Quantcast
Channel: Intryck & uttryck
Viewing all 325 articles
Browse latest View live

Cheryl Blossom X 2 av Dan Parent

$
0
0

Om det är någon figur i Archie-universum som är fullständigt renons på goda egenskaper utan bara finns till för att ställa till med besvärligheter för alla andra så är det den fullständigt olidliga Cheryl Blossom. Det rödhåriga yrvädret gjorde entré iBetty and Veronica #320 från 1982 och var sen ett ständigt irritationsmoment de närmaste åren tills hon bedömdes vara olämplig att medverka i barnserietidningar och därför sattes i karantän. Denna varade tills mitten av 90-talet då hon kom tillbaka i "Love Showdown"-historien och 1997 fick hon sin egen serietidning som varade i 37 nummer. Det är från denna som dessa båda originalsidor är hämtade:


Cheryl Blossom #16, sidan 23.

Tecknad av Dan Parent modellerar Cheryl här diverse baddräkter som läsarna har hittat på och skickat in. Detta har alltid varit ett populärt inslag i tidningarna, och många är de i modevärlden som vittnat om att deras yrkesval inspirerats av att de läste Betty and Veronica som barn. Det var tydligen inte nog med bara en sida baddräkter i detta nummer, för jag fick tag på en till:


Cheryl Blossom #16, sidan 26.

Allt som allt sju avbildningar av Cheryl på två sidor. De här är jag faktiskt lite mallig över. Jag tog med dem till San Diego Comic-Con sommaren 2010 för att få dem signerade av Dan personligen, varvid denna konversation utspelade sig:

Dan: Cheryl is not a nice person.
Jag: She's kind to her dog!
Dan: But besides that she's not supposed to have any redeeming qualities at all!

Så nu är det klarlagt. Cheryl skall vara precis så jobbig som hon framställs i serierna. Och hör sen. (Men hon är trevlig att vila ögonen på ändå!)

Klicka på bildena för att se sidorna i större format i mitt Dan Parent-galleriComic Art Fans.

Jam-bild från Bokmässan 2016

$
0
0

Jag är ännu inte färdig med bildmaterialet från årets bokmässa i Göteborg, men har hunnit skanna den "jam"-teckning som jag med hjälp av Jonas Darnell& Herman Hedning initierade på fredagen. Temat var "seriefigurer festar loss" och efter tre dagar såg det ut så här:

Jam från Bokmässan 2016.

Jam från Bokmässan 2016.

När Jonas slagit an tonen var det inget problem att få bidrag, så efter honom följde i tur och ordning: Oscar Hjelmgren, Jimmy Wallin, Malin Biller, Johan Wanloo, Natalia Batista, Lars Krantz, Johan Andreasson, Robert Nyberg, Jonas Anderson, Nicolas Krizan, Knut Larsson, Lena Furberg, Joakim Gunnarsson, Hedvig Häggman-Sund, Johanna Kristiansson, Ellen Ekman och Per Demervall. Puh! Jag hade velat ha med Alan Kamieniarczyk också, men han har nu axlat inte bara Lars Mortimers mantel utan även hans signeringsköer, så det lät sig icke göras. Tyvärr.

Ett jam har fördelen att har man bara fått snöbollen i rullning går det av sig själv, samt att de flesta tecknare kan bidra med i alla fall en liten bild då de inte behöver lägga för mycket av sin dyrbara tid på en större, fristående teckning.

Det här var hursomhelst väldigt kul. Få se om jag gör om det vid något annat tillfälle.

Klicka på bilden för en något större skanning där detaljerna framgår tydligare (Nils och Morris är mycket små).

Hemfört från Bokmässan 2016

$
0
0

Serier från årets bokmässa.

Det är som vanligt inga problem att hitta oumbärliga serieböcker på bokmässan, men reser man som jag gör med endast handbagage (och har begränsat utrymme i hemmet för nytillskott) är det inte svårt att lägga band på sig. Ovanstående är det kulturgods som jag tog (med ett undantag) med från Göteborg detta år:

Seriemix nummer 2 från Ades Media, framför allt på grund av fyra sidor av Johan Andreasson från 1994 som ytterst få människor har läst, men även resten ser jag fram emot. Tidningen växte fram som ett projekt på serieforum.se och jag finner det tämligen fantastiskt att det blivit två nummer så här långt.

Andra albumet Johan Wanloos barnserie Kapten Klara, Kapten Klara i rymden. Johan gör "pulp-fiction för barn" med ett härligt schvung i bildberättandet,

Siri och vikingarnaär det första i vad vi får hoppas blir en lång serie album om vikingaflickan Siri från Patric Nyström och Per Demervall. Per är erkänt bra på historiska miljöer och berättelsen är uppdelad i 10 korta kapitel som lämpar sig väl för högläsning. Albumet är en del i Rabén & Sjögrens satsning på barnserier, och om intresset för albumet på bokmässan är en tillförlitlig indikator på hur det kommer att sälja så är det en succé på gång. Jag köpte nämligen ett av Patrics egna friex...

Först i undre raden ses ett särtryck ur Kim W. Anderssons nya science-fictionserie, ASTRID: Vulkanmånens kult. Den skall komma ut på det amerikanska förlaget Dark Horse i slutet av november, men redan i början av samma månad planerar han och Johan Kimrin på Apart förlag att ha en Kickstarter-finansierad utgåva på svenska tillgänglig. Särtrycket är ett led i kampanjen som jag hoppas skall bli framgångsrik. Stötta på, bara!

Sen det enda undantaget: Herman Hedning: Prekampbrium 1988-1998. Jag hade redan skaffat den genom den oerhört framgångsrika Kickstarter-kampanjJonas Darnell initierade och som uppfyllde målet redan efter några timmar, men eftersom han satt och försökte kränga den också på Bokmässan tar jag med den i detta sammanhang (den hade varit alldeles för tung att släpa på i vilket fall som helst).

Till sist andra delen av Velvet från Apart förlag. Här fortsätter den spännande historien och blir om möjligt ännu bättre än i första delen. Jag är fortfarande tämligen mallig över min del i intrigerna bakom dess utgivning på svenska (och hoppas att Johan i alla fall går jämnt opp på den).

Sett på Bokmässan 2016 - lördag

$
0
0

Efter en god natts sömn (hotellets relativa närhet till den kraftigt trafikerade europavägen bekommer mig inte ett dugg) och en stadig frukost kände jag mig redo för ännu en dag på Bokmässan. Jag satsade på att vara där strax efter att portarna öppnats klockan nio, men kom faktiskt in en kvart före detta klockslag så en del montrar var inte bemannade ännu när jag gjorde min entré. Hos Seriefrämjandet fanns det dock lite i likhet med mig morgonpiggt folk.

Christian Kindblad hos Seriefrämjandet.

Christian Kindblad bemannar Seriefrämjandets monter. Då besökstrycket var tämligen obefintligt fanns det gott om tid att diskutera den nionde konstformen, men även annat av intresse. Christian ägnar nuförtiden en stor del av sin tid åt historia och forskning och har enligt egen utsago börjat göra sig av med seriesamlingarna.

Liv Strömquist & Johannes Klenell.

Liv Strömquist och Johannes Klenell samlar sig i Galagos monter innan den långa kön med hennes fans började röra på sig... När Johannes kontrollerade försäljningssiffrorna efter mässan visade det sig att man ännu en gång slagit rekord, troligen mycket tack vare Livs nya seriealbum, Uppgång & fall.

Johan Andreasson tecknar i skissbok.  Jonas Anderson ritar i min skissbok.

Illustratörscentrums monter var populär som arbetsplats när det skulle bidras till bokmässe-jamet i min skissbok. I bilderna ovan är det först Johan Andreasson och sen Jonas Anderson som ritar för brinnande livet. Johan efterkom min önskan om att "rita Horst" medan Jonas var den ende som använde sig av färg. Men avbildar man en räv är det väl klart att det måste finnas lite rött i kompositionen!

Natalia Batista samtalar via tolk med Bianca Pinheiro

Brasiliens serievärld vet jag inget om, så därför passade jag på att ta chansen att informera mig när Natalia Batista (via tolk) intervjuade den brasilianske serieskaparen Bianca Pinheiro på seriescenen. Man hann med att avhandla både hennes egna serier, hur hon går till väga när hon skapar dem (både digitalt och på "vanligt" sätt) samt Brasiliens seriemarknad i stort. Som framgår av bilden var det en glad och uppsluppen stämning. Tolken skötte sitt uppdrag med den äran, men det är nog lite lättare för bildkonstnärer att förstå varann ändå...

Nicolas Krizan ritar i skissbok.   Kim W. Andersson & Knut Larsson.

Bidragen till min skissbok fortsatte att strömma in. Nicolas Krizan noterade tacksamt att han nu skulle kunna försvinna i mängden (fet chans) och Kim W. Anderssonövertygade Knut Larsson om nödvändigheten av att synas i dessa sammanhang. Det var meningen att Kim skulle signera sitt eget Alena-album i Aparts hörna, men han upplät gentilt den begränsade bordsytan till sin kollega.

Mikael Sol med Fantomenkasse.   Lena Furberg bidrar till jam.

Mikael Sol visar att Fantomens tygkasse (som kommit till 80-årsjubiléet tror jag) är en fullständigt oundgänglig accessoar i seriesammanhang. Jag lyckades sen få Lena Furberg att teckna in en lätt illmarig Mulle i bokmässe-jamet. Ingen skall kunna anklaga mig för att inte ha ett brett anslag när det gäller vilka som medverkar.

Hotellutsikt norr.  Hotellutsikt nordost.

Utdelningen av de två seriepriserna Urhunden och Adamson-statyetten skulle tyvärr överlappa varann i år (fullständigt onödigt då det till nästan 100% är samma publik som intresserar sig för detta), och efter viss vånda valde jag att prioritera Adamson. Det fick till följd att jag gick bort till mitt "vanliga" hotell, Best Western Mektagonen, och checkade in. Till min stora förtjusning hade jag blivit uppgraderad till en takvåning på hela 40 m2 (som on de vanliga rummen är skulle vara trånga) med balkong. Utsikten som kan ses i ovanstående bilder (mot norr och nordost) var imponerande. Tyvärr hade balkongmöblerna plockats in för säsongen.

