Efter Sven-Erik Magnussons bortgång har sociala medier svämmat över av minnen förknippade med honom och Sven-Ingvars och jag kan ju inte vara sämre här på bloggen, allrahelst som jag alltid förfäktat att det för mig var en långt starkare upplevelse att första gången se Sven-Erik på scenen livs levande än det var när jag hamnade i samma situation med Mick Jagger! Han var tillsammans med Thore Skoman min store idol när jag var i förskoleåldern och det intryck som Sven-Ingvars musik gjorde på mig under dessa år när man var lättpåverkad lever jag fortfarande med ett halvt sekel senare.
EP:n Fyra hits från maj 1966.
60-tal: Det första skivomslag som jag har minnen av är det svartvita fotot på singeln "Fröken Fräken/Min Gitarr" från 1964 där bandet poserar på en berghäll vid vattnet och Sven-Erik har en livboj runt halsen. Den ägde jag dock inte själv, utan den fanns hemma hos min tre år äldre kompis Håkan (som hade flera singlar med Sven-Ingvars) och det är antagligen där jag sett den. Min första skiva med Sven-Ingvars var istället EP:n "Fyra hits" som släpptes i maj 1966 och det är inte helt otroligt att den därför var en födelsedagspresent som jag fick en månad efter utgivningen. Det stora numret på den var naturligtvis "Krstina från Vilhelmina" som dominerade Svensktoppen sommaren 1966 och faktiskt toppade listan samma vecka som jag fyllde år. Det är troligen därför jag fortfarande kan väckas mitt i natten och sjunga den utan att staka mig! Alltid en av mina stora favoriter tillsammans med "Säg inte nej, säg kanske", "Någon att hålla i hand", "Vid din sida" (blåset i refrängen är rent kosmiskt), tidigare nämnda "Fröken Fräken" (Sven-Ingvars sjunger Thore Skogman, kan det bli bättre?) och "I nästa stad". Som synes i bilden ovan har den gått på heavy rotation, men bär sina skavanker med värdighet.
Guld från 1975.
80-tal: Bland det första jag gjorde med de pengar jag tjänade in när jag började förvärvsarbeta 1983 var att köpa en rejäl stereofonisk ljudanläggning (som så när på högtalarna som bytts ut mot Carlsson OA-5:or forfarande gör tjänst) och naturligtvis ville jag nyttja den till att spela Sven-Ingvars stora hits! Bandet själva harvade efter fiaskot med filmen Under ditt parasollrunt som ett dansband i mängden, men jag hade aldrig slutat tycka om deras låtar från 60-talet. Det fanns bara en hake: Det var ytterligt ont om samlingsplattor med dessa. Den som ville ha sådana var i stort sett hänvisad till de två som kommit ut 1967 och 1968, och de var inte helt lätta att få fatt i på den tiden (utan Internet där det mesta numera bara är en knapptryckning bort). Det fanns dock tre samlingar som givits ut på 70-talet och av dessa var Guld som publicerats på deras gamla skivbolag Philips lagom till bandets 20-årsjubileum den som verkade bäst. I handeln gick den dock inte att beställa (jag försökte), men till sist dök den upp i katalogen från någon av de postorderförsäljare av skivor och kassetter som vid denna tid börjat växa fram. Jag kommer inte ihåg om det var Ginza, Skivor & Band eller LP-fyndet och det kan hursomhelst kvitta.
Skivan levererades av posten och spelades sen flitigt under flera månader. Bakslaget att vissa av låtarna (de som man givit ut på Larry Finnegans skivbolag Svensk-American) var i nyinspelade versioner från 1975 (utan Rune Bergman och Sven Svärd) kunde jag ha överseende med enär den också innehåll två tidigare outgivna spår från den demotejp Sven Svärd skickat runt till svenska skivbolag med förhoppning om ett kontrakt, och dessutom hade Peter Himmelstrand skrivit rejält faktaspäckade liner notes med kommenarer om varje enskilt spår som var mums för alla kalenderbitare. I övrigt hände inte mycket med Sven-Ingvars under detta decennium, men 1990 spelade man in albumet På begäran med sina gamla låtar i nya tappningar och som banade vägen för deras storstilade comeback under 90-talet. Då dög det minsann att lyssna på dem, men de flesta i min bekantskapskrets visste att jag alltid varit ett fan och ingen som hoppat på vid detta senare tillfälle.
Affisch för Sven-Ingvars krogshow på Tyrol 2002.
2000-tal: Våren 2002 hade den krogshow Sven-Ingvars satt upp till sitt 45-årsjubileum året innan kommit till Stockholm där den spelades på Gröna Lund, i restaurang Tyrol närmare bestämt. Den kändes som ett måste, så tillsammans med Jenny B (som är ett ännu större Sven-Ingvarsfan än jag själv) såg jag den inte bara en utan TVÅ gånger. Det var det verkligen värt, för första gången var jag helt överväldigad och kunde inte tillgodogöra mig allt. Andra gången var jag förberedd (och då passade vi också på att boka bord för middag innan det började). Men vid det första tillfället lyckades jag i alla fall med konststycket att få Sven-Erik att tappa fattningen för ett ögonblick.
Det gick till så här: Jenny och jag hade fått platser på parketten relativt långt fram och närmast mittgången på vänster sida. Det betydde att när Sven-Erik gav sig ut i publikhavet för att ställa en fråga kom han att stanna till hos oss (Vi kanske såg ut som ett typiskt medelsvensson-par utan närmare kunskaper i bandets historia?), yttrande något i stil med "När man nu står på toppen av sin berömmelse, vad gör man då?" Jag avgav då helt korrekta svaret "En film!". Själv märkte jag det inte (jag var fullkomligt starstruck), men Jenny berättade för mig strax efteråt att det hade synts tydligt på Sven-Erik att det inte var det svaret han väntat sig. Han fann sig dock snabbt och reciterade vad han påstod att en yngling från hans vilda hembygd på besök i huvudstaden hade svarat kvällen innan: "Då skulle en ha festat utå bara helvete!" Övergången till segmentet som handlade om Under ditt parasoll kunde sen exekveras som det stod i manus. Snygg räddning av Sven-Erik! Nästa gång vi såg showen svarade det utvalda offret något i linje med vad han väntat sig, så där blev det inga döda punkter...
Ingen musikpostning utan en liten videosnutt, så här kommer Sven-Ingvars med just Thore Skogmans "Fröken Fräken" från 1964:
>