhang. Jag lyckades sen få Lena Furberg att teckna in en lätt illmarig Mulle i bokmässe-jamet. Ingen skall kunna anklaga mig för att inte ha ett brett anslag när det gäller vilka som medverkar.
Utdelningen av de två seriepriserna Urhunden och Adamson-statyetten skulle tyvärr överlappa varann i år (fullständigt onödigt då det till nästan 100% är samma publik som intresserar sig för detta), och efter viss vånda valde jag att prioritera Adamson. Det fick till följd att jag gick bort till mitt "vanliga" hotell, Best Western Mektagonen, och checkade in. Till min stora förtjusning hade jag blivit uppgraderad till en takvåning på hela 40 m2 (som on de vanliga rummen är skulle vara trånga) med balkong. Utsikten som kan ses i ovanstående bilder (mot norr och nordost) var imponerande. Tyvärr hade balkongmöblerna plockats in för säsongen.
Tack vare att hotellet erbjöd ett dagskort för lokaltrafiken till ett attraktivt pris hann jag utan mankemang tillbaka till mässan i tid för...
...utdelningen av Adamson-priserna som skulle förssiggå på andra våningen ganskå långt bort. Som konferencierer fungerade Serieakademiledamöterna Pidde Andersson och Johanna Koljonen, med Sture Hegerfors och Lasse Åberg som prisutdelare. De lyckliga mottagarna var David Mazzucchelli, Knut Larsson (översta bilden) och Ellen Ekman (mittbilden). Två diplom delades också ut, till Helena Magnusson (som skrivit en doktorsavhandling om serier) och Germund von Wowern som kan ses inspektera det i den tredje bilden. Utdelningen tog välgörande kort tid i anspråk.![Johan Andreasson, Göran Everdahl & Jan Hoff.]()
Publiken vid Adamson-utdelningen var tämligen rik på kändisar vilket säger en del om prisets betydelse. Här ovan är det Johan Andreasson, Göran Everdahl och Jan Hoff som ställer upp för fotografens kamera innan man hastade vidare ut på mässan (som långtifrån var slut för dagen).
På Seriescenen berättar Steve Nyberg för Kalle Lind om sitt projekt Trygga lilla Sverige (vackert förpackat i lådan på bordet), medan Johanna Kristiansson lutar sig bekvämt tillbaka medan Joakim Gunnarsson tuschar hennes miniatyr-Morris i min skissbok. Det är så det brukar gå till, för övrigt.
Ett säkert dragplåster i Egmonts monter är som alltid Arild Midthun som ofötröttligt "ankifierar" en alrdig sinande kö med fans. Att han orkar! Dessutom står han upp hela tiden, andra tecknare får i alla fall sitta ner medan de arbetar!
Naturligtvis var ett bidrag till bokmässe-jamet från en nybliven Adamson-vinnare synnerligen önskvärt, och Ellen Ekman var vänlig nog att göra mig till viljes. Sen ockuperades Seriescenen av förläggare Johan Kimrin och Kim W. Andersson som berättade om den Kickstarter-kampanj man dragit igång för att Kims nya sciens fiction-serie Astrid: Vulkanmåmens kult skall komma ut i en svensk upplaga i början av november. Ett vällovligt initiativ som jag hoppas alla stöder så mycket de kan. Just när jag stod i begrepp att lämna tillställningen för att ta mig till Göteborgs Folkets hus där NAFS(k):s 40-årsfirande skulle äga rum, dök Per Demervall och Patric Nyström upp. Det hanns därför inte med att prata så mycket om deras nya albumserie hos Rabén & Sjögren, Siri och vikingarna, utan det blir mer om den i referatet av söndagens händelser.
Vad gäller firandet av NAFS(k) blev detta mycket lyckat med god mat, läckra tårtor och knepiga frågesporter samt kollusorer jag inte träffat på åratal. Men det kommer det troligen att skrivas om i andra sammanhang så jag lämnar det därhän denna gång. Hotellet lvde upp till förväntningarna så efter sedvanligt bildbehandlande somnade jag som en stock.