Quantcast
Channel: Intryck & uttryck
Viewing all 325 articles
Browse latest View live

Kalifornien 2016 - 20/7: Comic-con Preview night

$
0
0

Redan under gårdagseftermiddagen hade jag sett till att checka in på min flight, UA1900, som skulle gå från San Franciscos flygplats 10.45 och då även sett till att betala $25 för ett incheckat bagage som inte ingår när det är en så kallat United Express-flygning. Det gick relativt snabbt att ordna till mitt bagage och jag lämnade kvar delar av kulturgodset hos Lars för att inte tynga min väska i onödan. Efter att min värd serverat en tidig omelett bar jag ner bagaget till hans Subaru och sen blev jag skjutsad till BART-stationen vid 19:e gatan. Kliver man på där behöver man inte byta tåg, nämligen.

United Express UA1900.

United Express UA1900.

Biljettköpet går som alltid smidigt (ett bra system i automaten) och jag hann med ett mycket tidigare tåg (långt före 8) än jag räknat med. Vid flygplatsen fungerade utskrift av boardingcard och tag till väskan felfritt (men jag tryckte på fel knapp en gång och fick backa, mer om det senare) och också säkerhetskontrollen var tämligen enkel (fast jag hatar den i alla fall). I min gate fick jag höra mitt namn ropas ut och när jag kontrollerade vad det var frågan om så hade jag tydligen på grund av att jag backade i boardingcard-processen hamnat på listan över de som skulle kunna tänka sig att ta ett senare flyg på grund av överbokningen. Det kunde ju drömma om... I gaten såg jag flera kända ansikten, bland annatTrina Robbins och Steve Leialoha (som sen hamnade på stolsraden framför mig när vi klivit ombord). Fast jag tillhörde boardinggrupp 5 hade jag inga problem med handbagaget. United verkar ha blivit mycket striktare med vad som accepteras, inte mig emot. Däremot var flyget mer än en halvtimma försenat, men från cockpit kom försäkringar om att det skulle man kunna ta in till största delen. Fan trot!

Dolphin Motel i Point Loma.

Dolphin Motel i Point Loma.

En händelselös flygning senare (som konstigt nog landade bara 5 minuter efter utsatt tid) kunde jag hämta upp min väska på United-bandet (alltid samma band) och gå mot taxikön. Som tur var hade jag memorerat adressen till Dolphin Motel så när jag blev ombedd att knappa in den på bilens GPS gick ingen tid förlorad. Men ett irriterande vägarbete i korsningen North Harbor Drive och Scott Street fick all trafik i nordlig riktning att stå still i mer än fem minuter. På Dolphin Hotel hälsades jag välkommen av Greg som denna gång placerat mig i ett rum på andra våningen i huvudbyggnaden (nära till frukost) med utsikt över hamnområdet. Inte illa!
Jag fick tyvärr också beskedet att Arby’s hade klappat igen (Vad händer med alla ”mina” snabbmatsrestauranger?) så jag kunde inte upprätthålla traditionen med en rostbiffmacka före bussen till San Diegos convention center. Därför plockade jag ihop allt jag kunde tänkas behöva på Preview night och gick mot busshållplatsen för Comic-cons gratisbuss som är belägen vid Holiday Inn, halvannan kilometer bort.

Utlämning av biljett mm.   På väg till stan.

Utlämning av besökshandlingar vid "D" i lobbyn, och sen på väg mot stan.

Första bussen körde förbi (stackarna ute på Shelter Island måste ju ges en chans att få plats ibland) men den nästa stannade. Utanför convention centret var det ingen större trängsel, och som vanligt var största problemet att räkna ut var kön för press och proffs började. Då jag hade alla papper i ordning kunde snart få min åtråvärda besöksbricka tillsammans med souvenirbok och program. Jätte-bagen tackade jag min vana trogen nej till.

Broadway västerut.   Ralph's Supermarket.

På promenad genom stan: Broadway och Ralph's på 1st Avenue/G Street..

Tiden fram till klockan sex då Preview night börjar ägnade jag åt en promenad genom de delarna av centrum som ligger söder om Broadway, och avslutade med att äta en lätt middag på ett crunchwrap hos Taco Bell i Horton’s galleria. De ligger på 6:e våningen, man så länge man håller i minnet att hissen är jätteslö (marginellt snabbare än trapporna) är det inget problem.

Insläpp!

Insläpp!

Klockan närmade sig nu sex så jag gick tillbaka till convention centret eftersom jag vet att dörrarna alltid öppnas i förtid. Så skedde även denna gång (fast senare i norra delen än den södra) och jag ämnade min vana trogen ägna de tre kommande timmarna till att gå runt och hälsa på dem jag brukar umgås med vid dessa tillfällen. Första stoppet blev Dan Parents bås i ”small press area”. För att spara porto åt honom och hans kollega Fernando Ruiz (som också var där) hade jag gjort upp om att hämta upp min Kickstarter-belöning för deras serieprojekt ”Die Kitty, Die” och samtidigt förvissa mig om att allt blivit som jag ville ha det. Dan hälsade entusiastiskt och Fernando tyckte det var kul att äntligen få mötas öga mot öga. Jag uttryckte lämplig beundran för boken (som levererats direkt till San Diego från tryckeriet, ett riktigt vågspel) som verkligen såg bra ut, och Dan började genast rita det Kitty-porträtt som skulle ingå. Varken han eller Fernando kom ihåg om det hade varit tänkt att vara i färg eller svartvitt, så han gjorde det i färg för säkerhets skull.

Dan Parent tecknar Kitty Ravencraft.

Dan Parent tecknar Kitty Ravencraft.

Sen signerade både herrarna sitt verk och jag tog en bild av det. Jag plockade också åt mig ett nyckelband och en kylskåpsmagnet av Gisèle Lagacé som ingick i belöningen, men kunde inte låta bli att erlägga $5 så jag kunde få med den med ett nästan lika snyggt motiv av Fernando. Det som sen var kvar var ett valfritt serieoriginal samt en ¾-figur av någon av herrarna, och där hade jag redan tidigare bestämt att jag ville ha Sharry the Spygirl av Fernando från miniserien ”The Man From R.I.V.E.R.D.A.L.E".


Dan & Fernando med Die Kitty Die.

Samligen av denna hade jag påpassligt släpat med mig hemifrån, så Fernando kunde sätta namnet i den medan jag väntade. Resten fick anstå tills jag hade mitt tjocka skyddskuvert för serieoriginal med mig. Efter ytterligare lite Archie- och Kitty-prat måste jag hasta vidare mot Archie Comics monter där Adam Hughes skulle signera nummer ett av nya Betty & Veronica (som han är ensam ansvarig för) under den närmaste timmen med star klockan sju. När jag närmade mig såg jag att han tydligen börjat i förtid så jag nappade åt mig ett exemplar av specialomslaget för SDCC, som kostade $10 och enligt uppgift hade en upplaga på 500 st, väl medveten om att det är geschäft, men jag har ju semester. Snart hade Hughes (som för omväxlings skull såg riktigt pigg och illmarig ut) satt en dedikation på mitt exemplar.

Adam Hughes med dedikerad B&V #1.   Harley Quinn cosplay.

Adam Hughes med dedikerad Betty and Veronica #1, till höger Harley Quinn cosplay.

Glad över att det gått så fort drog jag mig mot Artist’s Alley, men på vägen dit mötte jag den första riktigt bra cosplayade Harley Quinn och måste därför föreviga henne på bild. I Artist’s Alley fann jag vid de vanliga borden till höger om mittgången Patrick och Shelly Block. Vi hälsade och jag frågade hur det gick med ”Frostlings” och fick beskedat att tidplanen verkade hålla. Vi gjorde upp om äta middag på fredag precis enligt planen och skulle antagligen stöta på varandra åtskilliga gånger under de kommande fyra dagarna.

Terry Dodson med skissbok.

Terry Dodson med skissbok.

Ingen ny Red One på ett begripligt språk från Terry Dodson, men både han och hustru Rachel (för tredje året på raken) var på plats i båset de delar med Aaron Lopresti och den stora grejen var att han nu tagit fram en andra, inbunden, samling av sina skissböcker. Jag väntade snällt på min tur i den korta kön och fick sen ett översvallande mottagande (med Dodson-mått mätt) av dem båda. Naturligtvis blev det en skissbok där Terry var vänlig nog att rita en liten bild av Vera från Red One på insidan av pärmen vid sidan av dedikationen, och han lade också med ett vykort som Rachel varit inblandad i skapandet av och därför kunde signera hon också. Jag gick förbi Image och Dark Horse’s montrar för att upplysa mig mig om vilka signeringstider som gällde för Ed Brubaker, Nicola Scott samt Joëlle Jones. Ingen av dem var aktuell under torsdagen, men Brubakers båda signeringar på fredag och lördag krävde att man skaffade biljett i förväg.

Holly Golightly, Preview Night.

Holly Golightly på Preview night.

Tiden rann iväg, och nu var klockan över halv nio. Det slog mig att jag för ovanlighetens skull inte sett Don Rosa, så jag knatade bort i riktning mot bås I1 där San Diego Comics och Dons vän David Grisez brukar hålla till. På vägen dit passerade jag Broadsword Comics och måste då naturligtvis heja på Holly Golightly som höll hov medan äkta maken Jim Balent som vanligt höll sig i bakgrunden, flitigt skissande. Hon hade vänligheten att kliva ut ur deras monter så att jag kunde föreviga hennes utstyrsel i sin helhet på bild.

David Grisez med Groo-original.

David Grisez med Groo-original.

Dave fanns naturligtvis på plats hos San Diego Comics, och han visste att berätta att Don i år agerade Comic-con guide åt en vän (som tydligen mest var intresserad av anime och statyer) och därför inte kunde hänga i golden age-avdelningen som han brukar. Vi hade dock mycket annat att prata om, bland annat tackade Dave mig för att ha spridit hans namn internationellt via min blogg, och jag tipsade honom om att använda Google Translate om han ville veta vad jag skrivit om honom. Han visade också upp ett tvåsidigt uppslag av Groo the Wanderer som han hittat när han tittade igenom vad Sergio Aragones tagit med till försäljning, och det var verkligen även med Sergio-mått något i hästväg vad gällde myller och detaljrikedom. ”Wow!” säger jag bara.

Mark Evanier förklarar Groo.

Mark Evanier förklarar Groo.

Naturligtvis släntrade Mark Evanier förbi just då, så Dave fick anledning att fråga honom hur i halva friden han kommer på något dylikt (Mark är författaren till Groo)? -Det är inget problem! tyckte Mark, utan ansåg att det var märkligare att Sergio lyckats visualisera det hela.

Nu började det hojtas i högtalarsystemet att det var stängningsdags, så jag tog farväl av Dave och drog mig mot bussen till Point Loma. Den stod inne, och jag behövde inte vänta länge på att den skulle gå. När jag återkommit till mitt hotell (och hämtat ut nyckeln sam fått ännu en gratisflaska vatten) gick jag bort till den lokala Raplh’s-filialen och inhandlade dyr ekologisk mjölk, åtta donuts med sockerglasyr och en förpackning Chips Ohoy som jag sedan knaprade på medan jag kollade igenom bilder och nyanskaffat kulturgods. Det blev ganska sent innan jag kom i säng.

Klicka på bilderna så blir de större. Fler finns i det här albumet.

Kalifornien 2016 - 21/7: Comic-con torsdag

$
0
0

Frukosten på Dolphin Motel har inte förändrats sedan jag senast var här; det serveras fortfarande Yo-plait youghurt i portionsförpackningar, halverade blåbärs- och chokladmuffins från Costco, bananer, apelsinjuice och troligen något av det bästa bryggkaffe som jag fått mig serverat i USA. Jag tog det lugnt och gick inte ut till frukosten förrän kvart i åtta ungefär, och kunde då få bekräftat av tjänstgörande hotellpersonal att det fortfarande är Yuban man serverar. Man får i alla fall gott om energi av frukosten, men den är nog inget som skulle hålla för en längre tids diet.

Frukosbuffé Dolphin Motel.   Utsikt från bussfönster.

Fukostbuffén hos Dolphin Motel och utsikt mot San Diegos centrum från bussfönstret.

Idag tog jag med alla de originalsidor ur min samling jag släpat på under min resa för att få signerade av Fernando Ruiz och Dan Parent, för det var lika bra att få detta ur världen så fort som möjligt. Bussen från Holiday Inn var framme på slaget halv tio, men dörrarna hade redan öppnats så jag kunde gå rakt in. Bland det första jag fick syn på var en kvinnlig cosplayare som på ett finurligt sätt visualiserat den nya Star Wars-roboten BB-8 och hon ställde gärna upp på ett par bilder. Jag såg också ett Don Rosa-original hos en av de närvarande auktionsfirmorna (jag tror det var Heritage) med det förväntade priset $7500 angivet.

BB-8 cosplay.   Zatanna cosplay.

BB-8 och Zatanna cosplayade.

Dan och Fernando var på plats och de var tämligen uppspelta över att detta var den officiella premiären för deras Die Kitty Die-bok. Efter att ha hälsat plockade jag fram mina originalsidor och de skred genast till verket med att sätta sina namn på dem. Dan upplyste Fernando om att det var en av hans kollegor vid The Kubert School, Hy Eisman, som tuschat den sida från Veronica #2 jag tagit med. Dan kunde också identifiera tuschare till Dan DeCarlo-originalet jag hämtat upp hos Lars. Både jag och Fernando trodde det var Jon D’Agostino som var skyldig, men Dan kunde genom att peka ut att kläderna veckning i bilden var alldeles för omsorgsfullt tuschad för att vara honom slå fast att det här var hans son, James DeCarlo som hållit i penseln. Och då Dan är en auktoritet på området är det troligen på det viset. De myckna hålen trodde man kommit sig av att den suttit i bakgrunden på någons anslagstavla. Det kunde också vara orsaken till att den gulnat. Fernando berättade också att han hade många sidor kvar från miniserien ”The Man From R.I.V.E.R.D.A.L.E.” så jag lovade att skicka en önskelista till honom när jag kommit hem igen. Kanske det fanns någon bra med Sharry the Spygirl i flera rutor?

Rich Koslowski med originalsida.

Rich Koslowski med originalsida.

En av sidorna (från Archie’s Weird Mysteries #12) var tuschad av Rich Koslowski så jag tog mig tvärs över lokalen till Artist’s Alley för att få hans namnteckning på den, vilket han gärna stod till tjänst med. Hans idé detta år var ”familjeporträtt” i ovala ramar av kända seriefigurer, företrädesvis från Archie-universum. Jag berättade om vad Fernando sagt om ”The Man From R.I.V.E.R.D.A.L.E.” och frågade om han kunde signera en dylik om det skulle bli affär? Visst, det stod han gärna till tjänst med, men han sade sig också vara ”mighty pissed” eftersom han själv inte fått några sidor i retur från den. Och det fick jag gärna framföra till Fernando, tyckte han.

Jag visade också upp Dan DeCarlo-sidan för Patrick och Shelly Block, och de understödde teorin om varifrån hålen och och gulnaden kommit ifrån. Dagens första panel skulle för min del vara ”Love & Rockets: Past, Present and Future” där bröderna Gilbert och Jaime Hernandez skulle samtala med sin förläggare Gary Groth under en timmes tid. Det skulle äga rum i rum nummer nio i andra änden av byggnaden, så för att spara tid tig jag rulltrappan upp till andra våningen och förflyttade sen mig dit i rask takt utan att besväras av trängseln på bottenvåningen (också i lobbyn börjar det bli tjockt med folk).

Gary Groth, Gilbert & Jaime Hernandez.

Gary Groth, Gilbert & Jaime Hernandez.

När jag kom dit var det bara att gå rätt in och jag installerade mig på första raden med god utsikt över podiet. Gary Groth och Jaime var redan där, Gilbert anlände strax därpå. Med utgångspunkt från ett bildspel rekapitulerade man brödernas seriekarriär (jag var en av de få som räckte upp handen när Gary Groth frågade hur många som följt dem sedan den tog sin början i tidigt 80-tal, “You don’t know how revolutionary it was at the time, if you weren’t there”) men fokus låg snarare på detaljer och anekdoter än de stora händelserna. Men då dessa torde vara välkända för de flesta var det bara trevligt. Ett par citat av Gilbert (som är den slagfärdige av bröderna): “It was never my dream to be a mainstream person. My dream was to crush the mainstream,”, “Punk took the chip on our shoulder and turned it into a boulder,” Jag hade större delen av hans familj sittande bakom mig till vänster, så det gav en extra dimension att kunna ta del av deras viskande kommentarer... Bröderna kungjorde dessutom att man nu upphör med formatet en 100-sidig bok om året, och istället skall göra ett 32 sidor i ett magasin som skall komma ut tre gånger/år med början i september. Cirkeln kan alltså på ett sätt sägas vara sluten, eftersom det var magasinformatet man hade vid debuten på Fantagraphics. En väldigt trevlig och anspråkslös panel.

Fantastisk "Bombshell" Harley Quinn.

Fantastisk "Bombshell" Harley Quinn.

Jag släntrade sen runt nere på golvet i en halvtimme och såg då bland mycket annat vad som visade sig vara den bästa Harley Quinn-tolkningen på hela Comic-con. Det var den typen av dam som genast började posera när man riktade kameran emot henne och att hon också hade valt att cosplaya ”bombshell”-varianten av Harley (som hon skulle ha kunnat se ut om hon varit verksam på 40-talet) var en extra bonus. Har man förutsättningar för detta (vilket den här damen hade) är nog Bombshell-Harley min favoritinkarnation av henne. Hon beklagade sig över att hon måste ha sin korkpistol fastsatt i hölstret med ett buntband på grund av de nya vapenbestämmelserna för cosplayare, men tillsammans kom vi fram till en pose där det inte skulle synas att så var fallet. Det blev hon mycket glad över och skulle träna mer på den för kommande behov. Tyvärr hade hon inte biljett till lördagen så jag skulle inte få se henne på Harleypaloozan.