Tack vare att hotellet erbjöd ett dagskort för lokaltrafiken till ett attraktivt pris hann jag utan mankemang tillbaka till mässan i tid för...

Knut Larsson får Adamson-pris.


Germund von Wowern får Adamson-diplom.

...utdelningen av Adamson-priserna som skulle förssiggå på andra våningen ganskå långt bort. Som konferencierer fungerade Serieakademiledamöterna Pidde Andersson och Johanna Koljonen, med Sture Hegerfors och Lasse Åberg som prisutdelare. De lyckliga mottagarna var David MazzucchelliKnut Larsson (översta bilden) och Ellen Ekman (mittbilden). Två diplom delades också ut, till Helena Magnusson (som skrivit en doktorsavhandling om serier) och Germund von Wowern som kan ses inspektera det i den tredje bilden. Utdelningen tog välgörande kort tid i anspråk.

Johan Andreasson, Göran Everdahl & Jan Hoff.

Publiken vid Adamson-utdelningen var tämligen rik på kändisar vilket säger en del om prisets betydelse. Här ovan är det Johan Andreasson, Göran Everdahl och Jan Hoff som ställer upp för fotografens kamera innan man hastade vidare ut på mässan (som långtifrån var slut för dagen).

Kalle Lind intervjuar Steve Nyberg.  

Johanna Kristiansson tuschas av Joakim Gunnarsson.

På Seriescenen berättar Steve Nyberg för Kalle Lind om sitt projekt Trygga lilla Sverige (vackert förpackat i lådan på bordet), medan Johanna Kristiansson lutar sig bekvämt tillbaka medan Joakim Gunnarsson tuschar hennes miniatyr-Morris i min skissbok. Det är så det brukar gå till, för övrigt.

Arild Midthun ankifierar fans.

Ett säkert dragplåster i Egmonts monter är som alltid Arild Midthun som ofötröttligt "ankifierar" en alrdig sinande kö med fans. Att han orkar! Dessutom står han upp hela tiden, andra tecknare får i alla fall sitta ner medan de arbetar!


Ellen Ekman bidrar till jam-session.   Johan kimrin & Kim W. Andersson.

Naturligtvis var ett bidrag till bokmässe-jamet från en nybliven Adamson-vinnare synnerligen önskvärt, och Ellen Ekman var vänlig nog att göra mig till viljes. Sen ockuperades Seriescenen av förläggare Johan Kimrin och Kim W. Andersson som berättade om den Kickstarter-kampanj man dragit igång för att Kims nya sciens fiction-serie Astrid: Vulkanmåmens kult skall komma ut i en svensk upplaga i början av november. Ett vällovligt initiativ som jag hoppas alla stöder så mycket de kan.

Per Demervall & Patric Nyström

Just när jag stod i begrepp att lämna tillställningen för att ta mig till Göteborgs Folkets hus där NAFS(k):s 40-årsfirande skulle äga rum, dök Per Demervall och Patric Nyström upp. Det hanns därför inte med att prata så mycket om deras nya albumserie hos Rabén & Sjögren, Siri och vikingarna, utan det blir mer om den i referatet av söndagens  händelser.

Vad gäller firandet av NAFS(k) blev detta mycket lyckat med god mat, läckra tårtor och knepiga frågesporter samt kollusorer jag inte träffat på åratal. Men det kommer det troligen att skrivas om i andra sammanhang så jag lämnar det därhän denna gång. Hotellet lvde upp till förväntningarna så efter sedvanligt bildbehandlande somnade jag som en stock.

Fler bilder i detta flickr-album

Sett på Bokmässan 2016 - fredag

$
0
0

Detta år kom jag att bevista Bok och Bibliotek i Göteborg under tiden fredag till söndag, detta beroende på att NAFS(k) ämnade hålla festligheter i staden på lördag kväll med anledning av att föreningen firar 40 år i år (grundades 1976) och dessutom ha ett fördrag på Seriescenen på söndag morgon klockan 10. Normalt föredrar jag torsdag till lördag, men vissa anpassningar till en annorlunda veklighet går inte att undvika ibland.

Jag tog halv sju-tåget från stan på fredag morgon och var framme strax efter tio, helt enligt planerna. Promenaden till mässan samt insläppet (jag hade köpt biljett i förväg och slapp köa) tog ytterligare en halvtimma men sen var jag på plats och kunde börja se mig omkring i serieavdelningen. Första anhalt blev Egmonts monter där Germund tog emot och inte behövde mycket övertalning för att bistå resenären med en dubbel espresso av mässans bästa kaffe:

Germund bjuder på espresso.

Germund bjuder på espresso.

Patrik Schylström intervjuar Anneli Furmark.

Patrik Schylström intervjuar Anneli Furmark på Seriescenen om hennes nya serieroman, En sol bland döda klot.

Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson.   Frida Ulvegren hos Kartago Förlag.

Till vänster kan ses hur Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson gör sig klara att signera album med Katten Nils hos Kolik Förlag medan Frida Ulvegren till höger packar ihop efter att ha suttit och signerat hos Kartago.

Andreas Eriksson berättar om Fantomen.   Oscar Hjelmgren och Jimmy Wallin

Andreas Eriksson berättar om 80 år av Fantomen på Seriescenen (han tog endast fjorton minuter i anspråk för detta) medan Oscar Hjelmgren resonerar med Jimmy Wallin i Stevalis monter (där diverse seriefolk av någon anledning samlades med ojämna mellanrum).

Jimmy Wallin tecknar medan 2 x Jonas ser på.

Jimmy Wallin bidrar till jam-teckningen i min skissbok övervakad av Jonas Svensson och Jonas Darnell (med öl i nypan). - Använder du mina fina konstböcker som underlag när du tecknar? - Dom är ju inplastade!!!

Hilda-Maria Sandgren, Daria Bogdanska och Frida Ulvegren

Hilda-Maria Sandgren (Vägarna är som tvättbrädor här), Daria Bogdanska (Wage Slaves) och Frida Ulvegren gör sig klara på Seriescenen. Frida intervjuade de båda andra om deras aktuella seriealbum.

Peter Sparring med Moebius-album.  Johan Wanloo bidrar till mitt bokmässe-jam.

Peter Sparring visar Moebius-album i Cobolts monter, medan Johan Wanloo lämnar bidrag till mitt bokmässe-jam efter att signerat nya Kapten Klara-albumet hos Kartago.

Johannes Klenell och Mats Jonsson.   Natalia Batista hos Kolik förlag.

Galago-redaktörerna Johannes Klenell och Mats Jonsson verkar nöjda med fredagskommersen. I höger bild är det Natalia Batista som är vänlig nog att teckna en krigarprinsessa som dansar macarena i bokmässe-jamet. Hon fick lov att friska upp minnet genom att ta några danssteg och göra åtbörder med armarna bakom bordet. Väckte viss uppmärksamhet.

Klockan fem mötte jag upp med Torsten Bengtsson i Hotel Gothia Towers lobbybar och sen satt vi och hade en trevlig stund tills jag kom på att garderoben stängde vid sjutiden. Torsten var väldigt uppbokad i år, så detta var den enda tiden han hade tillgänglig och vi försökte få ut det mesta av den. För övrigt kan jag inte påminna mig när ett glas Norrlands Guld smakat så bra senast! Jag fick ut mitt bagage ur garderoben i sista ögonblicket och tog sen en rask promenad till mitt hotell, Spar Gårda, där rummet jag tilldelades var till full belåtenhet. Resten av kvällen bildbehandlade jag och twittrade om dagens upplevelser.


Fler bilder finns i detta flickr-galleri.

Sett på Bokmässan 2016 - söndag

$
0
0

Anledningen till att jag skulle vara på Bokmässan även under söndagen var att NAFS(k), representerat av Stefan, Greger och Åsa, skulle hålla ett anförande om föreningen första fyrtio år på Seriescenen klockan 10. Men tills dess var det gott om tid, så jag hann med att både äta en rejäl frukost (och irritera mig på drummeln som inte gjorde rent citruspressen efter sig samt uppträdde i en offentlig lokal iklädd byxor med elastiskt band i midjan) och ta fyra svep med rakhyveln efter en mycket skön dusch. Vid utcheckningen hade jag NAFS(k):s ordförande Mats Nilsson framför mig, och han blev lätt förvånad när damen i receptionen frågade hur jag trivts i min takvåning med balkong?

Mats stannade ytterligare en stund på hotellet medan jag tog spårvagnen till mässan. Vilken lyx att inte behöva gå! När jag lämpat av bagaget i garderoben hände inte mycket fram till att NAFS(k):s programpunkt stod i begrepp att börja.

Mats & Marina.

Då började ankisterna samlas vid Seriescenen, och i bilden ovan är det förutom ordförande Mats också föreningens sekreterare Marina som finslipar detaljerna minuterna innan allt skall börja.

Mats inleder.

På slaget tio klev Mats upp på scenen för att hålla en kort inledning. Fördelen med att ha sin programpunkt sent i tid (men numera är 10 på söndag en etablerad tidpunkt för ankistiska inslag) är att oddsen för att tekniken skall fungera utan onödigt krångel är tämligen stor. Så också denna gång. Att mikrofonvolymen måste justeras hör till och är inget som skall betraktas som ett missöde. Den tidiga timman till trots var det nästan fullsatt framför scenen. 

Stefan, Greger & Åsa.

Jag har ingen aning om hur mycket man repeterat på framförandet, men de tre på scenen (Stefan, Greger och Åsa) var samspelta och bollade ordet mellan sig på ett sätt som inte lämnade några transportsträckor eller döda punkter. Jag gjorde ett försök att filma det hela, och fick till sist ihop drygt 30 minuter av varierande kvalitet. Ljudet blir sällan bra med så mycket bakgrundssorl som det var här. Jag fick också avbryta ett par gånger när jag började skaka på grund av att jag hållit kameran stilla i samma läge för länge. Skall detta göras seriöst är stativ ett måste. När det hela var över verkade publiken nöjd i alla fall. Många valde också att stanna till nästa programpunkt.

