Quantcast
Channel: Intryck & uttryck
Viewing all 325 articles
Browse latest View live

Whitney Rose på iNTiMAN 2017-05-17

$
0
0

Instrument väntar på bandet.

Den sjuttonde maj firades inte broderlandets nationaldag utan istället befann jag och Tommy oss vid sju-tiden i konsertlokalen iNTiMAN på Sigurdsgatan i hemstaden. Den skulle inom kort gästas av den kanadensiska countrysångerskan Whitney Rose som tillsammans med sitt tremannaband bestående av William Meadows, gitarr, Andrew Pacheco, bas och Kyle Sullivan, trummor (samtliga från Toronto) gästade Sverige under sluttampen på den över tre månader långa turné hon ägnat inledning av året åt.

Trots en något sen ankomst fick vi bra platser till vänster om scenen, och på grund av iNTiMANS relativa litenhet (som ett mycket stort vardagsrum) såg och hörde vi alldeles utmärkt. Jag hade hårdpluggat hennes senaste två plattor,Heartbreaker of the Year från 2015 (som är producerad av Raul Malo i The Mavericks) samt tolvan South Texas Suite med sex låtar som spelats in alldeles innan turnén tog sin början, så jag tyckte mig vara hyfsat uppdaterad vad gäller hennes musik. Den kan beskrivas som ytterst traditionell country med vissa pop-influenser och tangerar många stilar från texasswing, rockabilly och countryrock a la Flying Burrito Brothers till ren roots-musik i Emmylou Harris anda. Det skulle kunna bli väldigt spretigt, men allt hålls samman av fröken Rose's underbara stämma som förståndigt nog mixats långt fram i ljudbilden.

Whitney Rose med band.

Whitney Rose med band.

Ungefär 20.15 gjorde bandet sin entré och sen var det inte en död punkt eller transportsträcka under den dryga timme framträdandet varade. Efter fler månader ute på vägarna var bandet samspelt och vågade ta ut svängarna emellanåt på ett sätt som jag själv inte upplevt sen Tommys och min resa till Nashville 2015. Det var därför inte långt till att dra paralleller till vad vi upplevde hos Roberts Western World... Det var också trevligt att fröken Rose anammat den grovkorniga humor som ofta förkommer i mellansnacket på country-framträdanden men som sällan kommer fram i själva musiken. Här rodnades det inte!

William Meadows på Telecaster.  Whitney Rose & Andrew Pacheco.

Wlliam Meadows trakterar sin Telecaster. Till vänster Whitney Rose & Andrew Pacheco.

Skall något framhållas särskilt så är det låtarna från den senaste 45-varvaren; "Looking Back On Luckenbach", "Analog" och "Three Minute Love Affair", Eagles-pastischen "Lasso" från Heartbreaker of  the Year samt de lyckade countrypop-konverteringarna av "Suspicious Minds" och Lesley Gores "You Don't Own Me".

Whitney Rose i benhård koncentration.

Whitney Rose i benhård koncentration på gitarrspelet.

När det var dags för extranummer inledde bandet utan sin sångerska med "Sleep Walk" där Meadows fick glänsa på sin krämfärgade Telecaster, för att sen fortsätta med vad som nog får gälla som ett ytterst säkert kort i dessa sammanhang: Tammy Wynettes"Stand by Your Man", en låt som kräver sin sångerska men som inte var någon match för fröken Rose.

Här framförs Merle Haggards "The Bottle Let Me Down".

Här framförs Merle Haggards "The Bottle Let Me Down".

Som sista nummer bjöd man på en cover av Merle Haggards "The Bottle Let Me Down" (tror jag, jag är långt ifrån någon Haggard-expert) och sen var det slut.

Nja, inte riktigt slut eftersom både Tommy och jag ställde oss i kö för att inhandla lite av musiken på skiva. När det blev min tur kunde jag inte låta bli att nämna att jag tyckte de förmedlat en Roberts Western World-stämning med sitt framträdande, samtidigt som jag vek upp min blazer så att min RWW-Tshirt blev synlig. Det gjorde fröken Rose så uppspelt att hon ville göra en "high five".