Enchantress cosplay.   Indiana Jones cosplay.

Cosplay av bland annat Enchantress (från Suicide Squad-filmen) & Indiana Jones.

Hos Hermes Press träffade jag Steve Leialoha och Trina Robbins som försäkrade att de gärna hade blivit störda i samband med gårdagens flygning. Trina (som helst skall sitta ner) reste sig upp ur sin stol för att ta en närmare titt på min T-shirt med Byrds-motiv som Ken gjorde åt mig 2008 och som ännu inte uppvisar några allvarliga förslitningstendenser. Hon berättade att hon minsann känt dem ”back in the day”. När jag då hasplade ur mig ”You knew Roger McGuinn?” svarade hon, inte utan en viss belåtenhet ”I knew him when he was Jim McGuinn!” Sen kom Daniel Herman och vi övergick till att diskutera amerikansk inrikespolitik. Båda två var lätt imponerade av mina kunskaper om Lyndon B Johnson (som båda tyckte om) och Hubert Humphrey (som Daniel Herman hört ge ett perfekt tal inför ett hundratal gruvarbetare och deras familjer på den tiden när politiker stod för vettiga idéer).

Jim Balent med affischer.

Jim Balent med affischer.

Nu hade klockan blivit närmare ett och det var hög tid för lunch. Vädret i San Diego var mycket varmare och fuktigare än det brukar vara (närmare 30º) så det var med viss tvekan jag gick bort till Taco Bell och beställde en uppsättning Quesadillas med nötköttsfyllning, ackompanjerat med en stor Dr Pepper med ett minimum av is. Jag norpade också ett större antal såsförpackningar för framtida behov innan jag tog mig de tre kvarteren tillbaka. När jag kommit in i svalkan såg jag att Holly Golightlys man Jim Balent inte verkade överdrivet upptagen (bara två personer i kö) så jag ställde mig att vänta och bad honom sen signera de tre affischer som varit en del i bonusen för Hollys Kickstarterprojekt att ge ut sin skämtserie om hur det är att leva med katt i samlad form. Det gjorde han så gärna, snabbt och effektivt.

Amanda Conner signerar Starfire.   Jimm Palmiotti signerar Harley Quinn.

Amanda Conner och Jimmy Palmiotti signerar Starfire& Harley Quinn.

Ytterligare en signering jag ställt in mig på var Amanda Conner och Jimmy Palmiotti som i år uteslutande skulle ägna sig åt den sysslan hos Heroe Initiative, en sorts försäkringsfond för sjukförsäkringslösa serieskapare. Jag gick dit i god tid före klockan två och kön var då bara fem personer lång. Den hann emellertid fylla på till mer än det tredubbla för Jimmy & Amanda blev en kvart sena. Men sen gick det undan. Alla lämnade en donation (jag tyckte $5 kunde vara lämpligt, jag hade tagit med volym 2 av Harley Quinn och första numret av Starfire för påskrift) och fick sina autografer och lite småprat, precis som det skulle vara. Amanda kom i år ihåg vad jag heter (”Karl-Erik with a hyphen, right?”) medan Jimmy ursäktade sig med att han i alla fall kom ihåg bindestrecket. Han tyckte också jag skulle framföra till arrangörerna av seriefestivalen i Stockholm att om de bjuder in dem så får de ju faktiskt två serieskapare till priset av ett hotellrum!

Harley Quinn & Poison Ivy cosplay.

Harley Quinn & Poison Ivy cosplay.

En havltimme återstod tills det var dags för dagens andra panel, ”Making the Leap to Creator Owned Properties: Tales from the IP Jungle”, den skulle hållas i rum 28DE i samma del av byggnaden som jag befann mig. Jag behövde alltså bara ta rulltrappan en våning upp för att i princip vara där. I lobbyn träffade jag en alldeles utmärkt Harley Quinn av Margot Robbie-modell tillsammans med hennes eviga följeslagare Poison Ivy som naturligtvis måste förevigas. Jag hade också tid att ta mig till proffsloungen i rum 30A för en vätskekontroll. Det fanns denna dag också fungerande wi-fi vilket jag drog nytta av. Även till denna panel kunde man släntra rakt in och slå sig ner på första bänk. Deltagare var Frank Cho, Terry Dodson, Wendy& Richard Pini samt Mark Schultz. De har alla arbetat för stora förlag men också med serier som de äger själva, och under ledning av John Fleskes var det tänkt att de skulle berätta om för- och nackdelar med båda arbetssätten.

John Fleskes, Frank Cho & Terry Dodson.   Terry Dodson, Wendy & Richard Pini.

John Fleskes, Frank Cho, Terry Dodson, Wendy Pini och Richard Pini.

Här vet jag sen tidigare att det är fråga om välartikulerade deltagare som emellertid alltid spelar samma roller: Mark Schultz är den torre och eftertänksamme (men rolige) arbetsnarkomanen med stort kontrollbehov, Terry Dodson är den förnuftige hårt arbetande serieskaparen som alltid tänker rationellt på saker och ting, medan Frank Cho är hans raka motsats, den oregerlige buspojken, ”klassens clown” som måste hållas i strama tyglar av sin samarbetspartner John Fleskes för att jobben skall bli slutförda och det skall upprätthållas något som i alla fall påminner om arbetsdisciplin. I detta sällskap hamnade nu äkta paret Wendy & Richard Pini som skapade ElfQuest och ställde marknaden för independenserier på huvudet i slutet av 70-talet. Det blev ett intressant samtal där alla hade något att tillföra och moderatorn knappast behövde hålla pratet igång, det gick av sig själv. För egen del var den största behållningen att få höra historien om hur ElfQuest kom till direkt från källan. Det märktes inte att de antagligen berättat den hundratals gånger utan det lät helt orepeterat. Jag kände mig rätt mallig över att ha varit med på resan om inte från början så i alla fall från hösten 1981. Terry Dodson (som är fyra år yngre än mig) iklädde sig fan-rollen och ställde allehanda frågor som även jag själv undrat över ibland. Det blev på grund av detta inte mycket tid över för frågor från publiken, men jag tycker inte det gjorde så mycket.

Extremt snygg Harley Quinn cosplay.   Supergirl & Star Trek cosplay.

Fantastisk Harley Quinn. Till höger cosplayas Supergirl & Star Trek.

Jag hade tidigare under dagen träffat serieoriginalsamlare Brian Peck hos Hermes Press och han arrangerar alltid på torsdagskvällen under Comic-con en middag för de med likartat intresse klockan åtta hos turistfällan Harbor House bakom Hyatt och convention centret. Naturligtvis tyckte han att jag borde delta, så för att hinna till hotellet för att fräscha upp mig planerade jag att lämna Comic-con runt halv sex så jag skulle hinna tillbaka i tid. På väg mot utgången mötte jag dock flera cosplayare som måste fotograferas, bland annat den näst bästa Harley Quinn jag såg under fyra dagar, men också hon gav beskedet att hon inte kunde komma till lördagens Harleypalooza. Trist.

Buss, dusch och buss tillbaka tog längre tid än planerat och jag tog dessutom inte närmsta vägen till Harbor House så klockan var kvart över åtta när jag kunde slå mig ner vid bordet där elva andra samlare av serieoriginal redan hade satt sig. Jag bad om ursäkt för min sena ankomst, men Brian försäkrade mig att det inte gjorde något, man hade just fått in menyerna. Presentationerna var snabbt avklarade och närmast till höger om mig hae jag en amerikansk Modesty Blaise-fantast vid namn Alan som faktiskt hade koll på att jag hade fyra Jim Holdaway-original i mitt CAF-galleri. Därmed var isen bruten och vi ägnade större delen av kvällen åt Modesty-prat. Han tyckte jag var ett levande lexikon vad gällde henne, och jag försökte å andra sidan förklara hur stor serien om henne är i de skandinaviska länderna. Bland annat förevisade han sin skissbok där kända tecknare tolkat henne åt honom.

Serieoriginalsamlare dinerar.

Serieoriginalsamlare dinerar på Harbor House övervåning.

När det var dags att beställa satsade jag på hamburgaren som var fullt ätbar utan att vara spektakulär. Tyvärr glömde jag den amerikanska sedvänjan att splitta notan rätt av så det blev också den dyraste hamburgaren jag ätit i mitt liv. När bordet var avdukat tog de som haft med sig serieoriginal fram dem och lät dem gå runt. Mina Archie- och Lady Killer-original var tämligen modesta i sammanhanget, men alla tittade artigt och jag fick också förklara ett och annat då ingen av de närvarande verkade ha någon Arche-koll. Eller också var de bara snälla. Alla var dock rörande överens om att hålen i Dan DeCarlo-sidan näppeligen påverkade dess värde. Till sist tyckte personalen att vi skulle gå därifrån och jag Brian och Alan gjorde sällskap då vi skulle åt samma håll. Alan kände sig inte klar med Modesty-diskussionen och undrade var jag kunde hittas på mässgolvet, så jag talade om för honom att jag nog skulle passera San Diego Comics bakom Scott Shaw! (som i år var tillbaka efter förra årets frånvaro) flera gånger under lördagen.

Jag tog min gratisbuss mot Point Loma och varvade ner med mjök och donuts medan jag bildbehandlade och twittrade till klockan var över midnatt (en bild på seriesamlarforumet från middagen blev det okså). Jag kunde inte vara annat än nöjd med första hela dagen på Comic-con.

Klicka på bilderna så blir de större. Fler bilder i detta galleri.

Kalifornien 2016 - 22/7: Comic-con fredag

$
0
0

Jag inledde dagen med ännu en socker-chock av det slag som serveras på mitt hotell och packade sen ner kulturgods av Nicola Scott, Ed Brubaker& Joëlle Jones som jag hade ambitionen att få signerat idag. Därefter anträdde jag promenaden till Holiday Inn där ett visst mått av förvirring angående kön slog till. Det var nämligen så att jag (som var först) samt tre andra gentlemen inledde kön från skylten på trottoaren och sen i riktning in mot stan. När det kom mer folk var de rädda för solskenet och stod och hukade i skuggan av ett träd på andra sidan skylten och den kön fylldes successivt på.  –Det här skall bli intressant! sade han som stod närmast mig och jag höll med. Vi tre som var först kom också på först (fast i omvänd ordning) men sen utbröt anarki och ett visst mått av irritation visade sig.

Bussen var framme vid Convention centret fem i halv tio och jag begav mig genast mot Image Comics monter för att skaffa biljett till Brubakers signering på eftermiddagen, men jag hade inte tänkt på att dörrarna öppnats kvart över nio och det var fler som hade samma ärende som jag, så det blev tji biljett till Brubaker. Men jag har bara mig själv att skylla. Han signerar även lördag, så då får jag hänga på låset.

Don Rosa i DC:s monter.   Holly Golightlys fredags-outfit.

Don Rosa i DC:s monter och Holly Golightlys fredagsklädsel.

I DC:s monter stötte jag ihop med Don Rosa som efter att vi utbytt sedvanliga artighetsfraser bekräftade att han hade fullt upp med att agera guide i år och därför inte frekventerat sina vanliga platser i den utsträckning han velat. Innan vi skiljdes åt (efter att jag tagit en bild) han hann dock berätta att han skall åka på europaturné i höst men antagligen inte kommer till bokmässan i Göteborg och att han inte hade några som helst signeringar eller andra åtaganden inplanerade på Comic-con. Sen hastade han vidare. Jag å andra sidan fördrev tid i Artist’s Alley och diskuterade bland annat en eventuell kommande kommission med Rich Koslowski, sade ”good morning” till Patrick& Shelly Block samt hade ett roligt samtal med serietecknare Scott Beaderstadt som hade satt sig på Mike Barriers tomma plats för att få skissa ifred. Det lyckades han alltså inte med...

Scott Beaderstadt spexar.   Nicola Scott och Black Magick #1.

Scott Beaderstadt spexar i Artist's Alley, sen Nicola Scott med signerad Black Magick #1.

Nicola Scott skulle börja sin autograferingssession hos Image klockan 11, det skulle även Joëlle Jones hos Dark Horse, men jag gjorde bedömningen att det var bäst att börja med Nicola Scott med avseende på deras popularitet jämfört med varandra) så jag gick åt det hållet. Framme där möttes jag av beskedet att det inte fanns någon kö, så jag och några andra som var ute i samma ärende ställde oss runt hörnet och väntade. Helt fel taktik! När Ms Scott dök upp gynnades de som väntat inne i montern så jag fick minst fyra personer före mig. Inte bra, med tanke på att två av dem hade tagit med en hel drös med objekt för påskrift. 10 över elva var det emellertid min tur, och jag lämnade fram Black Magick #1 och hann med nöd och näppe hindra henne från att skriva på nederdelen av omslaget istället för övre högra hörnet. Hon poserade glatt med tidningen för en bild och därefter var det dags för mig att hasta de få metrarna till Dark Horse. Bra att de är belägna i närheten av varann!

Joëlle Jones med Lady Killer-original.

Joëlle Jones med Lady Killer-original.

Helt i enlighet med vad jag räknat med så var inte kön till Joëlle Jones oroväckande lång utan jag gjorde bedömningen att om alla framför mig hade rimliga mängder serier de ville ha signerade skulle det ta max en halvtimme innan det blev min tur och hon skulle sitta där till 11.50. Gott om tid alltså. De flesta ville ha det senaste numret av Lady Killer (2:1) samt den affisch man delade ut kostnadsfritt påskrivna, men det var faktiskt en girig samlare som langade fram ett tiotal nummer... När min tur närmade sig halade jag fram mina original vilket väckte viss uppmärksamhet i närområdet. Joëlle själv blev lätt överraskad av få se dem och berättade att när hon gjorde det Hitchcock-inspirerade panoramatöver två sidor hade hon mest problem med att få till trappans ledstång och skuggorna från den. At det gick att identifiera den pickup som Josie Schuller kör i biljaktsscenen på sidan 11 i nummer 4 som är en 1958 Chevrolet beror på att hon är lika intresserad av bilarna från tidsperioden som mode och heminredning. Jaguaren på samma sida är för övrigt hennes drömbil. Jag avstod från att köpa det nya numret (får jag via Staffar) men nappade åt mig en gratisaffisch.

Kvinnlig Boba Fett cosplay.   Alldeles fruktansvärt "perky" Harley Quinn.

Kvinnlig(!) Boba Fett och alldeles oerhört "perky" Harley Quinn.

Jag ämnade nu se panelen ”The British Invasion: The Spirit of ’86” där Leonard Sultana (bloggar under epitet ”An Englishman in San Diego”) skulle intervjua David Lloyd, Paul Levitz och Kieron Gillen (av en del ansedd som ”den nye Neil Gaiman”) om hur det kom sig att en drös britter började göra serier åt DC Comics i slutet på 80-talet och hur det påverkade utvecklingen av de amerikanska mainstreamserierna. Samt hur det arvet lever vidare idag.  Något enhetligt svar på den frågan gick inte att få, men enligt Lloyd var en stor anledning att DC behandlade serieskapare som mänskliga livsformer till skillnad från de i hemlandet som inte tyckte att det var nödvändigt. En stor del ar äran tillfaller utan tvivel Karen Berger (som dessutom förstod vad de sade när de talade och kunde översätta till amerikanska).

Paul Levitz, Kieron Gillen & David Lloyd.

Paul Levitz, Kieron Gillen & David Lloyd.

Det var ofrånkomligt att samtalet kom att beröra Alan Moore, men jag tyckte att man avhandlade detta på ett ärligt sätt utan att trampa på alltför många ömma tår (han uttrycker sig alltid drastiskt och allt han säger skall nog inte tas bokstavligt) och Paul Levitz kunde bidra med mycket inside information om hur det gått till när Moore skrivit till DC och bett om jobb, framhållande sig själv som Storbritanniens bäste serieförfattare (detta utan några tyngre meriter i bagaget). Tyvärr lyckades man aldrig trots ihärdiga försök att få kontakt med David Gibbons via Skype, men han hörde vad som sades via länk och hans kommentarer vidarebefodrades av moderator.

Jag bröt för lunch som idag blev en så kallad Crunchwrap på Taco Bell, en stor tortilla där man slagit in allt gott och sen hastigt hettat upp  så den håller ihop och går att äta utan att men blir speciellt kladdig om fingrarna. Till detta en liten Dr Pepper. Jag hade sen tid att vänta på den ytterligt slöa hissen och noterade inte utan en viss munterhet att jag trots detta kom ner före de som tröttnat och tagit trapporna...

Fernando Ruiz med Sharry the Spy Girl.

Fernando Ruiz med Sharry the Spy-Girl.

Under gårdagen hade jag frågat Dan Parent om han hade tagit med några originalsidor som skulle kunna vara del av min Kickstarterbelöning för Die Kitty Die, och fått ett positivt besked om detta. Därför tog jag mig nu mot hans och Fernando Ruiz bord för att skruttinera det tillgängliga utbudet. Både Dan och Fernando såg lite hemlighetsfulla ut när jag kom dit, och anledningen var att Fernando nu var färdig med Sharry the Spy-Girl-kommissionen. Den hade han förfärdigat med den äran, och jag blev lätt bragt ur fattningen när jag fick se den. Han sade själv att det hade varit kul att rita den figuren igen och han tyckte det var synd att Tom DeFalco aldrig fick skriva någon uppföljare till historien om The Man From R.I.V.E.R.D.A.L.E.

Dan Parent med Magick Chicks-original.

Dan Parent med Magick Chicks-original.

Vad gällde Dans originalsidor så bestämde jag mig till sist för en från hans gästspel i Gisele Lagaces webbserie Magick Chicks som tagen ur sitt sammanhangär lätt störande. Medan jag var där fick de också besök av sin textare, Janice Chiang, men då jag kände mig lätt dum eftersom jag inte känt igen henne med en gång (textare ÄR viktiga för seriemediet) gav jag mig inte till känna. Jag förevigade båda herrarna på bild, hållande i sina konstverk, för att sen hasta iväg till David Grisez för att skryta med mina nyförvärv. Speciellt Fernanados verk tyckte han var bra. Don Rosa passerade också och gjorde reflektionen att Fernando kände han inte men Dan Parent och han hade under årens lopp kommit att bli bekanta med varandra då de alltid hamnar i samma panelsamtal på diverse comic cons.