Arild Midthun om läsfrämjning.

Det skulle handla om "Kalle Anka som läsfrämjare" och det var Arild Midthun som skulle ansvara för detta och berätta om sitt arbete med att sprida läsglädje och väcka kunskapstörst hos barn och unga. Det var både intressant och medryckande. En klar majoritet av publiken räckte för övrigt upp handen när han frågade hur många i den som hade lärt sig läsa med hjälp av Kalle Anka & c:o. Men det var ju inte oväntat i detta sammanhang.

Patric Nyström & Per Demervall

Patric Nyström och Per Demervall hade en spontansignering av Siri och vikingarna i Rabén & Sjögrens monter. Det gick så bra att alla tillgängliga exemplar tog slut och herrarna måste släppa till sina friex för att inte göra de som stått i kö besvikna. Per lämnade också ett bidrag till bokmässe-jamet i min skissbok när ritdonen var framme. Han fick emellertid läna en lämplig penna att tuscha med av Joakim Gunnarsson som tillsammans med Johanna Kristiansson spotansignerade Katten Nils i samma monter. Där fanns det dock album så det räckte.

Johan, Andreas, Olof, Mats & Greger.

När det blev lunchdags slog jag följe med övriga ankister (utom Marina som måste med tåget till Värmland) och utan att öda någon onödig tid hittade vi relativt snabbt ett näringsställe som hade något för alla ett kvarter från mässan (Sanguine Bistro). Dagens rätt kom på bordetvälgörande snabbt medan Johan & Andreas hamburgare tog längre tid på sig. Men vi hade ingen större brådska.

Johan Kimrin & Kim W. Andersson.

Innan det var dags att ta farväl av alla gamla och nya vänner och anträda hemresan såg jag till att se hur Johan Kimrin och Kim W. Andersson summerade den senares karriär och berättade om hur det är att bli upplockad av ett stort amerikanskt serieförlag. Bland annat var det mycket annorlunda att som svensk arbeta tillsammans med en engagerad redaktör som lade sig i serieskapandet på detaljnivå, något som kanppt existerar på våra breddgrader. Mycket var dock känt av mig sen tidigare, men visst tål det att repeteras!

Bortsett från viss förvirring vad gällde vagnsnumren var min hemresea helt odramatisk, vilket inte kan sägas om vad stockholmarna råkade ut för på sista X3000-tåget söndag kväll. Torrlagd bistro utan skaffning (borde vara en omöjlighet, men scenariot upprepas tydligen varje år) samt någon som hoppade framför tåget i Vingåker och därför försenade det nästan två timmar. Inget dylikt för min del, utan jag var till och med framme i Västerås några minuter före tidtabellen. Det hade varit tre lyckade dagar på Bokmässan, men fattas bara annat i det sällskapet!

Fler bilder i detta album på flickr.com.

Drinkar för den som vill vara märkvärdig vid bardisken - del 35

$
0
0

The Fitzgerald

The Fitzgerald

Man skulle kunna tro att en cocktail som är uppkallad efter en legend som F. Scott Fitzgerald härstammar från förbudstiden i USA, men så är det inte alls. Drinken komponerades av Dale DeGroff när han förestod baren på The Rainbow Room i Rockefeller Center, New York, på 80-talet och började sitt liv under namnet "Gin Thing". Detta blev det dock ändring på när en stamgäst, verksam på The New Yorker, snusförnuftigt fällde kommentaren “No, you already have the Hemingway, you should rename it the Fitzgerald because F. Scott Fitzgerald drank gin.” Och så blev det.

I grunden är det en Gin Sour, men lite bitter gör underverk med blandningen. Så här gör jag:

6 cl gin
2 cl pressad citron
2 cl sockerlag (snåla inte!)
2-3 stänk Angostura bitter

Ingridienserna skakas med is och silas upp i ett kylt whiskeyglasöver 2-3 stora isbitar. Garnera eventuellt med en citronskiva och servera genast. Ett varningens ord: Drinken är väldigt förrädisk då all spritsmak försvinner. Nöj er med en.

Serieoriginal - Hälge av Lars Mortimer

$
0
0

Hälge stripp 453.

Lars Mortimer (1946-2014) var otvivelaktigt en av Sveriges mer välrenommerade serieskapare med till exempel "Bobo" och spin-offserien "Gnuttarna" samt redaktörsskap för serietidningarna 91:an och Knasen på meritlistan. Han är dock främst förknippad med den melankoliske älgtjuren Hälge som han skapade 1991. Hälge fick en egen serietidning år 2000 och produceras fortfarande med Alan Kamieniarczyk bakom pennan och manushjälp från Danny Ahrling och Jonas Olsson. Man kan lugnt påsta att serien "Hälge" delar Sverige när det gäller åsikterna om den. Om man bor i stan ställer man sig säkert ofta frågan "vad var det för roligt med det där?" medan den som framlever sina dagar ute i landet skrattar så han eller hon kiknar. Mortimer fångade glesbygdssverige på kornet, men vred ofta till situationerna lite extra för att påvisa hur absurt livet bortom landsvägen ibland kunde vara.

Jag har länge velat ha en bra Hälge-stripp i originalsamlingen, och tack vare vänligt bistånd från min gode vän Germund (som är redaktör för Egmonts Hälge-tidning) damp ovanstående exemplar in i brevlådan för ett par veckor sen. Ända sen jag läste den för första gången i Bärgslagsbladet för åtskilliga år sen har den varit en solklar favorit. Och detta trots att Hälge själv lyser med sin frånvaro i den. Men den är ett fint exempel på Lars Mortimers drastiska (och stundom väldigt mörka) humor. Alla huvudpersonerna (Edvin, Ellen och Uffe i en tidig version) agerar helt i enlighet med vad som förväntas av dem. Själv är jag inte så säker på att Uffe verkligen skojar...

Klicka på bilden för att se strippen i större format i mitt CAF-galleri.


Helt fel men älskad hawaiiskjorta

$
0
0

Bästa hawaiiskjortan?

Det är verkligen ödets ironi att den hawaiiskjorta som jag nyttjat mest under årens lopp varken är av ett känt märke eller tillverkad i 100% rayon. Istället är den utförd i bomull och av märket "Adventure" som jag aldrig hört talas om (men som har en snygg logotyp). Bröstfickan är dock mönsterpassad. Mönstret med stiliserade mörkgröna palmer mot beige botten är på samma gång iögonfallande och diskret. Snudd på kamouflage, faktiskt! Passformen är perfekt. Jag fyndade den hos Myrorna för över tio år sen när de fortfarande låg på Djuphamnsvägen i Västerås, före flytten in till stadskärnan. Jag använder den väldigt ofta under den varma årstiden när temperaturen är för hög för att man skall ha jacka, men ändå vill känna sig "påklädd" utomhus. Då är det enkelt att dra på sig denna över t-shirten och genast framstå som en världsvan och avslappnad person. Gärna kompletterad med halmhatt...

Den uppenbara nackdelen med bomull är att den skrynklar sig väldigt lätt, och till råga på allt är den inte helt lätt att stryka så den blir fullständigt slät utan missprydande veck. Övning ger dock färdighet, och numera går det att få till slagen utan större svårighter. Det var för övrigt denna skjorta jag hade på mig i den bild Tobias tog på mig och Barchettan utanför Kolbäcksparken och som senare kom att illustrera den artikel om mig och vagnen som jag fick publicerad i tidningen Automobil 2008...

Jag med hawaiiskjorta framför Barchetta.

Jag med hawaiiskjorta framför Barchetta.

Glas i tidlös design: Ittala Kartio

$
0
0

Fyra blå Ittala Kartio.

Det är viktigt att ha rätt glas vid rätt tillfälle, men eftersom jag inte vill belamra köksskåpen med mer än nödvändigt husgeråd bör mina glas kunna användas till flera olika ändamål. Glaset "Kartio" från finska Ittalaär därför som gjort för mig. Det lanserades 1958 och hade designats av Kaj Frank som vid denna tid var konstnärlig ledare vid Notsjö glasbruk. Med Kartio-glaset ville han tydligen fånga den perfekta balansen mellan material och geometrisk form, och uppenbarligen lyckades han med detta då glaset 58 år senare fortfarande ser fullt modernt ut. Men passar även väl in i mitt 60-talsmöblerade vardagsrum. Min modell rymmer 21 cl och kan därför användas som whiskyglas eller för mindre cocktails som till exempel Gimlet. Men det är också synnerligen lämpligt till att servera den nypressade apelsinjuicen i som jag dricker till frukost varje dag. Då blir den också på grund av den blå färgen lätt giftgrön...

Om någon tycker sig ha sett detta glas glimta förbi i TV-rutan så är det alldeles riktigt observerat. Sedan många år tillbaka kan Kartio-glaset ses i förstaklass-kupén i frågetävlingen "På spåret". De tävlande är under ständigt hård press av svåra frågor och höga studiotemperaturer och kan då läska sig med vatten serverat i dessa glas.

Min finaste skinnjacka

$
0
0

Mockajacka från Malung.

Inspirerad av veckans avsnitt av Stil i Sveriges Radio där man åker till Malung i Dalarna och tar tempen på det som en gång var centrum för skinnindustrin blev jag väldigt sugen på att skryta lite med den finaste skinnjackan jag äger (som var och en vet är de oslagbart bästa skinnjackorna de som kommer från Dalarna). Det är den i bilden ovan i tidlös 60-talsmodell som inte suttit fel på till exempel någon av medlemmarna i Tages som hade snappat hur man bar sig åt för att vara välklädd på ett modernt sätt. Det var min far som ursprungligen bar den, men när han "växte ur den" på 70-talet övergick den i min ägo. Fodret är helt utbytt en gång, och sen har jag bytt det i ärmarna en gång till. Som tur är är säsongen då den kan användas behagligt kort; på våren från slutet av april till mitten av maj, och på hösten från mitten av september till början av oktober. Således inget överdrivet slitage, tack och lov. Jag brukar kombinera den med Ben Sherman-skjorta i passande färg (gärna blekt gul) och får då alltsomoftast uppskattande kommentarer om den. 