Snövit och Shelly Block.

Snövit och Shelly Block.

Jag visade också upp min nyförvärvade seriekont för Patrick & Shelly Block och de tyckte ungefär likadant som David. Jag påminde om att vi skulle äta gemensam middag ikväll och gjorde upp om att träffas strax före stängningsdags klockan sju för vidare utgång på stan. Jag fick också en bra bild på Shelly när hon låter sig fotograferas bredvid en mycket bra cosplayad Snövit. Det gäller att gripa tillfället i flykten!
Mike Barrier & Randy Duncan.

Mike Barrier & Randy Duncan.

Nu hade uret passerat halv fyra och eftersom panelen jag ämnade se, Spotlight on Mike Barrier, skulle ta sin början klockan fyra i rum nummer 9 i motsatta delen av byggnaden var det dags att inleda förflyttningen i denna riktning. Det var bara att gå rätt in när jag kom dit, och Randy Duncan, som skulle intervjua Barrier, var redan där. Barrier anlände strax därpå och såg ut precis som på bilder jag sett (fast äldre). För svenska ankister är han mest känd som författare till den definitiva Carl-Barks-biografin, Carl Barks and the Art of the Comic Book, som när den kom ut 1981 skapade ordning och reda i ankvärlden på ett sätt som för nutida ungdomar måste vara obegripligt. Barriers tidskrift Funnyworld var också en källa till kunskap på den tiden.

Mike Barrier får Inkpot-pris.

Mike Barrier får Inkpot-pris.

Men innan det satte igång på allvar förärades han ett Inkpot-pris (något som verkar vara en tradition vid ”Spotlight”-panelerna). Han såg lagom överraskad och ödmjuk ut inför detta faktum. Själva samtalet blev en odyssé genom Barriers serieintresse sen unga år och de serieskapare som han tyckt bäst om. Carl Barks var så klart självskriven i sammanhanget (och tillförde inte så mycket ny kunskap för egen del), men han uppehöll sig också länge vid Walt Kelly som visserligen nådde berömmelse med dagstidningsserien ”Pogo”, men som Barrier tycker inte fått ett tillräckligt stort erkännande för sitt arbete i serietidningsbranschen. Otaliga är de omslag han tecknade för Western Publishings funny animal-tidningar (och de bidrog säkert positivt till försäljningssiffrorna). Tiden gick alldeles för fort och därför nödgades man avhandla John Stanley (mannen bakom ”Lilla Lotta”) något kortfattat. Barrier beklagade att han aldrig fått möjlighet att träffa honom personligen, men Stanley hade aldrig svarat på de brev han skrivit till honom och det misstänkte Barrier berodde på att Stanley skämdes för att han tecknat serietidningar och inte gjort karriär med något mer ”seriöst”. En mycket intressant panel som endast hämmades av det faktum att Barrier pratar så otydligt att det stundtals var svårt att höra vad han sa.

Judge Death & Judge Fear.  

Huga! Både Judge Death och Judge Fear. Men den här damen klår nog båda!

Disneyprinsessor!

Disneyprinsessor!

Jag passerade sedan proffs-rummet för en vätskekontroll och fick även denna dag kontakt med yttervärlden via gratis Wi-fi (eftersom arrangören blivit av med sin sponsor för detta var det sista gången det lyckades) och hann besvara lite mejl medan jag tog igen mig. Synd att det är fotoförbud där för det är relativt många av de som cosplayar på högre nivå som kommer dit. Vis av tidigare erfarenheter stoppar jag numera alltid ner kameran i väskan före mina besök. Resten av tiden fram till sju fördrevs på mässgolvet. Hos David Grisez träffade jag jag Modesty Blaise-samlaren Alan från gårdagskvällen (enligt Dave hade han strukit omkring där flera gånger, antagligen i förhoppning att stöta ihop med mig) och vi fortsatte där vi slutat. Som den samlare av serieoriginal Dave är, så fick även han ett ord eller två med i laget.


Köer till och från stan.   5:e Avenyn, Gaslamp district.

Köer över Harbor Drive mot Gaslamp District och 5:e avenyn.

Vi sjutiden (när meddelandena i högtalarsystemet om att det var stängningsdags ökade i frekvens och volym) anslöt jag mig till Patrick och Shelly Block för vår planerade middag hos Chipotle Mexican Grill, ett näringsställe som har bättre ett tex-mexkök med fräscha råvaror mitt emot där Wendy’s brukade ligga. Som  vanligt när valmöjligheterna är för många gäller det att räkna ut vad man verkligen vill ha, sen går det lättare att beställa. Idag gick jag på Patrick & Shellys linje och skippade allt vad tortilla hette till förmån för en ren sallad på ingridienserna. Men det var tillräckligt med kött och bönor i slutresultatet ändå. Patrick stod gentilt för fiolerna.

Middag på Chipotle Mexican Grill.

Middag på Chipotle Mexican Grill.

Vi intog kaffet på den nybyggda Starbucks-filialen i Horton Plaza Park. De senaste åren har hela det kvarteret varit inhägnat av höga plank medan byggnadsarbeten pågått, och resultatet har blivit riktigt lyckat. Man har skapat både en öppen amfiteater och restaurerat fontänen, byggd 1910. Lägg där till illuminerade ljusskulpturer och en interaktiv pop-jet fontän så förstår man att det ligger lite tankearbete bakom det hela. Shelly hjälpte mig beställa. Jag ville ha något svalt och starkt (det var fortfarande varmt ute) så Shelly frågade om det gick att få en islatte med dubbel espresso som bas, och det gick det. Med lite extra socker blev den precis som jag tänkt mig, och jag betalade också Shellys vanliga kaffe som tack för hjälpen. Patrick gick sen och köpte glass hos Sloan’s Ice Cream mittemot Starbucks. Vi ägnade oss sen åt detta tills det var dags att skiljas åt och ta sig till respektive hotell, nära för dem men längre för mig.

Kaffe & glass på Horton Plaza.

Kaffe & glass på Horton Plaza.

På väg till bussen utanför Convention centret blev det stopp på grund av att ett godståg från Burlington, Northern & Santa Fé skulle passera och det tog sin lilla tid ("But Not So Fast"). Klockan var nästan halv tio när jag kunde kliva ombord. På hotellet åt jag en donut till efterrätt och bildbehandlade samt twittrade till jag såg mig nödgad att gå till sängs.

Klicka på bilderna för större format. Fler finns i detta galleri.

Kalifornien 2016 - 23/7: Comic-con lördag

$
0
0

Inga förändringar vad gällde frukost och transport på lördag morgon, annat än att det inträffade vid en tidigare tidpunkt. Idag var sista chansen att få något signerat av Ed Brubaker, så det var inget alternativ att inte få biljett till den. Jag var därför på väg mot bussens hållplats tio i åtta, och stod framför ingången till convention centret halv nio. Sen vidtog väntan tills portarna slogs upp vid nio-tiden. Jag trodde jag skulle kunna hinna surfa lite på webben under den tiden, men idag var all fri Wi-fi indragen. Jag observerade också hur diverse köer bildades, men förstod aldrig riktigt för vilket ändamål.

Tidig lördagmorgon på Comic-con.   Lugnt hos Fantagraphics.

Relativt lugnt på lördagsmorgonen hos DC och Fantagraphics.

När mässgolvet blev tillgängligt tog jag mig så snabbt det gick (jag hade placerat mig vid rätt dörr) till Images monter och kunde problemfritt skaffa den åtråvärda Brubaker-biljetten. Jag måste försöka komma så långt fram i kön som möjligt då signeringen skulle inträffa samtidigt med Harleypaloozan (samling av cosplayare utklädda till Harley Quinn) på trapporna på baksidan. Sen fortsatte jag till herrar Franco Aureliani och Art Baltazar för att skaffa andra volymen av deras Superman Family-serie. Efter att de hade signerat den båda två (och blivit avfotograferade med den) gjorde jag stor grej av att lägga ner den i min packning – ett tidigare år hade jag lämnat alla mina inköp på deras bord och inte hämtat upp dem förrän nästa dag.

Art Baltazar & Franco Aureliani.

Art Baltazar & Franco Aureliani.

I ett par dagars tid hade jag också velat fram och tillbaka om huruvida jag skulle köpa ett söndagsside-original från Johnny Hazard som Peter Maresca vid Sunday Press Books hade till försäljning. Det var från 1972 och därför rejält stort, något som både var en för- och nackdel (speciellt ur transportsynpunkt). Det som fällde det slutliga avgörandet var att Peter gentilt erbjöd mig valfri Hazard-stripp på köpet. Sålunda uppsökte jag en bankomat (numera avsevärt mer talrikt förekommande i lobbyn än i det förgångna) och lyckades plocka ut $300 i två uttag (inte hela köpeskillingen men en bra bit på väg). Med dessa tillgängliga begav jag mig i riktning mot Peters monter (han hade som vanligt inte fått någon Eisner kvällen innan fast han var nominerad för White Boy in Skull Valley) och pengar och serieoriginal bytte ägare. Vid kontant betalning slipper man den lokala försäljningsskatten...

Peter Maresca & Johnny Hazard-original.

Peter Maresca & Johnny Hazard-original.

Peter bistod med några rejäla wellpappskivor som förhoppningsvis bidrar till att de kommer till Sverige i oskadat skick. Naturligtvis måste jag visa upp mitt nyförvärv för de verkliga konnässörerna, och till dessa hör definitivt David Grisez. Han och kollegan i montern gratulerade mig till ett fint nyförvärv. Vi diskuterade också om $750 för den Betty-pinup av Dan DeCarlo från 1964 som Koch Comic Art hade till salu var rimligt? Vi kom fram till att detta var helt beroende av vad med redan hade i samlingen. Andra som gillade vad de såg var Rachel och Terry Dodson. Som tuschare var Rachel som vanligt imponerad av hur Frank Robbins hade jobbat med halvtorr borste. Terry gjorde reflektionen när jag kommenterade att Robbins troligen jobbat med ett minimum av skisser som ledning att han själv upplevt något liknande när han varit inne i ett så kallat ”flow”. Efter att ha visat Robbins-originalen för Patrick& Shelly Block (som också tycktes gilla dem) bad jag att de skulle ta hand om dem bakom bordet åt mig resten av dagen. Inte för att jag är för snål för att använda garderoben, utan för att jag litar mera på dem än garderobspersonalen...

Ed Brubaker med Apart:s Velvet.

Ed Brubaker med Aparts Velvet.

Det var nu dags att gå till Image-montern och positionera sig inför Ed Brubakers snara ankomst. Jag fick ett halvdussin personer framför mig, men då det här var strikta begränsningar på antalet objekt man fick ha med (tre var max) borde det gå fort. Mycket riktigt, fastän Brubaker (iklädd rutig skjorta och halmhatt av porkpie-modell) var mycket pratsam och tog sig rejält med tid att lyssna av vad fansen ville veta så höll kön god fart. Efter en kvart blev det min tur, och Brubaker noterade att den svenska utgåvan av Velvet från Apart förlag hade han inte sett i verkligheten tidigare. Jag berättade att det till stor del var mitt tjat på förläggare Johan Kimrin som var orsaken till att den nu fanns på svenska.

Jag visade honom också efterordet med Jimmy Wallins”agentifierade” bild på mig, och fick då höra av honom att anledningen att det blivit ett efterord på grund av att man inte ville ha några bilder av någon annan än seriens tecknare Steve Epting före själva serien var helt och hållet beroende på att man inte förstått vad det var för något. Bättre tydlighet en annan gång alltså. Jag förklarade att Johan K. också är riktigt petig vad det gäller textning och typsnitt, och det förstod han när han tittat närmare på albumet. Som avslutning skrev han ”To Karl-Erik – who convinced Johan to publish it!” på försättsbladet och kretade dit sin signatur under. Jag fick även hans namnteckning på The Fade Out #1 där redan Sean Phillips satt dit sin vid mitt London-besök i februari. Jag hade varit orolig för att Brubaker skulle varit dryg (det finns sådana rykten) men han var snudd på lika trevlig som salig Dave Stevens.

Resterna av Harleypaloozan.

Resterna av Harleypaloozan.

Med viss förhoppning att det skulle finnas något kvar av dagens Harleypalooza tackade jag Brubaker och hastade sen iväg mot baksidan av byggnaden där den skulle äga rum. Men det var en riktig antiklimax! Gruppfotot var avklarat och nu cirkulerade de utklädda damerna runt för att alla fotografer skulle kunna ta riktigt bra bilder på dem individuellt. Jag skojar inte om jag säger att det bara fanns ett tiotal cosplayare där, och av vad jag hörde hade det inte varit fler tidigare heller.

Poisin Ivy & Harley Quinn som playboybunnies.   Historisk Harley Quinn?

Poison Ivy & Harley Qiunn som Playboy-bunnies samt en historisk Harley.

Jag misstänker att en av anledningarna till detta var svårigheten att få biljett till Comic-con, men det var mindre cosplay överlag så det kan ju vara en symptom på någonting större? Jag tog bilder på de som jag tyckte lyckats bäst att gestalta dr Harleen Quinzels onda alter ego men kunde inte låta bli att känna mig lite besviken om jag jämför med hur det varit förra året.

Nåja, inget ont som inte har något gott med sig. Jag kunde på grund av detta få en riktigt bra plats på årets upplaga av Quick Draw! Det är alltså då Mark Evanier bestämmer vad Sergio Aragones, Scott Shaw! och årets inbjudne gästartist Keith Knight skall rita inför en mycket stor publik. Det brukar vara hur kul som helst och årets upplaga var inget undantag från detta. Både Mark och publiken visade stor uppfinningsrikedom när det gällde uppdragen, och som extra bonus hade Mark bjudit in sin bästis Jewel Shepard som agerade kuttersmycke med den äran. Jag hade inte sett henne på nästan tjugo år (då hon hängde ihop med Dave Stevens) så det var verkligen roligt (på riktigt, hon spelade ”dum blondin” fast hon är brunett på ett mycket övertygande sätt).

Sergio Aragones tackar för Icon-pris.   Scott, Jewel & Sergio.

Sergio Aragones tackar för pris, och på podiet med Scott Shaw! och Jewel Shepard.

Ett avbrott i tecknandet gjordes när Segio Aragones tilldelades Icon-priset som delas ut till de som i sin gärning ökat medvetandet om serier och populärkultur hos den breda publiken. Han är i gott sällskap med bland andra George Lucas, Neil Gaiman och Stan Lee som alla återfinns bland de tidigare pristagarna. Han blev riktigt rörd, och Mark kunde inte låta bli att påpeka att nu kunde han slappna av igen för det fanns inte fler priser att dela ut till honom. Han har vunnit allt...

Sjöjungfrun Ariel.

Sjöjungfrun Ariel.

Efter denna upplyftande och smilframkallande verksamhet var det hög tid för lunch. Utanför convention centret träffade jag en rödhårig sjöjungfru som säkert skulle föreställa Ariel så hon måste ju såklart fotograferas. Sen kom jag inte över Harbor Drive i en första vågen utan fick stå kvar och trampa i väntan på att polisen som skötte om trafiken tyckte det var lämpligt att släppa över fler Comic-conbesökare. Hos Taco Bell blev denna dag en beef burrito supreme-combo och i den ingår förutom alldeles för mycket läskeblask också en taco, så man kan lugnt säga att jag blev proppmätt. Det var inte läge att springa i trappor på tillbakavägen utan jag inväntade hissen som idag gick hela vägen ner utan avbrott.

Thom Zahler med Long Distance #4.

Thom Zahler med Long Distance #4.

När jag återvänt till mässgolvet uppsökte jag Thom Zahler för att fråga om han möjligen hade ett exemplar av Long Distance #3 emedan hans monterkollega (och omslagstecknare på prenumerationsupplagan) Tony Fleecs sålt nummer fyra till mig tidigare under dagen? Thom hälsade vänligt men meddelade att han tyvärr inte tagit med sig det till San Diego. Han satsade enbart på samlingsvolymen i år, men den var jag inte intresserad av. Men om jag skrev till honom när han kommit hem skulle det nog gå att ordna per post. Han satte emellertid en kråka på omslaget och uppmanade Tony Fleecs att göra likadant. Sen tog jag en bild av honom med tidningen innan han övergick till att berätta om det galna livet i My Little Pony-världen som är hans huvudsakliga källa till inkomst för närvarande när det gäller serieskapande. En för mig helt obekant del av seriefandomen.

Holly Golightlys lördags-outfit.  ;s Marvel & Wonder Woman cosplay.

Holly Golightlys lördagsklädsel och Ms Marvel & Wonder Woman cosplay.

Jag hade nu ett par timmar utan någon egentlig programpunkt inplanerad och utnyttjade tiden att fnutta runt och kolla utbudet av äldre serietidningar och trade paperbacks. Av de förstnämnda hittade jag inget som lockade till köp (äldre Sabrina the Teen-Age Witch motsvarar inte priset kvalitetsmässigt även om de har trevliga omslag) och serieböcker väger så tungt att man noga måste överväga om det är värt besväret att släpa på dem. Jag tog även en närmare titt på de ”halv-fina” serieoriginal Mike Burkey (”Romitaman”) hade till salu, och man blir lätt avtrubbad när man står och bläddrar bland något hundratal sidor i vanliga wellpappkartonger men som alla hade fyrsiffriga belopp i dollar på baksidan. Tur att jag redan köpt vad jag behöver. Hos Albert Moy fanns den Love & Rockets-sida av Jaime Hernandez som jag suktar efter fortfarande kvar till samma pris ($2150) och med tanke på att Scott Eder vill ha $3000-5000 för liknade sidor som han tagit med sig i år börjar det nästan verka överkomligt.

Randy Raynaldo med Rob Hanes #16-17.

Randy Raynaldo med Rob Hanes #16-17.

Jag besökte Randy Reynaldo som varit flitig och i år hade med sig TVÅ nya nummer av Rob Hanes Adventures. Han avslöjade att det inte bara var inspiration och arbetslust som låg bakom detta, utan att han mer och mer gått över till att teckna digitalt också hade något med detta att göra. Det blev mycket snack om hur han efterliknar craft-tint och zip-a-tone i Photoshop och jag förslog att han skulle göra en instruktionsvideo om det och lägga upp den på Youtube. Han skulle tänka på saken. För övrigt tyckte också han från sin utsiktspunkt att cosplayarna hade minskat i antal jämfört med tidigare.

Jag tog också en vätskekontroll i proffsloungen och såg till att koppla av ordentligt medan jag smuttade på min lemonad. Att det fanns kvar av den så här sent på dagen berodde säkert på att det nu fanns stora anslag som uppmanade gästerna att låta bli att fylla sina vattenflaskor. Bra att stävja det oskicket.

Harley Quinn & Catwoman cosplay.

Harley Quinn & Catwoman cosplay.

Halv fem såg jag till att befinna mig i rum 5AB för där skulle Mark Evanier tillsammans med sina gäster Elliot S! Maggin, Marv Wolfman, Paul Levitz och Howard Chaykin hålla på i 90 minuter med That 70’s Panel! Med en panel bestående av dylika tungviktare i seriebranschen, tillika begåvade med ett stort mått självironi och humor, är förutsättningarna för man att både skall lära sig något nytt samt bli rejält underhållen goda.

Mark Evanier modererar.   Marv Wolfman, Paul Levitz & Howard Chaykin.

Mark Evanier försöker moderera Marv Wolfman, Paul Levitz & Howard Chaykin.

Efter en halvtimma anslöt också Paul Gulacy (som varit upptagen på annat håll). Visserligen blir det en del upprepningar för oss stamgäster (vi var flera som nickade igenkännande åt varandra på första raden), men historien om hur Maggin skrev sin första serie och fick den såld till DC där den tecknades av Neal Adams tål att höras flera gånger. Största behållningen var annars samspelet mellan Howard Chaykin (seriernas svar på Jan Guillou?) och Paul Levitz.

Mark Evanier & Paul Gulacy.

Mark Evanier & Paul Gulacy.

Chaykin är inte den som håller inne med sina åsikter om allt och alla, och Levitz sätt att titta upp i taket och himla med ögonen när han tyckte Chaykin tog i lite väl mycket drog ner rungande skrattsalvor. Att han sen på ett roligt sätt bemötte Chaykins kritik som godmodigt kommenterades med ”we have an ongoing argument” förstärkte intrycket att det här är gubbar som trots sina disparata åsikter och positioner (Levitz var VP på DC under Jenette Kahn, Chaykin serieskapare i ständig opposition) gillar och respekterar varandra. Tiden går alldeles för fort när man har roligt, och snart var klockan sex och Mark tvingades avsluta samtalet.

Paul Gulacy, Mark Evanier, Elliot S! Maggin, Marv Wolfman, Paul Levitz & Howard Chaykin.

Paul Gulacy, Mark Evanier, Elliot S! Maggin, Marv Wolfman, Paul Levitz & Howard Chaykin.

I mitt upprymda tillstånd passerade jag sen genom Artist’s Alley och bluddrade osammanhängande om vad jag just varit med om för både Rich Koslowski samt Patrick & Shelly Block. Rich frågade hur välbesökt panelen varit med tanke på deltagarna, och fnyste lätt när han fick höra att det varit halvfullt i lokalen. ”Det borde varit packat!” Shelly, å sin sida, påstod att hon numera kunde avgöra på långt håll när jag sett That 70’s Panel! för jag såg alltid väldigt uppåt ut när jag kom tillbaka från den. Fast det hade hon full förståelse för. Jag hämtade också upp mina Johnny Hazard-original som de förvaltat med den äran och avstått från att sälja bort (hö-hö). Då det knappast skulle hända något mer av värde denna dag bestämde jag mig för att slippa kön till bussen och var redan halv sju utanför convention centret på väg till densamma.

Matarbussar i motljus.

Matarbussar i motljus.

Idag var vädret lite svalare än det varit onsdag-fredag, så när jag kom fram till mitt hotell gick jag en kort kvällspromenad i omgivningarna nästan ända bort till Shelter Island. Nattportieren såg också till att jag tog med mig en vattenflaska när jag hämtade min nyckel och förhörde sig sen noga om hur man skaffar biljett till Comic-con eftersom ägarens son hade uttryckt en önskan om att gå nästa år. Jag redogjorde så detaljerat som jag kunde för den snåriga proceduren, och poängterade att det inte är någon barnlek att få fatt i biljetter. Ingen anledning att väcka falska förhoppningar. Resten av kvällen bildbehandlade jag och twittrade, samt åt upp mina sista donuts.

Klicka på bilderna så blir de större. Fler finns i detta album.

Kalifornien 2016 - 24/7: Comic-con söndag

$
0
0
Insläpp söndag.

Insläpp söndag.

Söndag. Sista dagen på Comic-con för detta år. Som vanligt frågar man sig vart tiden tog vägen? Men jag hade ändå ingen anledning att vara missnöjd. Jag hade fått det mesta jag ville göra uträttat och dessutom råkat ut för en och annan positiv överraskning som till exempel middagen med serieoriginalsamlare i torsdags kväll. Jag hade inget speciellt som skulle tas med idag utan kunde åka med i princip tom väska (endast min Die Kitty Die kom med). Inte för att det var några inköp planerade, men man vet aldrig vad som kan dyka upp när man minst anar det.

Imponerande cosplay.

Imponerande cosplay söndag morgon.

När frukosten var av avklarad (jag varierade mig med blåbärssmak på youghurten idag) tog jag mig till bussen och var framme vid convention centret ungefär tio över nio. Jag fotograferade en trevlig cosplayande dam medan jag väntade på att dörrarna skulle öppnas och det gjorde de efter mindre än tio minuter. Jag hade min första fasta programpunkt klockan 11 och fram tills dess vandrade jag omkring lite planlöst utan något riktigt mål. Jag hälsade på Patrick och Shelly Block som nu gjorde sista dagen i Artist’s Alley och passerade också Rich Koslowski som även han skrev sin namnteckning i min Die Kitty Die emedan han hade tuschat så gott som hela historien. Jag hörde mig också för när han tänkte lämna byggnaden så vi skulle kunna uppprepa vår ”Next year!”-ritual för att öka chanserna för en upprepning 2017.

Rich Koslowski med Die Kitty Die.   Mike Barrier.

Rich Koslowski med Die Kitty Die. Till höger Mike Barrier.

Jag sprang också ihop med Michael Barrier som mycket väl kom ihåg att jag suttit på första bänk under hans panel. Jag berättade om turerna kring beställningen av hans Carl Barks and the Art of the Comic Book i början på 80-talet och vilken lättnad det då varit att få allt kunnande om Barks samlat på ett ställe. Barrier inflikade då att han gärna skulle vilja göra en ny uppdaterad upplaga, men han var inte säker på om det fanns tillräckligt med intresse för att en sådan skulle bli lönsam, och hursomhelst hade han inte tid. Sen tog jag en bild på honom.

David Brothers & Matt Fraction.

David Brothers & Matt Fraction.

I vanlig ordning skulle ”Spotlight on Matt Fraction” äga rum i motsatta änden av byggnaden så det var nu hög tid att ta sig åt det hållet. Matt Fraction är tämligen populär så det blev till att sitta på tredje raden, men det spelade ingen större roll. Han skulle intervjuas av David Brothers och det hade i förhandsreklamen utlovats tips om hur man skapar en karriär på den kreativa arenan och vänder sina misstag till något positivt. Det första Matt Fraction gjorde när han dök upp var att informera de närvarande att alla som lämnade tillställningen i förtid skulle anklagas för att vara antisemiter (han heter egentligen Fritchman i efternamn) vilket satte tonen för samtalet, ”uppsluppet allvar”, och sen rekapitulerades hela hans karriär med en mycket stor portion humor och självironi.

David Brothers & Matt Fraction.   David Brothers & Matt Fraction.

David Brothers och Matt Fraction diskuterar och gestikulerar.

Till saken hör att Fraction sedan 2002 är gift med serieskaparen Kelly Sue DeConnick men de har vad jag vet till skillnad från Jimmy Palmiotti& Amanda Conner aldrig samarbetat om något (än). Men det går rykten om att de tillsammans skall anpassa Fractions seriesuccé Sex Criminals för TV. Och ja, alla som gick medan samtalet pågick fick höra hur Fraction väste ”antisemites”...

Utsikt över Embarcadero Marina Park

Utsikt över Embarcadero Marina Park.

Jag ägnade tiden efter programpunkten till mera planlöst irrande och gick bland annat ut på baksidan av Convention centret och tog en nypa luft. Temperaturen hade som jag tidigare nämnt sjunkit till mera uthärdliga nivåer så det fanns ingen anledning att stanna inomhus enkom för den sakens skull. Jag passerade David Grisez och fick höra att Don Rosa på grund av sin guideroll fanns kvar på Comic-con en söndag (mycket ovanligt) men jag såg honom aldrig. Jag hörde mig också för hur det gick med Die Kitty Die, och Fernando Ruiz och Dan Parent rapporterade att det gick över förväntan. Omslaget av den sorgligt framlidne Darwyn Cooke var en riktig intresseväckare även för de besökare som normalt inte läser den typen av serier.

Övergångsstället vid 1st Avenue.

Övergångsstället över Harbor Drive vid 1st Avenue.

Men nu var det hög tid för lunch! Övergångsstället vid 1st Avenue/Harbor Drive bjöd inte något nämnvärt motstånd så förflyttningen gick smidigt. I år har förresten de religiösa knäppgökarna endast en postering vid gångbron i andra änden av byggnaden och det är en lisa för själen att slippa deras högljudda uppmaningar att ”sluta konsumera populärkultur och istället söka syndernas förlåtelse”. Hos Taco Bell blev det en Double Crunch Wrap och en liten Dr Pepper. Ingen anledning att ändra på den beställningen. Jag tog med så många förpackningar av deras starka ”Diablo”-sås jag kunde utan att skämmas. Den skall tappas upp på flaska när jag kommer tillbaka till Sverige!

Cosplay.   Thor och  She-Hulk.

Kul cosplay! Till höger Thor & She-Hulk.

På vägen in i convention centret träffade jag ännu några cosplayers som måste förevigas på bild, men sen började jag dra mig mot den södra delen av byggnaden. Det var nämligen klockan två dags för ännu ett panelsamtal modererat av Mark Evanier: Cover Story, där de inbjudna gästerna Jonathan Case, Babs Tarr, Paul Gulacy, Howard Chaykin och Scott Shaw! skulle diskutera vad som är ett bra serietidningsomslag och vad som krävs av det.

Scott Shaw! och Paul Gulacy.   Jonathan Case och Howard Chaykin.

Scott Shaw!, Paul Gulacy, Jonathan Case och Howard Chaykin.

Till hjälp hade Mark som vanligt valt ut ett antal av deltagarnas omslag och ställde sen frågor utifrån detta. Deltagarna var alla mycket vältaliga (Chaykin svor mindre än vad han gjort de tidigare dagarna) och enda pinsamheten var att några av de omslag Mark trott att Case var upphovsman till inte var det... Men det var mycket underhållande!

Mark Evanier, Scott Shaw!, Babs Tarr, Jonathan Case, Howard Chaykin & Paul Gulacy.

Mark Evanier, Scott Shaw!, Babs Tarr, Jonathan Case, Howard Chaykin & Paul Gulacy.

Klockan var nu tre och jag gick via proffs-rummet för en vätskekontroll en trappa ner för att ta farväl av paret Dodson som brukar vara ihoppackade och på väg till flyget långt innan stängningsdags på söndagen. Men inte i år! Både Rachel och Terry fanns kvar så jag hann säga ”hej då” till dem på ett civiliserat sätt. Även Rich Koslowski var kvar i Artist’s Alley så vi vi high fiveade och ropade ”Next year!” så alla runtomkring säkert undrade vad det var vi höll på med. Hos Patrick och Shelly stod glädjen högt i tak. Tre delegationer med kinesiska dignitärer hade besökt deras bord, och vid sidan av att ge ett löfte om en inbjudan att komma och föreläsa på ett av Kinas universitet för konststuderande hade man också tagit tabberas på allt de hade haft till salu! Så det var inte mycket man behövde plocka ihop inför avslutningen på Comic-con men man hade desto tjockare plånböcker istället. Vi skildes åt med en förhoppning om att se vid samma plats nästa år.

Hej då, Harley Quinn.

Hej då, Harley Quinn.

Jag avslutade Comic-con med att åter ta mig till David Grisez och vi fortsatte att diskutera intressanta och viktiga serierelaterade spörsmål tills det i högtalarsystemet annonserades att nu var Comic-con slut för i år. Vis av tidigare års misstag (det är lång kö till gratisbussarna vid denna tidpunkt) valde jag att gå åt motsatt håll och promenera över bron. Sen tog jag en promenad genom stadskärnan i San Diego för att varva ner och landa (så gott det nu går). Först ungefär tjugo över sex satte jag mig på bussen för sista gången för i år och åkte tillbaka till Point Loma.

Utsikt norrut på Harbor Drive.   Utsikt söderut på Harbor Drive.

Utsikt mot nordväst och sydost från bron över Harbor Drive.

När jag kommit fram till mitt hotell loggade jag på det trådlösa nätverket och uppdaterade mig om vad som hänt i världen sen i morse. På Comic-con tenderar man att leva i en bubbla och inte vara medveten om något annat. Jag tog en kort tupplur och gick sen bort till mitt lokala Ralph’s där det inhandlades en rejäl kalkonmacka som tillsammans med en vattenflaska från kylskåpet i receptionen fick bli mitt kvällsmål.

Ralph's Supermarket i Point Loma.   Rosecrans Street på kvällen.

På kvällen i Point Loma: Ralph's och trafik på Rosecrans Street.

Receptionen på Dolphin Motel.

Neonskylt och reception på Dolphin Motel.

När jag proppat i mig min smörgås började jag organisera mitt bagage inför morgondagen. Min hyrbil skulle inte hämtas vid flygplatsen förrän klockan 10, så jag kunde unna mig både sovmorgon och en rejäl frukost. Annat än när man skall med morgonplanet till Newark.

Klicka på bilderna för större storlek. Fler bilder i detta album.

Kalifornien 2016 - 25/7: San Diego till San Pedro

$
0
0

Jetlagen är numera helt borta, så utan någon form av väckarur vaknade jag inte förrän halv sju. Fastän bagaget i stort sett var färdigpackat sedan gårdagskvällen såg jag över det en sista gång och kontrollerade så inget var kvarglömt i kylskåpet innan jag strax efter klockan nio gick ut för att äta frukost. Efter den sedvanliga dosen youghurt, muffins, banan, juice & kaffe bar jag ut mitt bagage och gick till receptionen för att checka ut. Greg försäkrade mig att det hade väldigt trevligt att ha mig som gäst och välkomnade mig tillbaka nästa år. Jag lovade att göra vad jag kunde för att detta skall bli en realitet, och sen ringde han efter en taxi åt mig.


När taxin närmade sig flygplatsen lade jag märke till att den något ostrukturerade utbredningen av hyrbilsfirmor som tidigare funnits där nu var ersatt med en stor byggnad där allt rymdes under ett och samma tak. Troligen en stor fördel, inte minst för att man nu slapp köra den enkelriktade Kettner Boulevard för att ta sig ut på Interstate 5. Om man missade avfarten då måste man köra runt istället för att ta en U-sväng direkt.

Ford Mustang hos Alamo.

Ford Mustang hos Alamo.

Jag gjorde misstaget att ta rulltrappan en våning upp till bilarna utan att först ha hämtat ut mitt kontrakt och fick därför göra om den manövern. Mannen bakom Alamos disk förvånades över både det låga priset jag betalat samt att jag lyckats reservera en öppen bil, men är man som jag ute i god tid är allt möjligt. Sen gick det bättre, och damen som förde befälet där bilarna fanns gav mitt kontrakt en flyktig blick, slog ut med handen åt höger där de öppna fordonen stod parkerade och kommenterade ”pick anyone you want”. Jaha. Det fanns tre Chevrolet Camaro och en Ford Mustang, så det valet var lätt. När jag lyckats öppna skuffen och lämpat in resväska och serieoriginal ägnade jag ungefär fyrtio minuter att läsa instruktionsboken och bekanta mig med de viktigaste funktionerna (som att fälla ner taket och hjälpligt manövrera radio och klimatanläggning). Jag vågade mig sen tråckla mig ut ur parkeringshuset och upp på Interstate 5 (naturligtvis missade jag svängen första gången, men nu gick det som tidigare beskrivits enklare att ta sig tillbaka från motsatt håll).

Jag följde Interstate 5 (eller Golden State Freeway som den också heter) norrut och gjorde god fart. Jag antar att den värsta rusningstrafiken var över så här sent på förmiddagen? Jag passerade Carlsbad och San Onofre (där det numera stängda kärnkraftverket i vanlig ordning såg väldigt olycksbådande ut) och var snart framme i San Clemente. Då visste jag av tidigare erfarenhet att jag snart var framme i Capistrano Beach där man kan välja att fortsätta på Pacific Coast Highway genom de kustnära småsamhällena, och eftersom klockan just passerat middagstid tyckte jag att jag kunde kosta på mig det. Till att börja med flöt trafiken på bra fastän det är mycket trafikljus och hastighetsbegränsningar här. Jag stannade till utanför en järnhandel (som också sålde surfingbrädor) i Dana Point och utnyttjade bekvämlighetsinrättningen hos Taco Bell (som brukar ha välstädade och lättillgängliga toaletter), och fortsatte sen i nordlig riktning.