Etikett

Etiketten avslöjar tillverkaren.

Av etiketten (som pietetsfullt återställdes vid foderbytet) framgår att tillverkaren är Albackens garveri som marknadsförde sina produkter under namnet "Stil-skinn". I deras katalog (som finns skannad här) kan läsas att de var särskilt stolta över sina mocka-skinn (eller "mocca" som man skriver det) som håller "högsta tänkbara kvalitet" tack vare den rationella och moderna garvningsprocessen (Hint: den är INTE vegetabilisk). Detta skriver jag gärna under på, för jag har aldrig upplevt ett mocka-skinn som varit i närheten av att vara så mjukt och följsamt i strukturen som detta. Jackan bärs med fördel oknäppt så man får en lagom avslappnad image. Jag kompletterar med ett par nytillverkade Sta-Prest från Sherry's i London och skiner solen åker naturligtvis mina Clubmaster på. Sen är illusionen av 1966 fullständig.

Jag skulle verkligen önska att det gick att få tag på mönstret till denna jacka och låta sy upp en till, fast en storlek större. Det verkar nämligen som om det nu är jag själv som håller på att växa ur den...

Solnedgång i oktober

$
0
0

Snart är det dags för vintertid och då är det definitivt mörkt när jag promenerar hem från arbetet (jag är så lyckligt lottad att jag för det mesta har tid att gå de fyra kilometrarna till fots vilket jag tror jag mår bra av), men i onsdags denna vecka bjöds det på klart väder och då lyckades jag föreviga detta på bild:

Solnedgång

Solnedgången över Wijkmansgatan.

Klockan var ungefär fem på eftermiddagen när jag gick nedför backen på Turbovägen och då såg hur solen höll på att gå ner på andra sidan Wijkmansgatan där Bravida förr förvarade sina skrymmande arbetsfordon med tillhörande utrustning. Som tur är har jag en någorlunda bra kamera i mobiltelefonen, så fastän det nog började bli för mörkt tog jag fram den och smällde av några bilder på vinst och förlust. Resultatet kan beskådas ovan.

Den orangeröda solen passar bra ihop med övriga höstfärger i bilden, och stämningen accentueras av de kala träden och Bombardiers så gott som tomma parkeringsplats. Det är inte på långa vägar tekniskt perfekt, men jag föredrar faktiskt en bild som blir tagen även om den inte är just så som jag vill ha den. Bilder på solnedgångar är i vilket fall som helst lite av ett lotteri, så jag är väldigt nöjd med bilden som den blev. Men som vanligt gäller att många exponeringar är ett måste vid sådana här tillfällen, särskilt som de säkerligen inte återkommer i brådrasket.

Hamstring av raktvål

$
0
0

Hamstrad raktvål.

Jag har på senare tid noterat att Palmolives raktvål (som är ett absolut måste i badrumsskåpet) försvunnit från hyllan på mina vanliga inköpsställen, men inte tänkt så mycket mer på det. Eftersom det är en sällanköpsvara och säkert inte säljer några större mängder är jag van vid att det är tomt där den skall finnas och anpassat mig till detta. Jag har alltid en buffert om minst två förpackningar hemma. Men när hyllplatsen försvann efter en ommöblering började jag ana oråd och gjorde en efterforskning på webben. Det visade sig att tvålen tydligen slutat distribueras i svensk dagligvaruhandel då andra på direkt förfrågan till lokala handlare fått beskedet att den ej gick att beställa längre. Förargligt. Men den fanns fortfarande i lager hos försäljningsställen för rakgrejor i gemen, men då till ett avsevärt högre pris och tillhörande fraktkostnad.

En sökning på prisjakt.nu avslöjade dock att det skulle gå att få fatt i den till ett pris mellan 5-10 kronor lägre än vad den brukade kosta på Coop. Leverantören heter Nohea och är ett tyskt företag som verkar ha specialiserat sig på att sälja hygienprodukter på postorder. Detta begrep dock inte jag förrän jag fått beställningsbekräftelsen och läst avsändaradressen, eftersom både hemsida och priser är på svenska och i svenska kronor. Nåväl, jag beställde ett antal tvålar som torde räcka i åtskilliga år med den förbrukningstakt jag har. Jag passade även på att beställa en tub av Palmolives "Sensitive" rakkräm, för den har jag aldrig sett till försäljning på våre breddgrader, och aloe vera brukar ha en god inverkan på huden. Värt att pröva, tycker jag. I alla fall till det priset. Det tog tre dagar för leveransen att komma till mitt utlämningsställe för paket, och det tycker jag att man får vara nöjd med. Det vore förresten typiskt om tvålen nu skulle börja distribueras i Sverige igen...

Alla helgons dag 2016

$
0
0

På grund av trafikomläggningen (väg 233 är avstängd mellan Ramnäs och Gunillbo tills i morgon måndag) startade jag tidigare än normalt för att kompensera för den längre resvägen över Köping, men det visade sig vara helt onödigt. Jag kom fram till kyrkogården i Skinnskatteberg ungefär halv fyra och det var fortfarande fullt dagsljus. Parkeringen var långt ifrån full, så för en gångs skull slapp jag den längre promenaden från vårdcentralen.

Jag tog fram gravljus, tändare och kamera och gick runt till berörda gravar och tände ljus för att avsluta i minneslunden där det fortfarande var gott om plats på marken bakom stenen. Antagligen blev det mer aktivitet efter mörkrets inbrott för nu var det relativt lite folk i rörelse jämfört med hur det brukar vara. Jag noterade att morföräldrarnas gravsten nu var upprest (fast något tillbakalutad jämfört med hur det brukade vara) så texten är snudd på läsbar igen.

Gravljus i minneslunden.

Gravljus i minneslunden.


Farfar och farmors gravsten.

Farfar och farmors gravsten.


Morfar och mormors gravsten.

Morfar och mormors gravsten.

På farfar och farmors grav brann det redan ett ljus, så jag misstänker att en av kusinerna som bor ett tomatkast därifrån redan varit där. På tillbakavägen från minneslunden passade jag på att ta ovanstående bilder, men då klockan ännu inte slagit fyra var det inte tillräckligt mörkt för att den riktiga allhelgonastämningen skulle infinna sig...

Snabba omslag i vädret

$
0
0

Så här års kan det vara tvära kast i vädret, men den senaste veckan måste ändå betraktas som extrem fastän man borde vara van vid det här laget. För en vecka sen såg det ut så här i Riddarhyttan:

Vädret 2016-10-30

30:e oktober 2016.

En strålande vacker höstdag med hög luft, solsken och temperaturer runt 15°. Jag hann ordna det sista i trädgården (borttagning av de överblommade höstastrarna), ställa undan snöslungan och tvätta bilen. Samt ta fram snöskyffeln och vinterhjulen. Ett klokt beslut skulle det visa sig. För så här är situationen idag en vecka senare:

Vädret 2016-11-05

6:e november 2016.

De senaste dagarna har bjudit på cirka en decimeter blötsnö som sen frusit till. Det tog en liten stund att skotta gången, men tack vare det släta underlaget gick det förhållandevis enkelt (fast det var tungt). Ute vid vägen fick jag använda mig av cementskyffel för att ta mig igenom snöplogkanten. Men visst är det vackert med snön, inte tu tal om det. Det lyser också upp i novembermörrkret. Men nu får det gärna vara nog med snö för en tid (det är svårt att göra rent sommardäcken under de här omständigheterna)!


Kalifornien 2016 - 15/7: Vägen ut

$
0
0

Då jag på inrådan av Charlotte på Ticket resebyrå valt att flyga med Norwegian till Oakland denna gång hade jag en avgångstid (13.20) som gjorde att jag inte behövde ändra mina vanliga morgontider utan kunde ta Arlandabussen 8.50 för att komma till terminal 5 strax efter klockan tio, mer än tre timmar till godo. Tyvärr glömde jag sen bort att det inte går att checka in i automaten när man reser till USA och slösade där bort några platser i kön till Norwegians disk som bara var bemannad av två personer i apklass. Men det gick förhållandevis fort och smidigt att checka in (fastän det var någon form av nyanställd/praktikant som skötte om det) och jag begav mig sen mot säkerhetskontrollen. Inte heller den bjöd på några obehagliga överraskningar, och efter att ha kontrollerat priset på Captain Morgan Black Spiced gick jag mot min gate, F65. Där hände sen inte mycket fram tills klockan närmade sig ett, för då blev alla som satt där utkörda och ombedda att köa utanför i andra änden av den för pass- och biljettkontroll. När den var avklarad vidtog sen ytterligare en stunds väntan innan det var dags att kliva ombord. Man kontrollerade ej plats i gaten, så hade jag varit oärlig hade jag kunnat smita ombord långt före min officiella boardinggrupp som inföll sent då Charlotte placerat mig på plats 9F, på höger ytterkant i mittraden, men det gjorde jag nu inte. Det var ändå ingen fara att jag ej skulle fått rum med mitt handbagage då utrymmet ovan sätena var väl tilltaget.

Efter någon timme serverades middagen vilken var förbeställd och ingick i biljetten. Detta gällde uppenbarligen ej alla passagerare för personalen hade koll på vilka som skulle ha och vilka som var hänvisade till att beställa annan enklare skaffning via skärmen i stolsryggen framför. Maten bestod av pastasallad, kyckling med ris och grönsaker samt en bit mörk chokladkaka. Dessutom var man mån om att att jag utöver min begärda äppeljuice också skulle ha ett glas vitt vin. Troligen såg jag ut som om jag behövde något avslappnande. Jag fördrev sen tiden med att läsa i Wyatt’s Hurricane av Desmond Bagley, men även flygplanets interna underhållningssystem kom till flitig användning enär man där hade hela åttonde säsongen av The Big Bang Theory tillgänglig. Jag hann med diverse avbrott se alla avsnitt fram till och med det tolfte, "The Space Probe Disintegration". Jag får väl se andra halvan av säsongen på hemresan.