Före och efter Laguna Beach var det trafikstockning. Svårt att säga vad orsaken till detta var då det inte är speciellt många tillfartsvägar, men den kanske var någon sorts lunchrusning? När jag närmade mig Corona Del Mar och Newport Beach hade trafiken börjat rulla normalt igen. Efter att jag passerat Huntington Beach (”Surf City”), Sunset Beach, Surfside och Seal Beach vek PCH av norrut och jag visste att jag för att komma till mitt slutmål för dagen, San Pedro, måste jag svänga av söderut under den närmaste tiden. Jag väntade nog en aning för länge med detta, men när det blev av programmerade jag kartappen i min medtagna smartphone med vart jag ville åka och följde sen dess instruktioner slaviskt.

Mustang parkerad på gården hos Pacific Inn & Suites.

Mustang parkerad på gården hos Pacific Inn & Suites.

Den tog mig via Alamitos Avenue ner till Ocean Boulevard i Long Beach och vidare österut till påfarten till Seaside Freeway. Jag hade glömt hur hög bron som den går på var, så det sög till lite i magen under färden och jag försökte undvika att titta ner på sidorna om vägen. Det var sen förhållandevis enkelt att ta sig in på South Gaffey Street i San Pedro och sen vidare till South Pacific Avenue. I korsningen med 38:e gatan ligger Pacific Inn & Suites och där hade jag och Tommy funnit oss så bra till rätta vid vår resa i januari 2015 att jag ville bo där ännu en gång. I receptionen hade man full koll på min bokning, och jag fick ett rum i samma byggnad två dörrar bort. Mycket kort väg att bära bagaget.

Efter visst lösenordstrubbel (handstilar är svårt) hade jag snart kopplat upp mig på det lokala nätverket och mejlade Stacey Clifford att jag var på plats (vi hade gjort upp om att träffas så fort jag kommit fram). Stacey svarade så gott som omedelbart och erbjöd sig att komma över åt mitt håll då hon mycket riktigt misstänkte att jag fått nog av bilkörning för idag och ville sträcka på benen. Jag hann lagom fräscha upp mig en smula innan hon stod utanför dörren. Jag påminde henne om att det var så det gått till också för tjugo år sen när vi träffades första gången (då bodde jag på Hyatt på Sunset Strip) men att jag var mer passande (på)klädd nu. Då Stacey denna vecka har börjat ta injektioner i sitt knä kunde det inte bli frågan om några längre promenader, så vi bestämde oss för att gå de två kvarteren till Lighthouse Café som vi båda tycker är ett utmärkt näringsställe.

Lighthouse Café

Lighthouse Café.

Lokalen var inte ens halvfull, och servitrisen dök upp vid vårt bord så gott som genast. Jag hade svårt att bestämma om jag skulle äta lever med bacon och äpple eller satsa på grytsteken, men efter att förvissat mig om att det nog skulle gå att få en ändbit av den (jag älskar ändbitarna) blev det till sist den som hamnade på min tallrik. Men Stacey beställde in en extra tallrik bacon åt mig ändå. Hon insisterade också på att betala. Mina invändningar att hon borde lyssna på vad Candy Clark säger i Sista natten med gänget (”Girls don’t pay!”) avfärdade hon med ”Karl-Erik, it is not 1962 anymore!” så hon fick sin vilja fram. Jag var tämligen utsvulten då jag inte ätit något sen frukost så allt gick ner på rekordtid.

Stilla havet.

Stilla havet vid slutet på South Pacific Avenue.

Efter att vi avlutat vår tidiga middag tog vi en kort promenad till vägs ände och satt sen och uppdaterade varandra om vad som hänt sen sist medan solen långsamt gick ner i Stilla havet. Stacey har tittat mycket på kanalen Turner Classic Movies på sistone och bubblade på sedvanligt sätt över om allt intressant hon snappat upp från denna. Jag inflikade ett ord här och där när tillfälle gavs. När klockan närmade sig halv åtta började det kännas lite kyligt så vi bröt upp och flanerade tillbaka till mitt hotell. Det är verkligen ett område som borde K-märkas. Allt påminner om hur det såg ut för 50 år sen, och att det liksom förra gången jag var här står en tidig 60-tals Chrysler parkerad på South Pacific Avenue bara stärker det intrycket.

South Pacific Avenue norrut.   Chrysler på South Pacific Avenue.

Vyer från South Pacific Avenue i San Pedro.

Vid mitt hotell blev vi stående på gårdsplanen ytterligare nästan en timme enär vi inte på långa vägar hade pratat färdigt om allt. Antagligen hade personalen i receptionen mycket roligt åt våra fåfänga försök att säga ”hej då”, men till sist insåg Stacey att hennes hund Oscar nog borde bli utsläppt på sin kvällspromenad innan det blivit alldeles nermörkt, så efter att ha kramat om varandra länge och hårt följde jag henne till hennes Honda CRV och vinkade av henne. Själv återgick jag till rummet där hotellets wi-fi lämnade en del övrigt att önska, men några bilder från dagens vedermödor kom ut på internet innan jag fann för gott att gå till sängs. Stacey hade rekommenderat att jag borde starta färden norrut så tidigt som möjligt med tanke på motorvägsköerna, och jag ämnade ta henne på orden.

Klicka på bilderna så blir de större i detta album.

Kalifornien 2016 - 26/7: San Pedro till Aptos

$
0
0

Mustang i morgonsol hos Pacific Inn & Suites.

Nästa morgon bar jag ut mitt bagage till Mustangen strax efter att klockan slagit sex. Jag var sen utcheckad och redo för avfärd redan halv sju och tyckte att detta borde borga för att jag skulle slippa drabbas av de värsta köerna på motorvägen. Av samma orsak räknade jag med att vänta med frukosten tills jag kommit ut ur Los Angeles och kommit en bit på väg på min färd norrut. Det var lite köer vid trafikljuset på North Gaffey Street där trafiken sen släpps in på Harbor Freeway (110:an) och detta innebar en viss väntetid. Men 110:an var i stort sett tom på trafik, så biten fram tills jag skulle byta till Interstate 405, San Diego Freeway, gick på tjugo minuter. Jag hade också dragit igång den kartapp jag blivit rekommenderad att ha i smartphonen, och även om det var svårt att höra vad den ville säga i motorvägsfart med taket nere, gav bilden på displyen tillräcklig ledning för att jag skulle kunna göra alla nödvändiga filbyten i rätt tid. Jämfört med att köra på karta var det här lite enklare.

Morgon på South Pacific Avenue.   Paciific Inn & Suites.

Tidig morgon på South Pacific Avenue i San Pedro.

På 405:an tjocknade trafiken dock till, så de stunder köerna rörde sig fortare än 30 kilometer i timmen var lätt räknade. Men jag kände ingen större stress på grund av detta, utan försökte hitta en vettig radiostation att lyssna på (inte så enkelt) och hålla uppsikt över grannskapet jag färdades genom. Alldeles före Los Angeles internationella flygplats på höger hand passerades det sjudubbla vägkorset med Century Freeway (känd från filmen Speed) och då lättade köerna en smula. När sen jag tog av på Santa Monica Freeway (10:an) västerut var jag snart uppe i motorvägsfarter igen. Det var för övrigt första gången jag körde den nya påfarten på Pacific Coast Highway i Santa Monica. Byggnadsarbeten pågick fortfarande på vägsnutten California Incline (känd bland annat från filmen En ding ding ding ding värld) och man kom nu ut via en tunnel. Inte lika kul, men troligen mera praktiskt.

Mustang utanför McDonalds i Malibu.

Mustang utanför McDonalds i Malibu.

Det var inte mycket trafik åt det håll jag var på väg (mera in mot stan) och när jag närmade mig Malibu och klockan närmade sig halv nio började jag spana efter något lämpligt ställe att inta en lättare frukost på. McDonalds dök upp efter en kort stund, och då jag inte ville sitta ner och äta en stor frukost idag (både med tanke på tidsaspekten och oplanerade toalettbesök) svängde jag in där. Jag slog mig ner vid ett fönsterbord med en ”bacon, egg & cheese biscuit” samt den minsta kaffe de hade på menyn. Det märktes att jag inte ätit något denna dag, för allt försvann i ett nafs. Jag passade också på ett ta lite bilder av omgivningarna innan det var dags att fortsätta. I Oxnard går Pacific Coast Highway samman med 101:an och jag körde vidare på denna norrut. Nu började det bli varmt. Men det skulle bli varmare...

Mustang parkerad i Santa Barbara.

Mustang parkerad i Santa Barbara.

Då jag inte hade någon vidare hum om hur mycket drivmedel Mustangen sörplade i sig stannade jag vid en mack i Santa Barbara för att tanka. Tyvärr ville inte pumpen veta av mitt OK-Visa, utan jag fick vackert gå in i servicebutiken och betala över disk. Jag måste också uppskatta hur mycket bensin jag trodde skulle gå i (och betala för detta i förskott). Naturligtvis tog jag till alldeles för mycket. Men i det här landet är ju bensinen snudd på gratis, så vem bryr sig?

Jag avstod från att köra kustvägen runt Lompoc och Guadalupe, utan höll mig på 101:an som här vänder inåt landet. Yttertemperaturmätaren i Mustangen steg nu till 99º Fahrenheit och någon svalka av fartvinden finns ej vid den nivån. Istället kändes det som att sitta i en överhettad hårtork. Dålig mottagning på radion var det också. Jag visste emellertid att detta bara var övergående, för snart skulle jag vara framme i min favorithåla, Pismo Beach, och där kommer man upp på Highway 1 igen.


Cabrillo Highway, Pismo Beach.   Pomeroy Avenue, Pismo Beach.

Cabrillo Highway mot nordväst och Pomeroy Avenue mot nordost i Pismo Beach.

I Pismo Beach är centrum så litet att jag sen tidigare vet att det inte är nödvändigt att betala för sin parkering, för fastän de centrala parkeringsytorna är väl tilltagna är det ofta fullt och då är det enklare att köra ett par kvarter bort och ställa sig vid trottoarkanten. Så gjorde jag också denna gång, och kunde då på den två kvarter korta promenaden tillbaka konstatera att hotellet jag och Johan Blixt bott på vid vårt senaste besök nu var renoverat och såg ut att ha åkt upp ett par steg på prisskalan.

Piren i Pismo Beach.

Piren i Pismo Beach.

Då jag vis av tidigare erfarenheter har tämligen bra koll på var bekvämlighetsinrättningarna finns längs Highway 1 begav jag mig till den offentliga toaletten nere vid piren för att lätta på trycket. När detta var avklarat gick jag ut på piren och konstaterade att det ännu fanns kvar lite morgondis längs kusten så sikten var inte optimal åt något håll.

Piren i Pismo Beach.   Point Break Surf Shop.

Piren mot Stilla Havet och Point Break Surf Shop.

Jag passade också på att skruttinera T-shirtrean hos den närbelägna surfingshoppen Point Break, och hittade två som jag gillade i rätt storlek och med litet tryck fram och stort på ryggen. Precis som surfing T-shirtar skall ha. Men när klockan var tjugo i ett insåg jag att at jag måste röra på mig om det skulle bli någon middag i Aptos ikväll och gick motvilligt tillbaka till Mustangen och fortsatte färden, denna gång längs Highway 1.
Nästa större samhälle är Morro Bay, och här var dimman så tät att jag blev lätt överrumplad när den gigantiska Morro Rock plötsligt dök upp från ingenstans och helt dominerade blickfånget.

Mustang parkerad i dimma.

Dimman lättar norr om San Simeon.

När jag passerat Cambria och San Simeon (med Hearst Castle nätt och jämnt inom synhåll till höger) blev landskapet mer råbarkat och jag stannade vid tre tillfällen för att ta den typ av vykortsbilder som främst är ämnade att väcka irritation och avund hos vänner och bekanta. Dimman hade nu börjat försvinna helt, men det fanns tillräckligt mycket kvar för att skapa en lätt mystisk stämning i mina bilder. På åtminstone en av utsiktspunkterna hörde jag svenska talas, och fick därför bråttom att knäppa skjortan för att dölja att min T-shirt hade text på svenska och slippa bli indragen i någon onödig konversation med folk som körde vägen för första gången.

Vykortsbild från Cabrillo Highway.

Vykortsbild från Cabrillo Highway söderut.

Stilla havskusten norrut.

Stilla havskusten norrut från Cabrillo Highway.

Jag förvånades till en början över mängden öppna bilar – mest Mustanger av senare modell, men också en och annan Camaro – som jag mötte, med det gick snart upp för mig att det var frågan om turister som troligen bockade av ett ”måste” på sin så kallade ”bucket list”: Att köra Highway 1 i en öppen bil. Alla var också likartat klädda i kepsar med skärm, solglasögon ”för aktiv fritid”, munkjackor och/eller lammullströjor. (Nej, jag har inga fördomar om den övre medelklassen!) Jag övergick då till att spana efter streckkoden på vindrutan som obönhörligt avslöjade hyrbilarna och kom fram till att dessa utgjorde minst 2/3 av de jag mötte. Inte undra på att jag fått Mustangen så billigt. Och utan återkörningsavgift. De stackars bilarna åker troligen som skottspolar mellan San Francisco och San Diego hela tiden.

   Chevron-macken i Carmel.

Mustang parkerad längs Cabrillo Highway och vid Chevron i Carmel.

När jag närmade mig Carmel passade jag på att utnyttja bekvämlighetsinrättningen på Chevron-macken belägen på Rio Road. Min erfarenhet är att Chevron alltid har lättillgängliga och välstädade toaletter och denna var inget undantag. Klockan hade nu blivit kvart i fem, men nu var det knappt fyra mil kvar till Aptos så min vägvisare i telefonen tyckte att jag skulle vara framme till senast halv sex. Tji fick jag, för som jag sen fick berättat för mig rasade det en skogbrand i området, och redan innan jag kommit fram till Monterey stod trafiken i princip helt stilla. Dessutom hade det blivit kallt. Jag hade lyckats ställa om bilens display så den visade km och grader celsius och kunde därför se att det nu var knappt fjorton grader i luften, och detta parat med en hög luftfuktighet utan sol gjorde att jag drog på värmen fast jag fortfarande hade taket nere.

Rich Koslowski utanför Art Supplies, Ink.

Rich Koslowski utanför Art Supplies, Ink.

Precis på slaget sex körde jag in på parkeringen utanför den strip mall där Rich Koslowski har sin butik för konstnärsmateriel och stannade precis utanför ingången, lagom för att se hur hans hustru Sandy släckte skylten med ”OPEN”. Då dörren fortfarande var öppen lät jag mig inte avskräckas utan stegade in och sprang nästan ihop med Rich som uppehållit sig utom synhåll i butikens inre regioner. Vi hälsade glatt på varann och fast han hade relativt bråttom till sin softball-match (”Alltid softball på tisdagar.”) hann jag både med att hälsa på hans familj, tidigare nämnda Sandy och dotter Stella, samt en annan dam ursprungligen från Italien men numera naturaliserad amerikanska som var där för att hämta upp sin dotter från någon form av konstlektion. Rich vet att han måste skapa en kundkrets om han skall kunna sälja sina grejor. Den italienska damen hade mycket roligt åt att Rich försa sig och påstod att jag var från Schweiz...

Rich hade inte sett mina Johnny Hazard-original, så jag passade på att visa upp dem för honom när jag hade dem lätt tillgängliga och han tyckte också att de såg oförskämt bra ut, och förklarade också för sin dotter att så här stora var dagstidningsserierna för fyrtio år sen i verkligheten. Sen frågade jag Rich vad det fanns för hotell i närheten och det visade sig att det var två: Rio Sands Hotel och Best Western Seacliff Inn. Skulle jag få ett rum innan middagen var det lika bra att pallra sig iväg så jag tog farväl av Rich och ställde in min GPS på Rio Sands (visserligen hade jag säkert hittat med hjälp av Rich’s anvisningar men man kan aldrig vara för säker). Hos Rio Sands möttes jag av beskedet att man bara hade en svit med kök ledig, och den ville man ha drygt $200 för, så jag tackade för besväret och körde bort till Seacliff Inn. Som platina-medlem i Best Westerns bonusprogram fick jag ner priset på ett rum här till samma nivå som på Rio Sands, men resonerade att om jag ändå skulle betala en förmögenhet var det bättre att jag fick tillgodoräkna mig lite poäng. Jag blev också pådyvlad två drinkbiljetter till baren som fanns innanför receptionen. Mitt rum låg på andra våningen i nästa byggnad, så när jag går till loungen/frukosten passerar jag över en damm med karpar eller liknade. Trevligt.

Seacliff Inn, Aptos.

Seacliff Inn, Aptos.

Men nu var det hög tid för middag! Vid mitt förra besök i Aptos hade sällskapet på Rich’s inrådan ätit hos Aptos St Barbecue, en riktig sylta där man tar grillat kött på allvar. Naturligtvis var det dit jag ämnade mig för att ta hand om allt skrik i magen. Tyvärr hade jag anlänt för sent för att få något med av deras pulled pork. Det tog för det mesta slut före sex, upplyste den trevlige mannen bakom disken mig om. Men istället såg jag till att pröva deras Tri-tipsandwich som enligt Rich skulle vara minst lika bra. Efter att ha hämtat min Dr Pepper (eftersom jag körde kunde jag inte provsmaka något ur deras vidlyftiga ölsortiment) satte jag mig på behörigt avstånd från trubaduren som satt och underhöll med inlevelsefulla tolkningar av bluesstandards till eget gitarrkomp. Troligen underlättar musiken matsmältningen, och han hade en rejäl fanclub framför sig som lyssnade andäktigt.

Aptos St Barbecue.   Aptos St Barbecues bakgård.

Två sidor av Aptos St Barbecue.

Min tri-tip var mycket god och saftig (även om den kunde varit större) och efter en halvtimma var jag på väg tillbaka till mitt hotell. När jag parkerat så nära rummet som möjligt begav jag mig iväg till baren med drinkbiljetterna i högsta hugg. Den trevlige bartendern upplyste mig om att jag kunde byta dem mot både flask-öl och så kallade ”well-drinkar” (ospecificerad sprit), och då bad jag om en rom och cola vilket var precis vad som behövdes efter 12 timmar bakom ratten i Mustangen. Medan jag sakta konsumerade den lyssnade jag på den elektrifierade trion som också spelade blues, fast mera Chicago-influerat så vitt jag kunde bedöma. De var riktigt bra och hade också de en entusiastisk publik med både tanter och farbröder i övre medelåldern som dansade och klappade takten. Jag beställde ännu en rom och cola och nickade gillande åt ett riktigt bra gitarrsolo i bandets version av ”Dust My Broom” (tilläggas kan att jag mycket väluppfostrat gav en dollar i dricks för varje drink fast de var kostnadsfria).

När bandet tog en paus tyckte jag att det kunde vara nog med muntrationer, men tänkte till sist gå bort till Safeways ett tomatkast från hotellet och investera i en påse M&M:s. På vägen ut passerade jag gitarristen som tog sig ett (säkert högt efterlängtat) bloss utanför loungen och komplimenterade honom för han solo. Det såg han ut att tycka om. På Safeways fanns det M&M:s i många utföranden men jag bestämde mig till sist efter viss funderande för vanliga med bara choklad. Det fanns också en snabbkassa där jag betalade och sen gick tillbaka till hotellet. Jag tror jag slocknade i samma ögonblick som jag lade mitt huvud på kudden. Det hade varit en händelserik dag.

Klicka på bilderna så blir de större. Fler bilder finns i detta album.

Kalifornien 2016 - 27/7: Återhämtning i Oakland

$
0
0

Karpar i damm.

En viss stelhet kunde detekteras vid uppvaknandet, men efter en stund i duschen och en välbehövlig rakning kunde jag packa ihop mina pinaler (inte för att jag packat upp så värst mycket igår kväll) och ta mig den korta sträckan till nästa hus där frukosten skulle börjat serveras 6.30. På vägen dit passerade jag dammen där karpar simmade omkring, men de verkade vara något morgontrötta och rörde sig knappt ur fläcken. Frukosten höll sedvanlig Best western-standard (kanske något större utbud eftersom det var ett ”plus”-hotell) och det var ganska stimmigt även vid denna tidiga timma. Jag tog ett bord så nära buffén jag vågade, och lät mig väl smaka. Helt OK.

Mustang utanför Seacliff Inn.

Mustang utanför Seacliff Inn.

Jag lyfte in mina väskor i Mustangen och gick därefter bort till receptionen och checkade ut. Sålunda befann jag mig på väg norrut strax efter klockan 8. Jag hade fått anstånd med att lämna in Mustangen hos Alamo på Oaklands flygplats till klockan 11, så det borde vara lugnt. Jag lämnade snart Highway 1 och svängde höger in på California State Route 17, eller Santa Cruz Highway som den kallas i dagligt tal. Det är en bitvis smal och vindlande väg som går genom ett kuperat, skogklätt landskap. Kul som turistväg, men med tanke på att det är huvudrutten för all trafik mellan San José och Santa Cruz kan man säkert hålla sig för skratt om man pendlar varje dag.

Efter Los Gatos och Campbell (där jag vagt kände igen mig efter tidigare besök) övergår Santa Cruz Highway i Interstate 880 som jag skulle följa ända till mitt mål. Till att börja med rullade trafiken på bra, men sen saktade allt in när det var ungefär en mil kvar. Eftersom jag hade radion på lyckades jag uppfatta ett trafikmeddelande som verkade säga att det varit en rejäl olycka på en korsande väg och att trafiken just börjat släppas på igen. När jag passerade olycksplatsen en kvart senare såg jag ett totalt utbränt bilvrak som dessutom såg ut att ha voltat flera varv innan det tog stopp. Otäckt. Tyvärr vågade jag inte lita på mitt kartprogram i telefonen utan missade avfarten till hyrbilscentret och fick köra tillbaka och vända. Sen gick det bra.

Återlämnad Mustang & mitt bagage.

Återlämnad Mustang & mitt bagage (inklusive serieoriginal).

Återlämnandet innebar inget krångel (fattas bara annat med tanke på all bensin jag donerade till Alamo) och jag tog en kort promenad till hållplatsen där gratisbussen till avgångsterminalen skulle plocka upp mig. Jag passade också på att utnyttja en bekvämlighetsinrättning vilket sannerligen behövdes.

Förarlös BART-terminal.   Oaklands Internationella flygplats.

Förarlös BART-terminal på Oaklands flygplats (som ses till höger).

Vid avgångsterminalen gick jag åt andra hållet och klev ombord på det förarlösa tåget som går till stationen Coliseum där man byter till ordinarie tåg och även köper biljett till resten av resan. Jag ämnade mig till Lake Merritt Station och anlände dit ungefär fem minuter över elva. Tre timmar total restid får anses som godkänt! Men det var lite tungt att bära bagaget sista biten till Lars residens. Där hade inte mycket ändrats sen jag åkte för en vecka sen, men efter att ha packat upp det viktigaste meddelade Lars att han tyckte det var lunchdags och undrade därför vad jag ville äta?

Washington Street, Old Oakland.   Washington Street, Old Oakland.

Vyer från Washington Street genom Old Oakland.

Det var inte svårt att bestämma sig, utan jag yttrade bara ”korv” och så begav vi oss iväg till Rosamunde Sausage Grill på Washington Street mitt i det som kallas Old Oakland och renoverats för att se lagom pittoreskt ut. Fem kvarter västerut och tre kvarter norrut tar ungefär en kvart att gå i maklig takt så man inte förhäver sig. Vi kom fram just innan lunchrusningen började och hade därför vår mat på bordet vid tolvslaget. Som vanligt smakade mina båda bratwurst i ett bröd med surkål och ketchup utmärkt. Jag sköljde ner dem med en flaska läskeblask av snobbfabrikatet Maine Root med smak av ingefära. Till den goda stämningen hos Rosamunde bidrar även bakgrundsmusiken som alltid när jag varit där dominerats av punk & new wave. Lars fick tillfälle att demonstrera musikigenkänningsprogramvaran i sin telefon flera gånger när vi tyckte oss känna igen tongångarna men ej lyckades placera dem.

Lars redo för korv.   Bratwurst och Ginger Brew.

Hos Rosamunde tar man korv på allvar.

Någorlunda mätta och belåtna styrde vi ännu en gång våra steg mot Jack London Square för nu var det dags för mig att klara av årets inköp av flytande varor på Bevmo! som ju ligger i den riktningen. Som vanligt hade jag svårt att bestämma mig eftersom sortimentet är minst sagt omfångsrikt. Vi tog också en rejäl titt på de båda stora humidorerna fyllda med allehanda mer eller mindre exklusiva rökverk, man då ingen av oss nyttjar dylika varor nöjde vi oss med att fönstershoppa. Till sist blev det dock en flaska Cruzan Black Strap samt två mindre flaskor med Angostura och Orange bitters som hamnade på bandet i kassan. Och likaledes som vanligt fick Lars tillgodoräkna sig inköpen på sitt kundkort.

Bevmo! Jack London Square.

Bevmo! Jack London Square.

När vi återkom till utgångspunkten så tittade vi på de sista avsnitten av Rick & Morty och när det var klart företogs en inköpsresa i Lars Subaru till Safeway-varuhuset på Alameda för att stocka upp på livets nödtorft. Jag tyckte emellertid inte att jag behövde något mer för tillfället. Resten av eftermiddagen tillbringades framför våra respektive datorskärmar och ibland är det verkligen skönt att kunna sitta var för sig och ändå på något sätt umgås. Det enda som störde friden var katterna som då och då pockade på uppmärksamhet från husse (men ignorerades).

Nation's Giant Hamburgers, Oakland.   Nation's chiliburgare. Mums!

Lars på väg in hos Nation's Giant Hamburgers. Till höger deras chiliburgare.

Framåt klockan åtta började det ånyo skrika i magen, så vi bestämde oss för att det nu var hög tid att äta middag. Lars lät mig än en gång bestämma restaurang, och jag tyckte det kunde vara lämpligt med hamburgare eftersom det blivit korv till lunch. Bästa att täcka in all den vanliga snabbmaten på en och samma dag. Bra hamburgare visste vi fanns hos Nation’s Giant Hamburgers på Broadway fyra kvarter bort. Vi tog emellertid en omväg och passerade Independent Brewing Company som både är en bar med levande musik och ett mikrobryggeri. Lars ville se om det verkade vara något bra band som spelade där senare ikväll. När vi sen kom fram till restaurangen kände jag mig äventyrlig och beställde deras chiliburgare (förvissad om att det efter den inte skulle finnas någon plats för en bit av deras pajer). Den serverades på så sätt att själva burgaren och bottendelen av brödet var täckta med en rejäl mängd lagom stark och välsmakande chili con carne med överdelen av brödet delad på mitten och placerad på sidorna. Väldigt kladdigt men mycket gott! Och ingen paj blev det.

Jag med Oakland Skyline i bakgrunden.

Jag på Lars tak med Oakland Skyline i bakgrunden.

Det blev heller inget återbesök på bryggeriet, för jag kände mig fortfarande lite trött efter gårdagens bilresa genom Kalifornien (och bandet lät inte som något jag ville höra mera av).
Men vi gick i alla fall upp på taket till Lars hyreshus och såg Oakland, Alameda och San Francisco i kvällssolen (som till sist gick ned). Vädret var mycket behagligt så vi dröjde oss kvar på taket en lång stund. Jag ägnade sen delar av tiden fram till sänggåendet åt att organisera mitt bagage och kontrollera BART-tider inför morgondagen då jag skulle lämna USA för denna gång.

Klicka på bilderna för att se dem (och andra) i detta galleri.

Kalifornien 2016 - 28-29/7: Vägen hem

$
0
0

Lars Subaru speglad i tankbil på väg mot San Francisco.

Sista dagen på den här USA-semestern hade jag inte planerat att göra något särskilt, så efter att Lars lagat till omelett till frukost och vi stoppat i oss denna följde jag med honom på en inköpsrunda som började på Costco på 10th Street inne i San Francisco söder om Market Street. Lars behövde uträtta en del ärenden, men när detta var klart fastnade vi på shorts-avdelningen för han kände behov av ett par svarta sådana. Tyvärr fanns det ingen modell med tillräckligt mycket fickor för att finna nåd inför hans obönhörligt granskande blick, men det finns väl fler ställen att handla på? Nästa grej på inköpslistan var ett vattenreningsverk som man kan ta med sig vid strövtåg i vildmarken, och ett sådant hoppades Lars kunna hitta hos Recreational Equipment, Inc i Berkeley. Jodå, visst fanns det utrustning för vattenrening, men antingen var det för stor behållare eller också var den snudd på för liten. Till sist bestämde sig Lars för en av de mindre och det blev affär. Men några shorts av den typ han vill ha såg vi inte till här heller!

Recreational Equipment i Berkeley.   Nordic House i Berkeley.

Recreational Equipment och Nordic House i Berkeley.

När vi ändå var i Berkeley ville Lars visa mig Nordic House (som ligger på samma gata som Recreational Equipment, den långa San Pablo Avenue) där skandinaver i exil kan få tag i allt som fattas dem i det stora landet i väster. Till rejält höga priser förstås! Man får hoppas att de äter med andakt. Det fanns bland annat ett imponerande stort sortiment av Wasa knäckebröd. Efter ca 10 minuter tyckte jag att jag sett vad jag behövde och Lars styrde sin Subaru tillbaka mot Oakland.

Lever med bacon, lök och potatismos.

Lever med bacon, lök och potatismos.

Jag hade en ”att göra”-punkt kvar innan jag kunde känna mig helt tillfreds med min vistelse och det var så klart att äta dagens huvudmål på Buttercup Grill. Frukost i all ära, men deras middagsmeny går inte av för hackor och man skall vara väldigt knepig i sin mathållning om man inte hittar något på denna som faller en i smaken. Lars biföll min önskan och ungefär halv ett stegade vi iväg i nordvästlig riktning mot Broadway. Det var ingen direkt trängsel hos Buttercup Grill, så vi fick bre ut oss vid ett bord som i vanliga fall hyser ett sällskap om minst fyra personer, och jag försatt ingen tid utan beställde omedelbart deras kalvlever med bacon och vitlöksdoftande potatismos, till detta en lemonad (som har fördelen av obegränsade påfyllningar). Jag behövde inte vänta länge innan min beställning bars in och sen ägnade jag mig åt läckerheterna en bra stund. Egentligen räcker det man blir serverad här till två måltider, men jag ämnade ta en långpromenad efteråt så jag såg till att ta tabberas på allt.

Skriet från vildmarken.   Palmer på strandpromenaden.

Skriet från vildmarken, Jack London Square samt palmer på strandpromenaden.

När vi klarat ut notan och lämnat en lämplig summa i dricks gick vi mot Jack London Square där folklivet inskränkte sig till kontorsanställda som åt sen lunch (såg det ut som). Lars vek av mot sitt residens medan jag valde att följa gångvägen längs vattnet söderut. Jag passerade den japanska restaurangen vi ätit på i fjol men där var nu stängt. Jag hoppas att vad det än blir för ny verksamhet i lokalen så kommer man att behålla den fantastiska 70-talsinteriören intakt. Bron på Embarcadero visade sig vara avstängd för trafik, så jag tvingades gå tillbaka till Oak Steet och ta den norrut till 7th Street för att komma vidare. Denna övergår på ett för mig obegripligt sätt i 8:e gatan och när den korsade 5:e avenyn valde jag att gå denna norrut till 12:e gatan. Här insåg jag att det var dags att börja tänka på att vända tillbaka (jag hade varit ute i över en timme) så jag tog av åt vänster.

Oakland Museum of California, Alameda County Superior Court samt Oakland Public Library

Oakland Museum of California, Alameda County Superior Court & Oakland Public Library.

Detta visade sig vara ett bra beslut för det tog mig förbi den södra strandkanten på Lake Merritt med vackra vyer över sjön i sig och de pampiga offentliga byggnader som är placerade där: Oakland Museum of California, Alameda County Superior Court samt Oakland Public Library. Söder om detta ligger Laney College’s campusområde. Skulle inte San Francisco ligga nästgårds hade Oakland antagligen uppmärksammats mera för dessa i mitt tycke väldigt vackra omgivningar. Jag fortsatte 12:e gatan men tog sen av söderut för att hinna med ett sista besök på Goodwill Store och Myrstackarna. Det var dock ganska ont om köpvärda grejor så jag lämnade båda utan något extra bagage (men en uppsättning Cola-glas i grönt hos de sistnämnda var i alla fall lite frestande).

Då min packning var så gott som klar återstod sen inte mycket än att ta farväl av Lars och katterna för denna gång. Han försäkrade att det inte är något besvär att jag kommer och hälsar på utan snarare ett välkommet avbrott i vardagslunken så vi får se vad som händer om jag får biljett till Comic-con också nästa år.
Jag bar mitt bagage de få kvarteren till BART-stationen vid Lake Merritt och löste biljett till Oaklands internationella flygplats vid halvfem-snåret. Mitt plan till London och Gatwick skulle lyfta 19.55 enligt vad som stod i min bokning, men jag föredrar att ha gott om tid i dessa sammanhang. Vid nästnästa station, Coliseum, bytte jag till det förarlösa tåget och kom på så sätt fram till flygplatsen helt problemfritt. Det gick snabbt att lokalisera incheckning av bagage (”Is this all your bags, sir?”) och säkerhetskontrollen var inte mer irriterande än vanligt. Jag försökte göra mig av med de flesta av mina mynt på en godisbit i taxfree-shopen (Reese's crunchy, king size) och slog mig sedan ner i gaten för att invänta boardingen.

I väntan på avfärd.

I väntan på avfärd.

Denna inleddes i någorlunda tid och jag hade inga problem med att bli av med mitt handbagage. Det var nästan helt tomt i utrymmet ovanför mig, barnfamiljen jag delade mittplatserna med valde att stuva det i lådan på vänster sida. Planet lyfte ungefär en halvtimme efter utsatt tid, men piloten försäkrade över högtalarsystemet att det skulle gå att flyga in utan några större problem. Snart serverades middagen (som var helt OK utan att vara spektakulär på något vis) och när den var avdukad bestämde jag mig för att försöka sova en stund. Här skall inflikas att om det är någon skillnad på sätena i en Dreamliner kontra till exempel en Airbus 300 så är de så små att jag inte kan märka av dem.

Gatwick från terminalen.   Gatwick från insidan.

Gatwick från ut- och insida.

Trots detta lyckades jag slumra i minst fyra timmar och vaknade lagom för att få en likaledes OK frukost placerad på bordet framför mig. Vis av tidigare erfarenheter försatte jag ingen tid utan glufsade i mig den per omgående (avdukningen går med blixtens hastighet) och sen var det inte långt kvar till landningen på London Gatwick. Det är en flygplats som jag aldrig frekventerat tidigare utan för mig har den alltid varit platsen där flygande polisen i de senare Bigglesböckerna hade sin bas. Det var dock ganska lätt att orientera sig, och jag slog mig ned vid ett bord i de övre regionerna på avgångshallen där jag lyckades få kontakt med det kostnadsfria Wi-fi som tillhandahölls och sålunda kunde uppdatera mig om sakernas tillstånd i världen. Det tröttnade jag till sist på och gick istället mot min gate för att invänta Arlandaplanets avgång 17:00 lokal tid.

I väntan på bussen.

I väntan på bussen.