För övrigt tycker jag menysystemet är alldeles för känsligt för ibland var det som förgjort att starta rätt avsnitt och det krävdes många försök innan jag lyckades. Väldigt irriterande! Ett par timmar före landning fick vi en dubbelsmörgås på polarbröd, en tranbärskaka från Delicato och en festis, också denna gång var det noga med vem som hade det förhandsbeställt. Jag antar att det är så man tjänar pengar. Att flyga en så kallad ”dreamliner” skilde sig inte speciellt mycket från en vanlig Airbus, tycker jag. Men det kan ju finnas sådant som den vanlige passageraren i apklass inte lägger märke till.

Lars och han nya Subaru.

Lars och han nya Subaru Outback.

En kvart före utsatt tid tog planet mark på Oaklands internationella miniatyrflygplats, och fastän immigration och tull hade mycket begränsad kapacitet var det bagaget som var flaskhalsen. Jag fick vänta tämligen länge på att min Samsonite skulle bli synlig på bandet, och det hade passerat en timma sedan landningen när jag till sist kunde kliva ut i ankomsthallen där jag genast fick syn på Lars som stått och väntat sen före klockan tre (om man får tro de SMS-meddelanden han skickat till mig). Vi hälsade och sen promenerade vi den korta vägen till parkeringsrutan där han spritt nya Subaru Outback stod parkerad. Han hade till sist gjort slag i saken och bytt ut sin Toyota Solara mot något mer praktiskt. Det tog sen mindre än en kvart att köra den korta biten till de numera välbekanta kvarteren runt Jack London Square där han har sin bostad. Katterna tog ingen större notis om min ankomst och jag installerade mig på hans soffa och packade upp det nödvändigaste; den flaska Mackmyra Whisky och de fyra påsarna med smaksatt te som han bett mig ta med. Själv tog jag en titt på det Dan DeCarlo-original som han agerat bulvan åt mig för på eBay, och därigenom sparat in ohemula portokostnader åt mig. Såg bra ut, men lite gulare än vad som framgått på bild.

Lars utanför World Ground Coffee.

Lars utanför World Ground Cafe.

Vädret var soligt och lagom varmt, så vi bestämde oss för att gå ut och avnjuta en kopp av World Ground Cafe, huset intills högklassiga kaffe. När uret närmade sig fem blev vi dock upplysta av personalen att man skulle stänga och därför ämnade flytta in möblerna på trottoaren där vi satt oss, men kaffet var så gott som urdrucket så det var ganska bra tajmat. Enligt Lars är annars den bästa uteserveringen den hos sportbaren Planks där solen lyser till sena kvällen så vi spankulerade i den riktningen.

Plank Beer Garden.   Pokemon Go-spelare.

Plank Beer Garden och till höger Pokemon Go-spelare.

Jack London Square hade också ett stort antal Pokémon Go-spelare samlats, men vi ignorerade dem. Vi slog oss istället ner med öl och cider vid ena änden på ett långbord där det fanns lediga platser och tog det allmänt lugnt medan jag berättade om min resa så här långt. Vi tog ingen påfyllning dock utan lämnade etablissemanget efter en omgång.

Lars hugger in på hamburgare utan bröd.

Lars hugger in på hamburgare utan bröd.

Sista anhalten för dagen blev Nation’s Giant Hamburgerspå Broadway som jag inte besökt tidigare. Oförklarligt eftersom den ostburgare med bacon och en generös mängd frittar de serverade var precis som en dylik skall vara. Bra hamburgare utan krusiduller till ett rimligt pris! Lars avstod från brödet och åt sin mellan salladsblad. När vi till slut kom tillbaka till Lars bostad gjorde vi ett misslyckat försök att se andra säsongen av Rick and Morty, men jag var alldeles för trött för att vi skulle lyckas med detta. När jag vaknade i soffhörnet fann jag för gott att gå till sängs efter en lång dag.

Klicka på bilderna så syns de bättre. Fler bilder i detta flickr-album.

Kalifornien 2016 - 16/7: Road trip till Gualala

$
0
0

Jag var så jetlaggad att jag vaknade klockan 4, men väntade ytterligare någon timme innan jag steg upp. Efter en dusch och rakning började jag känna mig som en människa igen, och Lars brassade sedvanlig frukost bestående av omelett med svamp & sparris. Idag hade han bestämt att det var lämpligt att företa en resa norrut ”ut i det blå” och det lät ju som en plan så god som någon. Något efter nio hade vi sålunda embarkerat Lars Subaru Outback och befann oss på motorvägen ut ur Oakland.

Richmond - San Rafael-bron.   San Quientin-fängelset

Richmond - San Rafael-bron samt San Quentin-fängelset.

Vi passerade över Richmond - San Rafael-bron halv tio och Lars pekade ut San Quentin-fängelset som ligger till vänster om det västra brofästet åt mig. I San Rafael anslöt vi till the 101 Freeway och följde sen denna. Vi kunde hålla god fart (ca 80 mph enligt mannen bakom ratten) och roade oss med att botanisera bland satellitradiokanalerna som Lars har till påseende en månad eller så (han ämnar ej fortsätta betala när prövotiden är över). Städerna Petaluma och Santa Rosa passerades och ungefär halv elva rullade vi in i Geyserville där det första stoppet för dagen var planerat.

Geyservilles centrum

Geyservilles centrum genom vindrutan på Lars Subaru.

Centrala Geyserville var inte stort, och det tog mindre än tio minuter att skaffa sig en god blick över omgivningarna. Det var ingen tvekan om att vi nu befann oss i Kaliforniens vindistrikt, för flera av restaurangerna längs huvudgatan verkade ha vinprovning som huvudsaklig inriktning.

Huvudgatan i Gyserville norrut.   Huvudgatan i Gyserville söderut.

Geyserville Avenue i nord- respektive sydlig riktning.

Inte mycket liv syntes till. Några cykelturister, ett par medelålders damer på jakt efter morgonfika och en tant som bemannade den lokala delin var allt vi såg. Vi klev in på kafét Geyserville Mud där jag fick en utmärkt macchiato och vi diskuterade vad vi skulle göra härnäst. Lars fångade vist några Pokemons också, tror jag.
Då Geyservilles storhetstid infallit i slutet på 1800-talet då alla från president Grant till vanliga San Francisco-bor hade rest hit för att se de varma källorna fanns det inte så mycket att ta sig för här längre, så vi enades om att svänga av 101:an och köra vägen genom skogen mot kusten och bestämma vidare där.

Lake Sonoma

Lake Sonoma.

Den vägen var väldigt slingrig men trafiken var gles. Vi passerade en skylt som upplyste oss om att det var 50 miles till nästa bensinstation men lät oss inte avskräckas av detta. Efter en knapp halvtimma svängde vi av för att beundra utsikten över Lake Sonoma, Någon laglig parkering stod inte att finna, men vi stannade inte länge. Nere vid sjön kunde vi se hur man åkte vattenskidor och förtjusta tjut nådde ända dit upp där vi stod.

Den slingriga färden fortsatte västerut och ibland blev vägen så smal att mittlinjen försvann. Satellitradions mottagning lämnade mycket att önska (där försvann ett av deras försäljningsargument, tyckte Lars) när det var berg på sidorna om fordonet. Redwood var ett vanligt träslag här, och vi passerade ett par sommarläger för barn varav minst ett för mormoner. Trädtopparna började sen döljas av dimma vilket var ett säkert tecken på att kusten inte var långt borta. I Stewart’s Point kom vägen ut på Highway 1 och Stilla havet kunde nu ses i verkligheten istället för bara anas.

Stewart's Point   Det stängda Gualala Hotel & Restaurant.

Stewart's Point & Stilla havet, till höger det stängda Gualala Hotel & Restaurant.

Längre uppåt kusten skulle det finnas ett sorts hippie-samhälle (påstod Lars) som hette Gualala, och vi bestämde oss för att försöka äta lunch där. Staden var inte mycket större än Geyserville, men bjöd på avsevärt mera liv och rörelse. Torghandel pågick och det fanns två supermarkets, en på vardera sidan om vägen. När vi parkerat och vandrat huvudgatan upp och ner i båda riktningarna samt besviket konstaterat att The Gualala Hotel & Restaurant (etablerat 1903) hade stängt, var vi överens om att den lokala taquerian, Zócalo, var vårt bästa alternativ för lunch. Jag beställde och fick in en helt okej Huevos rancheros som tillsammans med en tamarind-läsk gjorde att jag inte skulle behöva äta något mer på en längre tid. Lars, å andra sidan, ville ha ett äpple så vi knatade iväg till stormarknaden på samma sida av vägen där han kunde få ett dylikt medan jag besökte bekvämlighetsinrättningen på andra våningen.

2 st 55a Chevor.   Ford & Chevrolet

32'a hot rod   1956 Ford

Chevrolet & Buiclk   Ford pickup i förgrunden.

Utställda fordon på bilträffen i Gualala.

På vägen in i Gualala hade jag observerat en skylt som gjorde reklam för ”8th annual Gualala Arts Center Auto Show” och det ville jag naturligtvis se efter vad det var, så vi svängde av Highway 1 åt det hållet och körde sen halvannan kilometer tills vi kom fram till konstcentrets parkering (mitt inne i redwoodskogen) där allt tydligen hände. Vi ställde ifrån oss Lars Outback på vagt anvisad plats, erlade $5 i ”parkeringsdonation” och började sen titta på allt som fanns utställt.