Resan från Gatwick till Arlanda vär även den tämligen händelselös, men när jag kommit av planet och passerat passpolisens nålsöga (där kön för EU-medborgare var behagligt kort) visade det sig att mitt bagage hamnat långt bak i ordningen på bandet. Det var därför väldigt förutseende av mig att ha köpt biljett till den buss mot Västerås som INTE krävde flyt med avstigningen för att hinnas med, utan den som gick en timma senare, halv tio ungefär. Och då den gick när den skulle fanns det ungefär precis så mycket tid som behövdes för att en medpassagerare på samma buss skulle kunna ta några avslutningsbilder på mig med min kamera.
I Västerås ställde sen Svante upp och körde mig hem sista biten så jag skulle slippa bära på bagaget, alternativt ta en taxi. Och han hade också lyckas hålla mina gröna växter vid liv, vilket får betraktas som något av en prestation. På det hela taget en mycket lyckad tripp.

Klicka på bilderna så blir de större. Fler bilder finns i detta album.

Örebro seriefestival 26/11

$
0
0

Efter en längre tids förberedelser var det i slutet av förra månaden dags för Thomas Karlsson och lokalavdelningen av Seriefrämjandet i Örebro att för första gången arrangera en seriefestival med internationella och inhemska gäster i dagarna två. Jag såg till att vara där på lördagen. Här är lite av vad jag såg och hörde under en händelserik dag:

Frida Malmgren, Kim W Andersson, Ola Forssblad & Johan Andreasson.

Frida Malmgren, Kim W Andersson, Ola Forssblad & Johan Andreasson.

Knappt hade jag klivit av morgontåget på Örebro central innan Johan Andreasson hejade glatt, och när jag vände mig om kom Ola Forssblad gående, nedlastad med de senaste numren av hans serieantologi Home Made Comics. Några sekunder senare dök också Frida Malmgren (som jag inte träffat tidigare) upp och vi slog följe mot stadens centralare delar. Men innan vi korsade gatan tyckte jag att vi skulle kontrollera så det inte var någon ytterligare kändis i antågande, och när vi vände oss om kom ingen mindre än Kim W Anderssonångande med en elgitarr på ryggen. Denna hade hade varit toppbelöningen i kickstarterkampanjen för den svenska lyxutgåvan av Astrid och han skulle nu få den folierad med det motivet.

Örebro slott.   Johan på Hälls konditori.

Örebro slott i morgonsol och Johan vid bord på Hälls konditori.

Nåväl, efter att ha gått för långt kom vi fram till Kulturhuset i Örebro där förberedelserna var i full gång. Det var dock en dryg timme kvar till den officiella öppettiden så efter att ha sett oss omkring tog jag och Johan en promenad genom Örebro centrum och fick av en funktionär sakkunning guidning till Hälls konditori där vi tog en fika i väntan på att vi skulle kunna lösa biljett på riktigt. Utmärkta bakverk och gott kaffe i genuin miljö. Rekommenderas! Men strax före 10 var vi tillbaka i Kulturhuset och kunde börja se oss omkring.

Ola Skogäng.

Ola Skogäng.

Ola Skogäng var på plats i festivalklädsel a la sin hjälte Theo. Med sig hade han både sin bättre hälft (som dekorerade naglar på de som var lite äventyrliga) och sin arbetsgivare Lasse Åberg. Den sistnämnde skulle vara med och intervjuas i "Serieakademin 50 år"-samtalet. Mer om det nedan.

Lasse Åberg, Pidde Andersson, Sture Hegerfors och Patrik Schylström.

Lasse Åberg, Pidde Andersson, Sture Hegerfors och Patrik Schylström.

Den första programpunkten jag ville se var när Patrik Schylström intervjuade Stue Hegerfors med bisittare Pidde Andersson och Lasse Åberg om Svenska Serieakademins första aktiva halvsekel. Han var bra påläst och lyckades ställa de rätta följdfrågorna så en mycket pratglad Sture knappt lät de andra två få en syl i vädret. Mycket underhållande och informativt! Allt filmades så den som ej kunde närvara kan se det i sin helhet här.

David Lloyd.   Joëlle Jones.

David Lloyd och Joëlle Jones.

Det var därefter dags för att få mitt medhavda kulturgods signerat. David Lloyd stod gärna till tjänst med en namnteckning i mitt exemplar av hans Kickback, serieromanen som Dark Horse underlät att göra reklam för i samband med att filmatiseringen av hans och Alan MooresV for Vendetta hade USA-premiär och därför missade all eventuell draghjälp den kunde ha bidragit med. Detta förargar honom förstås fortfarande, men jag lät honom få veta att jag hade uppskattat den väldigt mycket.

Joëlle Jones var likaledes förtjust över att få kludda på alla mina lösnummer av hennes Lady Killer. När hon var klar med detta övergick vi till att diskutera 60-talsdesign och bilar från tidsperioden. Hon blev lätt förvånad när jag upplyste henne om att hennes bordsgranne, Jonas Darnell (som delade sin tid mellan festivalen och den samtidigt pågående öl & whisky-mässan), var lika förtjust i Jaguar E.type som hon är. Alltid lika trevligt att sammanföra folk med likartade intressen! Hon var också generös och förärade mig ett ex av det av hennes konsstryck som jag saknade för att min samling av dessa skulle bli komplett. Hon var dessutom snäll och gick med på att lämna ett bidrag i min skissbok så jag lät den vara kvar hos henne medan jag fortsatte cirkulera.
   
Jan Hoff.   Ola Forssblad och Yvette Gustafsson.

Jan Hoff, Ola Forssblad och Yvette Gustafsson.

En bit bort stod Jan Hoff och sålde Per Löfgrens egenhändigt framställda seriealbum Lila de Lila. Per var tillfälligtvis borta men skulle nog snart komma tillbaka. En trappa upp på läktaren var det total dominans av fanzin-utgivare, så det var bara naturligt att jag där träffade på både Ola Forssblad och Yvette Gustafsson.

Tiden gick fort och var därför tvungen att bryta för att hinna till nästa evenemang som skulle hållas i ABF-huset i nästa kvarter. Jag kom dit just i tid då man såg till att alla utsocknes fick en personlig ledsagare som visade vägen. Utanför hörsalen fanns det gott om kändisar:

Ola Hellsten och Ola Hammarlund.   Malin Biller och Sture Hegerfors.

Ola Hellsten, Ola Hammarlund, Malin Biller och Sture Hegerfors.

Där träffade jag bland många andra Ola Hellsten, Ola Hammarlund, Malin Biller och Sture Hegerfors. Vi gick sen in och ockuperade några stolar på första rade för att inte gå miste om någonting när festivalgeneralen själv, Thomas Karlsson, skulle få Pidde Andersson och Lars-Ola Sjöberg att prata runt ämnet "Den svenska buskisserien, en djupdykning i tradition & tokerier". Och det gjorde de med den äran. Båda herrarna besitter stora kunskaper i ämnet och Pidde skriver dessutom manus till Åsa-Nisse. Men något de inte kände till var melodin till "Värnamovisan" så jag Ola och Ola fick göra en sånginsats när texten till inledningsavsnittet av 91:an från 1932 skulle framföras. Ola He lät förstå att han lärt sig denna enkom för att förstaå hur 91:ans debut låtit på den tiden...

Lars-Ola Sjöberg & Pidde Andersson.

Lars-Ola Sjöberg & Pidde Andersson pratar 91:an.

Tiden gick alldeles för fort, för det kändes som man knappt hann nosa på ämnet innan det var dags att sätta punkt. Förhoppningsvis kommer det att bli fler tillfällen att diskutera denna genuint svenska genre i seriemediet. Den förbises för det mesta då den tidigare inte ansetts "fin" nog känns det som. Men med tanke på vad många läsare den fortfarande har bör den granskas på samma villkor som andra typer av serier. Jag var sen inte tillräckligt snabb tillbaka till Kulturhuset utan missade inledningen på...

Joëlle Jones intervjuas av Linda Lamppu.

Joëlle Jones intervjuas av Linda Lamppu.

...Linda Lamppus intevju med Joëlle Jones. Lyckligtvis bara själva presentationen, och då jag ju redan vet tämligen väl vem hon är gjorde det mindre. Se avhandlades hela hennes bakgrund och karriär, hur hon tecknar och med vad, hennes öga för tidstypiska detaljer och fascination för Kennedy-eran och hur hon går till väga när hon bygger upp miljöerna i Lady Killer samt vad hon har på lut åt DC Comics i framtiden (hon tecknades nyligen ett avtal om att arbeta exklusivt för dem för en tid). Hela intervjun filmades så den som vill kan se den här (väl värt en dryg halvtimme av ens tid).

Joëlle Jones med Lady Killer-skiss.

Joëlle Jones med Lady Killer-skiss.

Efteråt passade jag på att hämta upp min skissbok och som väl framgår av bilden ovan hade hon uträttat storverk medan den varit i hennes vård. Jag är djupt imponerad av hur mycket jobb hon lade ner och som en bonus avslöjade hon vilken teknik hon använder för att åtadkomma alla små stänk som flitigt förekommer i hennes bilder. Jag föreslog att hon borde framtälla en instruktionsvideo och ladda upp på youtube. Framtiden får utvisa om hon nappade på det...

Resten av tiden fram till mitt tåg skulle gå ägnade jag åt att fnutta runt träffa folk. Lokal-TV var där och filmade och jag lyckades synas i bakgrunden flera gånger på inslaget som blev resultatet av detta.

Frida Malmgren, Sara Olausson & Alf Steinsvik.

Frida Malmgren, Sara Olausson & Alf Steinsvik.

I bilden ovan säljer Sara Olausson en serieantologi till Alf Steinsvik under överinseende av Frida Malmgren (som var en av de medverkande i den).

Frida Malmgren med skissbok.

Frida Malmgren med skissbok.

Hon tecknade sen de tre huvudpersonerna i sin serie Tjejerna på Höjden i min skissbok och som synes blev också det ett mycket välkommet tillskott i min skissbok. Den skall för övrigt komma ut samlad i ett album nästa år, och hon berättade att hon hade bråda dagar med att färdigställa allt material och göra färdigt det för tryck.

Ola Skogäng, Lasse Åberg & fans.   Nicolas Krizan, Jamil Mani och Johan Andreasson.

Ola Skogäng & Lasse Åberg med fans, till höger Nicolas Krizan, Jamil Mani och Johan Andreasson.

Lasse Åberg hade en stadig ström av fans i alla åldrar till sitt bord, och i trapphuset sålde Seriefrämjandet (här representerade av Jamil Mani) kompletta, olästa årgångar av bland annat Agent X9 till överkomliga priser. Men allting har en ände så till sist såg jag mig nödgad att lämna lokalen för att komma med mitt tåg tillbaka till Västerås.

Albumkommers i foajen.

Albumkommers i foajen.

Kommersen fortgick med oförminskad styrka hos flera av de deltagande förlagen vilka var lokaliserade till foajén. Här fanns Cobolt, Placebo Press, Wibom Books och Albumförlaget representerade. Jag hade kunnat stanna en stund till för tåget visade sig vara en kvart försenat. Det körde man dock in tills jag var framme i Västerås. Stockholmarna som valde att åka med ett senare tåg var inte lika lyckligt lottade och fick vänta ett par timmar i Hallsberg. För övrigt hoppas jag på en upprepning ett kommande år för det här gav mersmak.

Fler bilder finns i detta galleri, och bilderna ovan blir större om man klickar på dem.

Skisser från Örebro seriefestival

$
0
0

Jag nämnde i föregående postning att det blev ett par nytillskott min skissbok vid mitt besök på Örebro seriefestival, och här är en närmare titt på dem.

Lady Killer av Joëlle Jones.

Lady Killer av Joëlle Jones.

Först det "blodstänkta" porträtt Joëlle Jones tecknade av sin "hjältinna" från Lady Killer, Josie Schuller. Inte nog med att hon laverade det i lagom bleka färger, hon utsatte det också för det färgstänkade som har blivit något av hennes kännemärke. Jag är verkligen imponerad av mängden tid och arbete hon lade ner på det. Tyvärr berättade hon också att hon slutat göra kommissioner av den mer genomarbetade typen, vilket är tråkigt då jag hade tänkt be henne om en fejkad annons för Jaguar E-type som den kunde sett ut 1962... Nåväl, jag är mer än nöjd med ovanstende.

Tjejerna på Höjden av Frida Malmberg.

Tjejerna på Höjden av Frida Malmberg.

På eftermiddagen tog Frida Malmbergöver ansvaret för skissboken och bidrog med ovanstående bild på de tre unga damerna som utgör det kollektiv som hennes bitska och roliga Tjejerna på Höjden handlar om. Från vänster är det Knutsson, Moa och Finkeln som vi ser här, avbildade i den miljö som de helst vill befinna sig i. I likhet med Joëlle Jones ägnade Frida en försvarlig tid åt konstverket, och var sen också vänlig nog att lämna sitt bord och leverera det personligen till mig. Jag hade nämligen blivit stående hos Jonas Darnell och hade helt glömt bort tiden. Jag ser verkligen fram emot den samling med Tjejerna på Höjden som utlovats från Kartago till slutet av nästa månad, januari 2017. 

Klicka på bilderna för att se dem i större format i mitt galleri hos comic art fans.

President Johnsons barbecue-sås

$
0
0

President Lyndon B. Johnson var omvittnat förtjust i att äta (även om han tydligen kastade i sig maten) och tyckte tydligen om det mesta "om det inte bet honom först". Han blev den som tog Texas-köket till Vita Huset, och jag har tidigare beskrivithär på bloggen hur han ville att en chili con carne skulle vara tillagad. Men när det bjöds till fest hemma på familjen Johnsons ranch i Texas så vankades det riktig barbecue efter konstens alla regler. Den som då stod för matlagningen var ofta den legendariske barbecue-mästaren Walter Jetton och företeelsen kom att benämnas "barbecue-diplomati" där både inhemska dignitärer och utländska ministrar och statsöverhuvuden fick känna på riktig sydstatsgästfrihet. Man kan väl också förmoda att det var lättare för president Johnson att få gehör för sina idéer när gästerna var rejält dästa efter en myckenhet grillat, coleslaw, potatissallad och andra tillbehör (att det någon gång inträffade fadäser som att till exempel bjuda fältmarskalk Mohammed Ayub Khan från Pakistan på revbenspjäll får man räkna med) ...

När det var frågan om mindre tillställningar för familjekretsen antar jag att man använde Lady Bird Johnsons egna barbecue-sås vilken är beskriven på nedanstående receptblad:

Recept på Lady Bird Johnsons barbecue-sås.

I översättning borde det bli så här:

4 matskedar smör
4 matskedar vinäger
4 matskedar ketchup
4 matskedar pressad citron
4 matskedar worcestershiresås
Salt, svartpeppar, cayennepeppar, Tabascosås
(vitlök och gul lök kan användas när man vill variera sig)

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingridienser och låt koka upp. Häll över köttet som skall grillas.

Så långt Lady Bird Johnson. Tilläggas kan att eftersom allt är i lika delar går det utan problem att göra en större sats om man behöver det (kanske man vill grilla en halv gris). Jag antar att om lök eller vitlök skall användas bör denna hackas i så små bitar som möjligt. Överbliven sås serveras lämpligen som tillbehör till köttet.

Filmrecension - The Mask of Zorro

$
0
0

För den som inte inte direkt längtar efter att se Ivanhoe med Anthony Andrews i titelrollen för umptielfte gången på nyårsdagen men ändå är sugen på ett riktigt matinéäventyr med ädla hjältar, tadellösa skurkar, mycket action & melodrama samt rejäla moralkakor av den mera lättsmälta sorten kan säkert denna film (som hade svensk premiär i oktober 1998) passa som handen i handsken. 

Poster - The mask of Zorro

Zorro - Den maskerade hämnaren
Regi: Martin Campbell
Medv: Anthony Hopkins, Antonio Banderas, Catherine Zeta-Jones m fl
Längd: 2 tim 18 min

För första gången på ganska många år är det åter dags för Kaliforniens egen Robin Hood, Zorro, att återigen göra entré på vita duken och man har här inte glömt bort att äventyr i den här genren först och främst skall bjuda på rejäl underhållning med fart, fläkt och rejäla skiljelinjer mellan de onda och goda. Då filmen är producerad av Steven Spielbergs bolag Amblin förstår alla och en var att det i alla fall inte beror på resurserna om man inte skulle lyckats...

Förre Bond-regissören Martin Campbell lyckas hålla tungan rätt i munnen och levererar en film som uppfyller kraven med råge. Det blir faktiskt så mycket fäktande att man gott kunnat korta slutscenerna en smula utan att något skulle gått förlorat. Dessutom är det många stuntmän som visar upp stora färdigheter i ridning och gymnastik på ett sätt som varit sällsynt alltsedan denna typ av film hade sin storhetstid, och detta fastän Antonia Banderas gör så gott som alla sina stunts själv (vilket klart bidrar till en känsla av autenticitet).

Men utan skådespelare som Anthony Hopkins och Catherine Zeta-Jones (Tänk er Audrey Hepburn på en bra dag.) skulle den stå sig slätt. Hopkins storspelar som den åldrade Don Diego de la Vega och gör enligt de som begriper dylikt den bästa gestaltningen av Zorro-figuren sen Douglas Fairbanks, sr i Zorros märke från 1920 (som min salig far var en stor beundrare av). Vad gäller själva plotten uppvisar den (inte helt oväntat) vissa likheter med en James Bond-film, enär storskurken själv, Kaliforniens guvernör (Stuart Wilson) har sett till att Zorro varit försvunnen i 20 år, kidnappat hans dotter, förtryckt landets bönder och dessutom planerar att köpa Kalifornien av Mexicos diktator Santa Anna med guld som han stulit från några hemliga gruvor. För att reda ut en sån soppa på dryga två timmar är det klart att Zorro behöver behöver förstärkning, och den anländer i Antonio Banderas skepnad, en ung bandit som räddat Zorro undan guvernörens soldater 20 år tidigare, och som med rätt ledning troligen kan lära sig lite allmän hyfs och fäktteknik, något som skall komma väl till pass visar det sig. Banderas klarar sig riktigt bra (han har helt klart de fysiska förutsättningarna för att bli en utmärkt Zorro) och växer gradvis in i rollen, men i jämförelse med Hopkins står han sig ganska slätt. Vill man uppleva ett riktigt matinéäventyr, och dessutom accepterar att det ibland blir mer än lovligt melodramatiskt, skall man absolut se den här filmen! Men jag förstår inte att ingen kan avslöja att Don Diego är Zorro. Det borde ju vara lätt att räkna ut att den ende personen som talar engelska med brittisk accent i det mexikanska Kalifornien är identisk med den maskerade mannen själv...