1935 Ford 5-fönsterskupé.

1935 Ford 5-fönsterskupé.

Det rörde sig om ett 50-tal fordon av olika kategorier, allt från roddar, customs och fina originalbilar till europeiska sportvagnar och en dune buggy av vintage-modell. Mycket att se med andra ord. Vid själva konstcentret stod någon med Frank Sinatra-ambitioner och sjöng till förinspelad musik vilket hördes (för) bra över hela området. Här stannade vi en halvtimme så jag verkligen kunde skruttinera alla fordon mycket ingående. Vi körde sen Highway 1 söderut och då det var dimma stannade vi bara en gång för att titta på utsikten.  Vid denna plats såg jag också något ett hundratal meter ner från vägen som skulle kunnat vara ett bilvrak, men riktigt säker kan man ju inte vara.

The Tides, Bodega Bay.   Utsikt över Stilla havet.

Hos The Tides i Bodega Bay hade vi fin utsikt från baren.

I Bodega Bay (känt från Alfred Hitchcocks film Fåglarna) visste Lars att det fanns en restaurang som hette The Tides där man kunde sitta bakom panoramafönster och se ut över havet med en lagom drink framför sig. Efter att vi parkerat och tagit lokalen i besittning kunde jag konstatera att han kommit ihåg rätt. Vi hittade ett bra fönsterbord och jag beställde en ”Dark and Stormy” för man skyltade med att man hade Gosling’s rom och det är i mitt tycke det enda denna duger till. Den serverades i en sejdel som var gjord som en syltburk med skruvlock. En aning tacky om jag får säga vad jag tycker… Smaken var det dock inget fel på, och bartendern var både fryntlig och godmodig så det var inget att haka upp sig på. Google maps tyckte att vi borde komma tillbaka till Oakland tjugo i fem, och det visade sig stämma ganska bra. En viss stockning på motorvägen var det, men trafiken stod aldrig helt stilla.

Tillbaka mot Oakland.

Tillbaka mot Oakland norrifrån.

Lars tyckte det var lika bra att åka och tanka när vi ändå var ute på vägen, och då den Safeways-mack han favoriserar inte ligger så långt från Lucky’s stormarknad i Alameda åkte vi förbi där efteråt för att jag skulle kolla tillgången på Van Der Hagens raktvål. Den var snudd på obefintlig, men en fanns kvar och den lade jag beslag på tillsammans med en tub rakkräm från Pacific Shave Company som såg trevlig ut.

Lars tankar Subaru.

Lars tankar Subaru.

När vi kommit tillbaka till Lars residens smet jag sen iväg på en snabbtur till de lokala Myrorna, men där var det utplockat så efter en halvtimma var jag tillbaka vid utgångspunkten. Där vidtog sen ett förnyat Rick and Morty-tittande så nu har det börjat med andra säsongen (som skall vara bättre än den första). Jag packade också upp de tågkoppel Svante beställt åt sig med Lars som godsadress, samt det Dan DeCarlo-original jag köpt på eBay och tack vare att Lars agerat bulvan jag endast betalat $15 i frakt för, istället för de närmare $50 det skulle kostat att skicka det till Sverige. Lite gulare än på bild, och med många små hål utspridda över hela sidan.

Baren hos Overland Bar & Grill.

Baren hos Overland Bar & Grill.

Senare när vi återhämtat oss från dagens utfärd gick vi bort till Overland Bar & Grill på Broadway för en lättare middag. Detta etablissemang gör anspråk på att vara en ”riktig” country & western-bar, och ambitionen är det inget fel på. Rustik inredning med rutiga dukar på borden, en meny som domineras av tex-mex och skaplig mängd öl på fat. Det är även uteslutande country i jukeboxen. Men det är klart, den som varit i Nashville kanske har lite högre krav än så? Vi satte oss i baren och jag beställde en Gimlet medan Lars hade beslutsångest och överlät åt bartendern (med pippilotter i håret) vid vår ände av bardisken att avgöra vad han skulle ha att dricka. Det blev mycket bra, och troligen vart hon rejält smickrad för under resten av vår vistelse flörtade hon tämligen ogenerat med Lars. Till middag blev det för min del quesadillas med kyckling och de smakade utmärkt. Efter ytterligare en omgång (öl & cider) hade klockan passerat tio och vi kände att det var hög tid att dra sig tillbaka. Detta plejs får dock klart godkänt (fast jag hade förväntat mig mer folk på en lördagskväll).

Klicka på bilderna så blir de större. Fler bilder i detta flickr-album.

Kalifornien 2016 - 17/7: Söndag i Oakland

$
0
0

Morgonfika på World Ground Cafe.

När det är söndag kan det vara trevligt att inta frukosten på lokal, men i väntan på att Oakland Grill skulle slå upp dörrarna för alla hungriga frukostätare på slaget åtta tog jag och Lars oss för att inleda med en kaffe på World Ground Cafe. Det blev en macchiato för mig så att jag vaknade till ordentligt. När den var urdrucken promenerade vi de fyra kvarteren till Oakland Grill som ligger på Franklin Street i ett kluster av grönsaksgrossister där aktiviteterna pågick också på en söndag.

Oakland Grill

Oakland Grill.

Fast det inte var många minuter sen öppningsdags var loken mer än halvfull, och vi fick ett i mitt tycke alldeles för snålt tilltaget fönsterbord. Jag menar, det är ju ganska mycket som skall få plats om det skall ätas frukost ordentligt. Efter ett visst mått av funderande beställde jag något som kallades ”Joe’s special” och skulle vara äggröra med hackad lök, spenat och stekt köttfärs iblandat. Detta tillsammans med apelsinjuice, stekt potatis, rostat bröd och sylt. Det var troligen mer än en normalstor portion som placerades framför mig på bordet, men det smakade mycket bra så jag klagar inte. Det tog dock en liten stund att peta i sig allt! Dessutom slank två tortillas som Lars hade fått (men inte tänkte inmundiga) ner de också.

Det är ingen överdrift om jag påstår att jag efter detta kände mig något däst, så vi återvände till Lars residens och jag fördrev till att börja med tiden med att skriva och bildbehandla, men övergick efter ett tag till TV:n och fler avsnitt av andra säsongen av Rick and Morty. Jag är böjd att hålla med Lars om att den är bättre än den första, och berättartekniken så bra att de ofta aven med science fiction-mått komplexa historierna framstår som helt glasklara. Mycket imponerande!

Tribune Tower.

Tribune Tower.

Dock kände jag ett visst behov av att röra på mig efter allt stillasittande, så jag bestämde mig för att gå ut och se efter om det fanns något av värde på den lokala filialen av Goodwill Store längre upp på Broadway i höjd med Tolfte gatan. Promenaden dit tog en kvart och när jag efter att ha skruttinerat utbudet under en liknande tidsrymd konstaterade jag att det inte fanns något jag behövde och gick ut på gatan igen.

Old Oakland.

Old Oakland.

Istället tog jag mig till Jack London Square via kvarteren som kallas Old Oakland, där jag först gick in på Bevmo och kontrollerade att det där fanns flera flaskor av min favoritrom, Cruzan Black Strap. Det gjorde det, fast de gömde sig in bit in på hyllan. Jag såg också att de hade stort urval av bitters, och då det är att betrakta som sällanköpsvaror vore det lika bra att köpa på sig ett par stycken (angostura samt någon apelsinbitter) eftersom det var bra pris på dem. Men det räcker om jag gör det nästa vecka när jag är tillbaka från San Diego.

Farmer's Market.   Heinold's First and Last Chance.

Farmers's Market och Heinold's First and Last Chance.

I övrigt var det en del liv och rörelse runt Jack London Square eftersom det var den amerikanska varianten av Bondens egen marknad, ”Farmer’s Market”. På Heinold’s First and Last Chance hade man som vanligt tillbud på ”veckans öl” men det var inget som intresserade mig. När jag återvänt till utgångspunkten övertygade jag Lars om att det snart borde vara lagom att ta sig till Kohl’s varuhus i Alameda för att handla upp mig på Jockey-kalsonger. Dessa brukar alltid finnas där, och till ett bra pris dessutom. När vi kom dit visade det sig dock att de Jockey Y-front man hade inne för tillfället var så kallade ”full rise” med hög midja. Men det fick duga den här gången. Medan jag handlade kalsonger tittade Lars på shorts. Han behöver ett par smutsokänsliga svarta, men några dylika fanns det inte, bara mörkt mörkgrå, och det var inte vad han haft i åtanke. Jag betalade därför mina kalsonger (relativt lång kö) och vi lämnade sen varuhuset.

Istället var det nu dags att ta oss till Forbidden Island, tikibaren jag alltid vill besöka när jag är här. Det var inte något direkt solsken så Lars ratade pation som annars är hans favoritplats där, och vi slog oss istället ner vid bardisken. Tjänstgörande bartender Becca Morris (som jag vet är ytterst kompetent efter mina tidigare besök) såg snabbt till att jag hade en ”classic Mai-Tai”, gjord med Appleton Estate, framför mig.

Becca Morris blandar tiki-drinkar.

Becca Morris blandar tiki-drinkar.

Vi kom sen i samspråk om tikidrinkar i allmänhet (att jag ”klätt upp mig” inför besöket var då ingen nackdel) och som anknytning till min Mai-Tai berättade jag historien om hur jag tagit mig in hos en grossistfirma i Hammarbyhamnen och där lyckats köpa en flaska Orgeat-essens (som behövs om det skall bli bra). Som nästa drink hade jag tänkt mig hennes kreation på deras sommar-meny (smicker som sagt), men då den inte var speciellt romaktig föreslog hon att hon istället skulle röra ihop en väldigt romrik sak som hon ställt upp med i en tävling, arrangerad i samband med att den sorgligt välkände Sammy Hagar lanserade sitt eget rom-märke. Jag fick också ett litet smakprov av en av de romsorter hon använt sig av (Sammy’s Beach Bar Rumär enligt henne ”fruktansvärd” och inget som de lagerför, hans tequila är däremot helt okej) men kommer tyvärr ej ihåg vad den hette (minneslucka pga överkonsumtion?).

Lars dricker Monkey Pod.   Beccas tävlingsdrink.

Lars sippar på en MonkeyPod. Till höger Beccas tävlingsbidrag.

Lars beställde en MonkeyPod som han var mycket glad åt. Becca hade ytterligare en egenkomponerad drink på lut som hon ansåg jag skulle testa, men vi tyckte det nu kunde vara tillräckligt för en kväll (eller eftermiddag, klockan var ännu inte fem slagen) så vi sade hej och lämnade Forbidden Island. Becca skulle dock arbeta både måndag och tisdag, så jag lovade att komma tillbaka för att få smaka på hennes nästa kreation inom kort.

Åter hos Lars fördrevs kvällen med Rick and Morty samt diverse twittrande, dagboksskrivande och bildbehandlande. Lars åtgärdade också en låg blodsockerhalt men själv var jag fortfarande mätt efter frukosten och behövde inte någon fast föda denna kväll.

Klicka på bilderna för större storlekar. Fler bilder i detta album.

Kalifornien 2016 - 18/7: San Francisco & bergsklättring

$
0
0

Lars var måttligt intresserad av att åka in till San Francisco (av naturliga skäl) så efter att jag petat i mig frukostomeletten (och hindrat katterna från att hoppa i stekpannan på jakt efter rester) begav jag mig på egen hand iväg mot Lake Merritts BART-station och tog därifrån ett tåg som var framme på Montgomery Street-stationen vid 10-tiden.


John's Grill på Ellis Street.

Jag gick först längs Market Street mot sydväst (tack vare kartprogrammet jag installerat på jobbmobilen hade jag inga problem med orienteringen) och passerade John’s Grill på Ellis Street (där jag ämnade äta lunch och hälsa på en känd fågel) på vägen mot Goodwills ”megastore” på Mission Street mellan 11:e och 12:e gatan. Tyvärr var utbudet av bättre hawaii-skjortor lika med noll, så efter ett kort besök gick jag därifrån och promenerade på Market Street i motsatt riktning.

City Hall från Market Street.

City Hall från Market Street.

Klockan var nu över halv tolv, och för att inte hamna mitt i lunchrusningen klev jag in på John’s Grill och frågade om det gick att få ett bord fast jag inte hade bokat något i förväg? Javisst, det skulle gå bra tyckte hovmästaren (som blev ännu muntrare när jag berättade att jag alltid försöker hälsa på hos Riddarfalken från Malta när jag är omgivningarna). Jag placerades vid ett lagom stort bord, och efter att  ha konsulterat matsedeln bestämde jag mig för något lätt, en sallad på babyspenat, hackat hårdkokt ägg och knaperstekt bacon lät lovande och det fick det bli. Vad jag glömt var att man här alltid får en halv limpa av deras farligt goda surdegsbröd till det man beställer, så speciellt ”lätt” blev det nu inte.

1 st riddarfalk från Malta.

"The stuff that dreams are made of."

Salladen var inte dum alls, och efter att ha ätit upp den till sista smulan var det dags att gå en trappa upp och säga hej till Riddarfalken från Malta som sitter inom glas och ram och ser passande sinister ut. Detta är en replika som ersatte den falk som stals 2007 och är fem tum högre. En viss frihet i utformningen kan också anas, men det blir den inte sämre av (restaurangens ägare bjöd faktiskt på en av originalstatyerna från filmen, men gav sig när priset närmade sig $400,000). Då restaurangens bekvämlighetsinrättning också finns här var det lika bra att besöka den också. Efter att jag gjort mig skuldfri (och besvarat hovmästarens fråga om jag hälsat på falken jakande) tog jag en promenad genom de centrala delarna av staden (centrum är förhållandevis litet och lättöverskådligt).

   Grace Cathedral från California Street.

En cable car tar sig uppför Powell St, sen Grace Cathedral från California st.

Jag inledde med att ta mig upp på Nob Hill via Powell & California Street. Där pustade jag ut en stund, men gick sen ner mot Union Square igen. Via backiga gator tog jag mig norrut igen till Washington Square Park (känd från Dirty Harry när Scorpio hänger på taket till fastigheten 1606 Stockton street och siktar på diverse folk med sitt gevär) där jag svängde in på Columbus Avenue som jag sen följde tills den slutar vid Transamerica Pyramid.

Washington Square Park

Washington Square Park med Saints Peter & Paul Church i bakgrunden.

Transamerica Pyramid

Transamerica Pyramid sedd från korsningen mellan Columbus/Pacific.

Då jag lovat min värd att vara tillbaka mellan två och tre drog jag mig nu mot BART-stationen vid Embarcadero där tågen gick förhållandevis ofta. Jag kunde därför kliva av vid Lake Merritt nästan på slaget 2, och höll också mitt löfte med råge. De muntrationer Lars hade tänkt sig idag var en kort utflykt till något som hette Indian Rock Park i norra Berkeley, så vi satte oss i hans Subaru och åkte iväg i den riktningen.

Indian Rock Park.

Indian Rock Park.

Indian Rock Park donerades till staden Berkeley 1917 och är endast 4800 kvadratmeter stor. Den domineras av en klippformation från vilken man har milsvid utsikt över omgivningarna, men det finns också picknickbord utställda om man känner för att äta något.

Lars tar bild av utsikten.

Lars tar bild av utsikten.

Utsikt från Indian Rock Park.

Utsikt från Indian Rock Park.

Klippformationen har varit ett populärt ställe att öva bergsbestigning på i nästan 100 år, men jag och Lars valde att ta den halvsvåra vägen upp på klippan där det fanns antydningar till trappsteg uthuggna ur berget. Vi var inte ensamma på denna höjd, men det var inte vad jag skulle vilja beskriva som trångt. Efter att ha tittat på utsikten i tre av fyra riktningar (mot nordöst fanns bara resten av parken på andra sidan vägen) valde vi att ta den enklare vägen ner på marken igen.

Jag pustar ut efter bergsbestigningen.

Jag pustar ut efter bergsbestigningen.

Dessa strapatser hade gjort att förfriskningar var av nöden, så jag bad Lars att låta Google tala om var det fanns glass i närheten. Inte långt bort alls, visade det sig. På Solano Avenue fem kvarter västerut ligger iScream Ice Cream, ett hål i väggen med garanterat hemgjord glass utan några otäcka artificiella tillsatser. Lars lämnade mig med instruktioner om vad han ville ha för smak och serveringstyp (vilket jag naturligtvis glömde) medan han gick in på apoteket nästgårds och köpte frukt.

iScream Ice Cream   Chocolate Malt.

iScream Ice Cream i Berkeley där jag tog en Chocolate Malt.

Själv skulle jag ha en chocolate malted (vilket ledde till vissa missförstånd då en av smakerna i disken var ”malted chocolate”) som tyvärr inte fanns i Baskin-Robbins dimensioner men betingade ungefär samma pris. Damen bakom disken hade för övrigt isländska anor, något hon upplyste mig om när hon fick höra att jag var svensk. Vid slog oss ned vid ett bord på trottoaren utanför och avnjöt vår glass utan att jäkta och tjuvlyssnande på den politiska diskussionen vid bordet intill. Vad man ansåg om Donald Trump behöver jag knappast berätta om här.

På vägen hem fick Lars för sig att han ville ha ett ovanligt godis/drinktillbehör: Körsbär inlagda i sprit. Han trodde sig minnas att de hade funnits tidigare på Whole Foods Market som i Oakland ligger strax norr om Lake Merritt. Det var alltså igen omväg att tala om. Parkerade gjorde vi på taket till byggnaden (enligt svensk varuhusmodell från 60/70-tal) och tog sen trapporna ner till själva varuhuset. Men trots att vi tittade överallt minst två gånger kunde de eftertraktade bären ej lokaliseras. Troligen har de utgått ur sortimentet.
Resten av eftermiddagen ägnades åt TV-tittande. Två avsnitt av Rick and Morty, men också pilotavsnittet till den brittiska serien Misfits som inte var helt oävet om man gillar superhjältar och science-fiction. I övrigt bildbehandlade jag, skrev dagbok och twittrade om vad vi gjort.

När det blev dags att tänka på middag föreslog Lars den peruanska restaurangen La Furia Chalaca där han tyckte att det fanns ätbar mat. Jag tillstyrkte, och vi gick bort till Broadway där den var belägen. Mycket glest befolkat, så vi fick snabbt ett bord och ett par menyer framför oss. Jag bestämde mig för något som hette ”Carapulcra” och skulle vara bräserat fläsk i mild sås med torkad potatis, strimlad yucca och ris. Det smakade inte illa, men aningen menlöst. Lars ville sen ha efterrätt och beställde något som inte alls blev som han väntat sig, men vissa smällar får man ta. Vi stannade till för cocktails hos Chop Bar som ligger i entréplanet på Lars hus, och där fick jag en alldeles utmärkt SeaBreeze. Men sen kände jag mig rätt trött så det var en välsignelse att det bara var att kliva in i hissen och åka upp till fjärde våningen där soffan väntade.

Klicka på bilderna så blir de större och det finns flera i detta album.

Kalifornien 2016 - 19/7: Berkeley & Tiki-klassiker

$
0
0

Fast det var tisdag kändes det lockande med frukost på stan, och då jag ännu inte fått tillfälle att äta på min absoluta favoritrestaurang i Lars omgivningar, Buttercup Grill & Bar, var detta ett utmärkt tillfälle att rätta till den lilla detaljen. Både restaurangen och det vidliggande hotellet håller på att få en välbehövlig fasadrenovering, men hur slutresultatet kommer att se ut är omöjligt att sia om på detta stadium i arbetet. Lars hoppas att man skall bygga en takterass ovanpå restaurangen men det tror jag är mindre sannolikt. Önska går ju, dock.

Buttercup Grill & Bar   Country Scramble

Buttercup Grill & Bar från andra sidan Broadway och deras Country Scramble.