Jag var väldigt imponerad när jag såg den vid premiären (vilket torde framgå av min recension) och efter att ha sett om den nyligen tycker jag fortfarande att den är för lång, men är numera avsevärt mera välvilligt inställd till Antonio Banderas rolltolkning än jag var 1998. Men betyget, en fyra, får den behålla!

Drinkar för den som vill vara märkvärdig vid bardisken - del 36

$
0
0

Daiquiri


 

"Nöden är uppfinningarnas moder" brukar det heta, och detta gäller i allra högsta grad Daiquirin som enligt legenden såg dagens ljus på Kuba i slutet av 1800-talet då en amerikansk gruvinjenjör tvingades improvisera med vad som fanns till buds när han (troligen oplanerat) måste bjuda företagets kunder på förfriskningar. Men med en "man tager vad man haver"-attityd blev resultatet så bra att Daiquirin numera räknas som en av de verkligt klassiska drinkarna. Om man vill fördjupa sig i dess brokiga och kändis-täta historia rekommenderar jag ett besök här.

Naturligtvis är åsikterna om vad som är en "äkta" Daiquiri många och bestämda, men med tanke på att den usprungligen komponerades på en höft väljer jag att bortse från dem och blandar den på ett sätt som är både enkelt och välsmakande. För detta behöver jag:

5 cl ljus rom
Saften av en pressad limefrukt
1 tsk florsocker
(2,5 cl cointreau)

Börja med att placera de martini-glas som skall användas i frysen så de blir riktigt kalla. Lös upp florsockret i limesaften.Ta ut glasen ur frysen, gnid kanten på dem med en limeklyfta och vänd dem uppochner på ett kaffefat med strösocker på så de får en ring av sockerkristaller. Häll alla ingridienser tillsammans med isbitar i en shaker. Skaka kraftigt i minst 30 sekunder och sila sen upp i glasen. Garnera med en limeklyfta. En variaton på drinken är att inkludera 2,5 cl cointreau för att ta udden av den annars ganska utpräglade rom-smaken. Då kan man även passa på att krossa lite mynta tillsammans med rom innan det är dags att skaka. Och då garneras drinken med ett cocktailbär. 

Världens största pinnstol

$
0
0

Trettondagshelgen var jag bjuden till Per& Camilla i Hälsingland tillsammans med Monica och Kenth. Vi anlände på torsdag eftermiddag, men den något svala väderleken (-24°) uppmuntrade inte direkt till några utomhusaktiviteter utan vi höll oss inne och umgicks över en myckenhet god mat och dryck. På fredagen hade emellertid värdparet planerat in en utflykt till Edsbyn där vi skulle betitta en av bygdens stora sevärdheter, den gigantiska pinnstolen utanför Edsbyverken vid väg 301.

Parkerat vid stol.   Bilar från stolen.

Parkerade bilar från mark- och stolsitsnivå.

Vi satte oss i Kenth & Monicas Subaru och följde efter familjen Persson i Camillas nyinköpta Alfa Romeo 159 Sportswagon. Efter tjugo minuter var vi framme och kunde parkera nedanför stolen som även flankeras av ett par gigantiska skidor. Skidtillverkningen pågick här fram till 1984. Själva stolen är av den i forna tider omåttligt populära modellen "Fanette" som om man får tro fabrikens uppgifter när tillverkningen till sist upphörde hade framställts i modiga fem miljoner exemplar. Vi klättrade omgående upp till sitsen, för tanken var att det skulle tas gruppfoton av oss.

Stol i motljus.

Stol i motljus.

Där uppe, säkert ett tiotal meter över marken, var det ännu kallare än de -19° som yttertempmätaren på bilen upplyst om (kändes det som i alla fall). Sebastian hade lämnats kvar där nere tillsammans med våra kameror och det ankom nu på honom att försöka åstadkomma ett gäng bilder där man kunde se vad det skulle föreställa. Själva trängde vi ihop oss vid räcket.

Per står farligt till.

Jag, Kenth, Monica, Camilla & Per.

Som framgår av bilden ovan var det så trångt om utrymmet att Per ställde sig utanför räcket. Så länge han inte tittade ner var han helt OK.

Stol i helfigur.

Stol i helfigur.

Det fanns ingen informationstavla med stolens mått angivna, men jag gissar att den är minst 15 meter hög. När vi tyckte att vi sett tillräckligt av omgivningarna från denna upphöjda position och Sebastian tyckte att det kunde räcka med bilder gick vi ner på marken igen.

På marken under stolen.

På marken under stolen.

Det blev ytterligare några bilder, men det torde av dessa framgå med all önskvärd tydlighet att det var alldeles får kallt för stillastående aktiviteter denna dag. Följdaktligen packade vi snart in oss i fordonen och återvände till det Perssonska residenset, endast avbrutet av ett kort besök i snabbköpet av Camilla. Med undantag av en promenad i närområdet stannade vi inomhus resten av kvällen. Mycket angenämnt det också!


Velvet nu färdigpublicerad i Agent X9

$
0
0

Agent X9 nummer 1/2017.

I och med att nummer 1/2017 av Agent X9 kommit ut är "Velvet" av Ed Brubaker och Steve Epting nu publicerad i sin helhet på svenska. Det som tog sin början i september 2015 har så nått sitt slut och alla femton avsnitten är nu utgivna. Det har varit en riktigt bra översättning där stor vikt lagts vid att också rubriker och annat sett ut som i originalet. När jag själv träffade Brubaker i San Diego i somras uttryckte han stor uppskattning över det propra utförandet. Även tecknaren Epting har framfört sin tillfredställelse över att förekomma i samma tidning som "Modesty Blaise" till redaktör Johan Kimrin då den serien är en av hans stora förebilder. De reaktioner man fått från läsekretsen har varit uteslutande positiva, och antagligen har de fylliga resuméer som funnits i varje nummer bidragit till att inte bara prenumeranterna kunnat få någon behållning av "Velvet".

Om jag skall rikta någon kritik mot "Velvet" så är det att Brubaker inte riktigt lyckades avsluta den på ett sätt som var i paritet med de förväntningar han byggt upp. Men det var ändå en mycket underhållande resa fram dit. Han håller också dörren på glänt för fler historier med Velvet Templeton i huvudrollen i en odefinierad framtid. Skulle så bli fallet är det nog en kvalificerad gissning att de kommer att publiceras i Agent X9 de också. Och tänka sig att allt började med det här inlägget på serieforum.se...

Velvet nummer 12-15.

Velvet nummer 12-15.

Men det är inte riktigt slut på Velvet i Sverige än. Tidigare nämnde Johan Kimrin ger ut den samlad fem och fem på sitt förlag Apart. Två album har hittills kommit ut, men jag återkommer till dessa när även det tredje är utgivet. Kanske lagom till Seriefestivalen i maj?

Serieoriginal: Harley Quinn av Terry & Rachel Dodson

$
0
0

Harley Quinn #14, sida 1.

Harley Quinn #14, sida 1.

Några av de serieoriginal som jag införlivade i samligen på 90- och 2000-talet skulle jag inte tycka mig ha råd med idag. Bland annat den inledningssida från Harley Quinn #14 (från hösten 2001) som kan ses här ovan. Den är virtuost tecknad av Terry Dodson och tuschad som brukligt är av hans bättre hälft Rachel. Den nu pågående inkarnationen av Harley Quinn (som är författad av Amanda Conner & Jimmy Palmiotti) hade som synes en föregångare som varade i 38 nummer fram till 2003. Författare till den var Karl Kesel som gjorde vad han kunde men hade svårt att balansera humorn mot huvudpersonens mörkare sidor och därför gav tidningen ett tämligen splittrat intryck. Det är emellertid hans förtjänst att jag är ägare till denna sida. Det gick till så här:

2004 var jag tillbaka på Comic-con i San Diego (tillsammans med Johan Blixt) efter ett femårigt uppehåll. Mycket hade ändrats i min frånvaro, bland annat utnyttjade man nu hela ytan i San Diegos Convention Center. Men Artist's Alley var intakt och där kom jag i samspräk med Karl Kesel som gärna signerade mitt nyinköpta exemplar av Harley Quinn #1 (och noterade att vi hade likartade förnamn). Han tyckte att jag också borde ha tecknarens namnteckning på den och förklarade hur jag skulle hitta till båset där det äkta paret Rachel och Terry Dodson höll till. Mina invändningar om att jag inte var bekant med dem avfärdade han med ett "hälsa från mig".

Något nervös ställde jag mig i kön till dem och förklarade sen mitt ärende och att det var Karl Kesel som hade skickat mig dit. Terry och Rachel ställde beredvilligt upp och signerade (i vitt) men sen hände det en olycka när tidningen skulle stoppas ner i sin påse och allt smetades ut över framsidan. En förkrossad Terry fick mig på andra tankar med att visa några av de originalsidor han hade med sig till försäljning, och när jag såg just denna sida insåg jag att den måste jag ha och bad honom stoppa undan den tills jag hunnit växla några resecheckar.

Terry & Rachel Dodson med originalsida.

Terry & Rachel Dodson med originalsida.

Jag gick sen förbi och hämtade upp den strax innan stängningsdags och Terry gav mig galant en liten rabatt (motsvarande en lättare middag) för att han plumpat på min serietidning. Han ritade också dit en "Sold!" skylt på rätt sida i mitt nyinköpta exemplar av Harley Quinn #14.  Senare fick jag tag i en ny nummer ett, så han och Rachel fick en ny chans att rätta till misstaget. Det visade sig sen att vi tillsammans med Karl Kesel delade en beundran för Frank Robbins och hans Johnny Hazard, så efter att den senare visat upp en originalstripp han köpt hos Peter Maresca var både jag och Terry tvungna att göra likadant. För egen del blev det två strippari följd från 1968 medan Terry brände större delen av sina convention-inkomster på hela tre stycken ("My wife will kill me!").

Omslag Harley Quinn #14.   Sidan som den publicerades

Omslaget till Harley Quinn #14 samt sidan som den publicerades.

Tilläggas kan att detta blev början på en tradition. Numera är Rachel och Terry några av dem som jag hälsar på direkt på onsdag kväll när jag besöker Comic-con och jag brukar då alltid köpa Terrys egenproducerade skissböcker och tigga till mig en litenskiss. Det har även blivit en kommission och åtskilliga signerade tidningar och böcker. Men några av hans original har jag inte längre råd med...

Snö i januari

$
0
0

Lagom mycket snö i Riddarhyttan.

Lagom mycket snö i Riddarhyttan.

Precis som de senaste åren kommer vintern lagom till mitten av januari. Idag fick jag skotta bort närmare en decimeter när jag anlände till Riddarhyttan strax efter klockan 10, men den var lätt så det var ingen större ansträngning att göra detta. De gjutna gångarna är ett perfekt underlag som är lätt att hålla rent från oönskade snömängder. När det var klart kunde jag njuta av utsikten här ovan där den låga januarisolen gjorde sitt bästa för att framkalla lite dagsmeja. Någon annan vinteraktivitet hade jag inte tid med eftersom jag idag skulle plocka ner julen och återgå till en normal inredning.

Istapp från trapptaket.

Istapp från trapptaket.

Som synes hade det bildats rejäla istappar från takrännorna, och på norrsidan av huset hängde snösjoken ut närmare trettio centimeter från taket. Blir det sol ytterligare några dagar kommer den säkert att falla ner. Som tur är finns det ingenting nedanför som kan skadas av detta. Däremot brukar det vara en ren mardröm om större snömängder glider ner från taket och hamnar på trappan för att sedan frysa fast. Då har det hänt att jag fått begagna mig av spett och cemenskyffel för att få trappan någorlunda is- och snöfri. Jag håller tummarna för att jag skall förskonas från dylika predikament i år.

Prisvärda rakvatten I

$
0
0

Tabac & Old Spice after shave.

Ibland (framför allt när man rör sig i taxfreebutiker på flygplatser och färjor) kan man få intrycket att ett bra rakvatten måste närapå betinga fyrsiffriga belopp i svenska kronor för löjligt små förpackningar för att det skall vara något bevänt med det. Jag tycker det är helt fel, men smaken är ju tack och lov olika. Visserligen kan det vara trevligt med Tommy Hilfiger och Cartier vid vissa tillfällen, men det är enligt min ringa mening inget för dagligt bruk. Då använder jag mig för det mesta av något betydligt mera prisvärt rakvatten och jag tänkte därför tipsa om dessa.

Tabac Original. I min värld är Tabac Original som lanserades 1959 av den tyska firman Maurer & Würtz kungen bland rakvatten och det som alla andra måste bedönas efter. Det har toppnoter av citrus, peppar och pomeransolja som ganska snabbt förflyktigas och avlöses av hjärtnoter från lavendel, kamomill, geranium och mossa. De dofter som gäller som basnoter och brukar räcka större delen av dagen är vetivergräs, myskolja, ambra, sandelträ och en mycket dominerande andel nejlika. Det är ett rakvatten som inte verkar lämna någon likgiltig - antingen gillar man det eller tycker det är tämligen obehagligt. För mig är det för alltid doften av 60-talet eftersom min far favoriserade det (tillsammans med White Horse), och jag använder det både till vardags och fest. Därav kommer det sig att jag brukar inhandla det i de extra stora 300ml-förpackningarna. Då blir det ännu mera prisvärt. Och är jag iklädd nylonskjorta, teryleneslips, Sta-prest och blazer från Landskrona finns det inget rakvatten som passar bättre. Då är Tabac Original pricken över i...

Old Spice Original. Nästan lika väldoftande som Tabac är Old Spice original. Detta rakvatten kom ut på marknaden 1938 och firar alltså 80-årsjubileum nästa år. Sen några år tillbaka ägs varumärket av Procter & Gamble och detta har i USA föranlett en lätt hetsig debatt om detta företag ändrade på doftens sammansättning samtidigt som man bytte förpackningens material till plast? Någon sådan diskussion har inte förekommit på våra breddgrader, utan det verkar som om Europa och Asien fått behålla både doften och den bojformade flaskan intakt. När man applicerat Old Spice i ansiktet är de första toppnoterna man känner av apelsin, citron, muskatellsalvia och en icke föraktlig mängd aldehyd. Dessa ångar emellertid bort tämligen fort och då framträder behagliga dofter av kanel, nejlika, geranium, jasmin, heliotrop och kryddpeppar. I basnotarna kan sen förnimmas en ganska komplex doft av olibanum, vanilj, myskolja, cederträ, ambra, tonkabönor samt bittermandeloljekamfer. Helt okej till vardags tycker jag, med väldigt mycket American Graffiti-känsla. Jag misstänker starkt att Steve Bolander nyttjade Old Spice.... Old Spice finns för det mesta till försäljning hos Ö&B i 150ml-förpackning till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Här nedan förklarar (?) den oförliknelige Bruce Campbell varför Old Spice är något alla män behöver:


Prisvärda rakvatten II

$
0
0

Skin Bracer by Mennen & Pinaud Clubman.

I USA används ibland begreppet "drugstore after shave" om de lite enklare lågprisvarianterna som brukar stå på hyllan närmast golvet och samlar damm. Det är ofta märken som funnits i åratal och har sin trogna kundkrets men kanske inte direkt är det som hipsters (om de nu rakar sig) använder. För det mesta är det dock helt okej dofter och hudvårdande egenskaper man får till en mycket blygsam kostnad. Jag gillar de två i bilden ovan.

Skin Bracer by Mennenär det något långa men korrekta namnet på rakvattnet i flaskan till höger. Jag förknippar Mennen mest med deras sponsring av diverse ekipage på de svenska racerbanorna under 70-talet samt deras slogan "En bra start på en bra dag" som förkom flitigt i 1/4-sidesannonser i motortidningar från samma tidsperiod. Jag kan inte minnas att någon i bekantskapskretsen verkligen använde produkten. Min tämligen okänsliga näsa uppfattar toppnoter av mint eller möjligen mentol, blandat med en blommig hjärtnot med inslag av citrus som ganska snabbt övergår i basnoter som påminner om vanilj och läder. Det knepiga är att dessa sen försvinner medan mint/citrusdoften blir kvar. För övrigt är det precis som namnet antyder väldigt skönt på huden i ansiktet om man skulle ha tagit i för hårt med sin hyvel. Jag har läst att det finns de som förvarar flaskan i kylskåpet för att förstärka den uppfriskande känslan vid appliceringen. Mennen har funnits sen 1931 men i likhet med många andra rakvatten tvingades man att ta till ett nytt recept vid övergången till plastflaska (Isopropanol lirar tydligen inte så bra ihop med plast och de kemikalier som finns på insidan av flaskan så det brukar ersättas med någon form av etanol).

Clubman by Pinaud har tydligen funnits ute i butikerna i USA sen tidigt 40-tal (innan dess var man ett exklusivt franskt parfymeri som grundats 1830) och är en doft som i detta land är starkt förknippad med herrfrisörsalonger. Själv har jag inga sådana fördomar utan har lärt mig uppskatta dess rejäla sting och något oljiga konsistens tillsammans med initiala dofter av apelsin, begamotte och citron som sedan lämnar plats för blommiga dofter av jasmin, apelsinblommor och lavendel med en bakgrund av ambra och myskolja. Det bör användas med måtta och stor försiktighet eftersom det är så kraftfullt. Även Clubman levereras numera i plastflaska. Jag borde kanska hamstra gamla apoteksflaskor och hälla över rakvattnet i dem? Då ser det åtminstone exklusivare ut...  

Viewing all 325 articles
Browse latest View live