Det var gott om plats vid denna tid (halv tio) på förmiddagen, och vi fick ett rejält bås med ett runt bord för oss själva. Lars fann ingen anledning att ändra sina morgonvanor fast frukosten intas på lokal, utan beställde en omelett liknande de han själv tillagar i sitt kök. Själv fastnade jag för det som kallas ”country scramble” och består av äggröra blandat med stekt köttfärs, lök, svamp och spenat. Till detta den blandning av stekt potatis, grön paprika, lök & vitlök som ibland går under benämningen ”potatoes O’Brien” och serverastill det mesta på det nordamerikanska frukostbordet. Dessutom fyra skivor rostat bröd med jordgubbssylt och ett stort glas apelsinjuice (”Dyrast på menyn” som Lars mycket riktigt påpekade). Mat kom på bordet strax före tio, och sen ägnade vi oss åt anrättningarna i ungefär en halvtimme. Min portion var inte lika gigantisk som den på Oakland Grill utan klart mera hanterbar i storleken.

Bicycle Coffee Co

Bicycle Coffee Co.

På vägen tillbaka passerade vi Bicycle Coffees lagerlokal och rosteri och då passade jag på att inhandla en ”latte with a double shot” vilket jag nu förstått är seden häröver om man skall få någon styrka värd namnet på sitt kaffe. Jag fann det lite märkligt att jag inte fick någon värmeisolerande gördel runt min mugg, något som man annars är mycket noga med för att kunderna inte skall bränna fingrarna av sig och stämma företaget på ohemula summor i skadestånd. Det smakade bra, men inte i klass med World Ground Coffee. När vi återkommit till Lars residens började jag planera inför dagens utflykt till Berkeley. Visserligen är inte bokhandelsutbudet vad det varit, men det betyder inte att man inte kan fördriva en halv dag med att kolla böcker och vinylskivor ändå. Cody’s må vara borta sen länge (tillsammans med Shakespeare Books skulle det visa sig) men det som finns kvar är fullt tillräckligt (på 90-talet behövdes mer än en dag i Berkeley om man skulle hinna se allt).

Berkeley BART

Berkeley BART.

Halv tolv promenerar jag till BART-stationen vid Lake Merritt och strax efter tolvslaget kan jag kliva av tåget i centrala Berkeley. Half Price Books ligger i nästa kvarter så jag korsar Addison Street och kliver in i butiken. Jag hade inget minne av att man hade en så stor serieavdelning tidigare (för att inte tala om utbudet av DVD till löjligt låga priser) så här kommer en del av reskassan att spenderas. Det verkar emellertid otaktiskt att släpa runt på kilovis med kulturgods hela dagen, så jag bestämmer mig för att chansa på att mina tilltänkta inköp kommer att finnas kvar i eftermiddag. Efter nästan en och en halv timme här ansåg jag mig ha en viss koll på utbudet och lämnade premisserna för att promenera Shattuck Avenue söderut. Vid korsningen med Dwight Way vek jag av mot öster och noterade att uppförsbacken kändes brantare än senast. Troligen ren inbillning.

Hattbutiken på Telegraph Avenue-   Telegraph Avenue.

Hattbutik på Telegraph Avenue, sen samma gata söderut.

Nåväl, jag kom fram till korsningen med Telegraph Avenue (som slutar här i Berkeley efter att ha en sträckning ända från Oakland) och kastade först ett getöga på hattbutiken där jag inhandlat min egen ordinarie halmhatt för några år sedan men fann ingen anledning till besök idag. Jag tog för säkerhets skull en kort sväng söderut, men det fanns inte mycket av intresse åt det hållet så jag vände snart norrut igen. Jag följde Telegraph Avenue ända till universitetsområdet, tog en kort avstickare österut på Bancroft Way (och förfasade mig över pommes frites-restaurangen där de täcks med majonäs på kontinentalt manér) men gick sen tillbaka samma väg som jag kommit. Första anhalt blev Mad Monks Center for Anachronistic Media, som finns i Cody’s gamla lokaler. Mycket trevligt med attraktivt prissatta vinylskivor i långa banor (tydligen utlokaliserade från Amoeba Music), stor serieavdelning och massvis med alternativ litteratur på övervåningen.

Del av U.C.L.A.   Mad Monk.

Sydlig del av U.C.L.A. och till höger Mad Monks Center for Anachronistic Media.

Jag stod länge och nöp i några Linda Ronstadt-plattor, men lät till sist bli att köpa något (men hade de haft Heart Lika a Wheel hade det varit en annan femma). Inne på Amoeba dominerades utbudet av DVD och BlueRay, men det fanns också fortfarande gott om CD-skivor. Jag hade dock redan bestämt att jag skulle köpa en film på Half Price Books, så jag kom ut tomhänt också härifrån. Däremot höll det på att bli affär hos Mars, en affär för begagnade designerkläder, som hade ett helt rack med hawaii-skjortor till vad som verkade vara enhetspris $18 (något dyrare än hos Myrstackarna men det får man ta). De två som intresserade mig var visserligen av rätt märke, men tyvärr i fel material så det fick vara. På vägen tillbaka till BART såg jag en röd Fiat 124 Spider i utmärkt skick (en av de tusentals som exporterades på 70-talet när Fiat var ett märke att räkna med i USA).

Amoeba Music.   Fiat 124 Spider

Amoeba Music (med Volvo i förgrunden) samt fin Fiat 124 Spider.

Mina inköp hos Half Price Books (två samlingar av The Vinyl Underground, första samlingen av Bandette samt specialutgåvan av Fletch med Chevy Chase) var snabbt avklarade och jag kunde SMS:a Lars att jag var på väg mot Oakland igen.

I Oakland måste det fattas beslut om vad det skulle ätas för middag, och när jag uttryckte önskemål om en rejäl biff var tydligen The Fat Lady det självklara valet. Lars uttryckte en viss skepsis angående om de skulle ha öppet så här tidigt (klockan var halv sex) men en koll på deras webbsida gav beskedet att de öppnade för middag klockan fem, så vi knatade bort till Washington Street på stubben.

The Fat Lady.

The Fat Lady.

Så här tidigt behövde man inte beställa bord utan vi blev genast anvisade ett bord för två på lagom avstånd från bardisken. Lars satsade på en rejäl rib-eye steak, medan jag slog till på en något mer modest styckningsdel (som torde motsvara ryggbiff eller liknade på svenska). Maten kom på bordet med ett minimum av tillbehör, precis som det skall vara, och visade sig leva upp till hypen med råge. Denna biff var nästan i paritet med de jag fått i Chicago så för $45 inklusive bubbelvatten & dricks får det betraktas som prisvärt.

Forbidden Island, Alameda.  Mai Tai Marindo

Hos Forbidden Island kan man få en Mai Tai Marindo.

Jag hade genomdrivit att resten av kvällen skulle fördrivas på Forbidden Island och lyckades även få Lars att klä sig på lämpligt sätt så vi skulle imponera på Becca (som ju lovat att vara i tjänst också denna dag). Lars kallade på en droska från Uber-konkurrenten Lyft (som han själv fixat licens att köra för om han skulle känna för det) och vi kom fram till Forbidden Island på Lincoln Avenue i Alameda på mindre än femton minuter. Väl framme slog vi oss ned vid samma platser som senast, och det tog inte lång stund innan Becca hälsade och frågade vad vi ville ha idag? Hon noterade också Lars klädsel och fällde en uppskattande kommentar. Jag föreslog att vi skulle fortsätta där vi slutat senast och då blandade hon till något som hette Mai Tai Marindo (?) åt mig och som skulle vara ”very summery & rummery”. Lars ville ha ännu en Monkeypod (jag måste smaka på den någon annan gång).

Becca Morris blandar tiki-drinkar.

Becca blandar tiki-drinkar.

Tiden gick, och när det var dags för påfyllning gjorde jag bort mig genom att inte se att Three Dots and a Dash ("V" för "victory" i morsealfabetet) fanns på menyn utan påstod att jag ville sätta Becca på prov genom att beställa något helt vilt. Både Becca och Lars visste att tillrättavisa mig, men det blev det inte sämre av. Den är inte så söt utan har vissa bittra övertoner (kanske från det stänk Pernod som snudd på omärkligt smögs ner i den). Räcker länge! Lars beställde en Rum Runner. Märkliga saker utspelade sig vid bardisken, bland annat anlände någon som måste vara stamgäst med en chokladkaka och en burk glasyr som kombinerades vid disken och sen bjöds runt. Vi begrep aldrig anledningen till detta, men det kanske inte behövdes någon?

Lars fotograferade dollarsedlarna i taket och lade ut på sin Facebook-sida tillsammans med en fråga om var han befann sig (”Inside a strippers pants” var det något kvickhuvud som genast svarade). Dollarsedlarna är annars en gammal tradition från hamnbarer där sjömän som ett tecken på att de tänkte komma tillbaka hängde en sedel med sitt namn på i taket. På så sätt skulle första drinken vara betald när man väl dök upp igen.

Becca serverar Jet-Pilot.   Jet Pilot

Becca serverar Tiki-klassikern Jet Pilot.

Tredje omgången frågade jag Becca om hon kunde blanda till föregångaren till Jet Pilot, Test Pilot? Efter en snabb koll i ”bartenderns lathund” eller motsvarande konstaterade hon bara lakoniskt att ”the Jetpilot is better” och då fick det bli en sån som avslutning på kvällen. Klockan hade nu blivit nio, tänk vad tiden går fort när man har roligt i trevligt sällskap! Lars kallade på en bil från Lyft och vi tog farväl av Becca som önskade mig en kul Comic-con och såg fram emot att få träffa mig om ett år igen. Hon förärade mig också tre av deras riktiga cocktailpinnar av tikimodell så att mina hemmablandningar skall se proffsigare ut. Snällt av henne! Färden till Oakland gick smidigt och när vi kom hem fick Lars för sig att det nu var lämpligt att provsmaka den whisky från Mackmyra som jag tagit med åt honom. Jag avstod dock eftersom jag inte trodde mig om att kunna uppskatta den till fullo vid denna relativt sena timma. Ett försök att titta på mera Rick and Morty fick skrinläggas då jag envisades med att nicka till framför TV:n och det var lika så gott att gå till sängs. Jag skulle åka till San Franciscos flygplats runt åtta i morgon och då gällde det att vara i bra form.

Klicka på bilderna så blir de större, och det finns fler i detta album.
Viewing all 325 articles
Browse latest View live