Whitney Rose med min signerade tolva.

Whitney Rose med min signerade tolva. (Hemska ljusförhållanden.)

Därefter skrev hon på 45-varvaren ("For Karl-Erik, Only Love") åt mig och på en CD åt Tommy. Det kändes sen helt rätt att åka därifrån i Tommys Chevapickis. Jag hoppas hon kommer tillbaka någon gång. Det här framträdandet gav mersmak.

Här är en liten glimt av vad vi upplevde. Whitney Rose & bandet framför "Lasso" (sepiatonad för att accentuera hennes kortkorta vintage-klänning):



Nästan fullt utslagen spirea.

$
0
0

Spirean har börjat slå ut.

Tyvärr kommer jag troligen inte att få se min spirea fullt utslagen i år. I söndags hade den kommit ganska långt vilket syns på de här bilderna, men kulmen på blomningen (med dess underbara doft) bör nås i morgon eller på torsdag. När jag inte är hemma. Skulle regnet fortsätta som idag finns det också en risk att de först utslagna blommorna faller av i förtid. Men jag får vara tacksam för att jag hann beskåda den i det här skicket. Förhoppningsvis överlever den och kommer att blomma i många år än.

För övrigt börjar rosorna efter väggen visa livstecken. Jag är lika nervös varje år att de skall ha frusit ihjäl under vintern. Men om de inte gjort det på över 60 år med strängare vintrar än den senaste så finns det ingen anledning att oroa sig. Hoppas jag.

Spirea från andra hållet.

Spirea från andra hållet (österifrån).

(Ja, jag klippte gräsmattan efter att jag tagit bilderna. Tjata inte.)

SIS 2017 - Invigning och mingel fredag 19/5

$
0
0

Stockholms Internationella Seriefestivel måste nu sägas vara helt etablerat som det största och viktigaste enskilda arrangemanget för serieskapare, serieförlag, sereföreningar, seriekritiker och serieintresserade i största allmänhet. Detta märks inte minst på att de tillgängliga borden och utställarplatserna gick på cirka en kvart efter att de gjorts tillgängliga 15/2,men som den dedikerade festivalgeneral jg är för NAFS(k) stannade jag denna dag hemma från arbetet för att försäkra mig om ett utställarbord, och det gick vägen utan problem. Sen följde månader av otålig väntan innan det tills det var dags, tredje helgen i maj.

NAFS(k) har inte mer prylar och pinaler än att det väl hinns med att ställas fram på den timme utställarna har till sitt förfogande innan allmänheten släpps in på lördagen, men då det verkar onödigt att slösa tid på att stå i kö till incheckningen såg jag till att hämta upp våra utställarbrickor direkt när jag anlänt via järnväg till huvudstaden på fredag eftermiddag. Inga problem att få fyra stycken, vilket var vad vi skulle behöva. Medan jag var sysselsatt med detta kom det SMS i telefonen som förkunnade att Johan Blixt& Olof Siverbo stod utanför på Sergels torg och väntade på mig för att vi sedan skulle hinna äta något på den korta tiden som då var kvar tills invigningen och minglet för utställare och gäster skulle börja. För detta ändamål valde vi att inte gå längre än nödvändigt, så det blev den lokala Burger King-restaurangen några meter bort.

Olof & Johan på Burger King, Sergels torg.

Olof & Johan på Burger King, Sergels torg.

Där fick alla vad de ville ha (och min prefererade Double Bacon Cheeseburger kostade fortfarande som den brukar göra fram til 14.00) och vl ägnade oss åt anrättningarna med entusiasm tills de var uppätna. Då var det dags att ta sig till den sedvanliga lokalen Studion, med ingång från gatuplanet i korningen Sveavägen/Hamngatan. På grund av de pågående renoveringsarbetena med fontänen var det inte helt lätt att ta sig dit och under kvällen hörde jag talas om minst ett sällskap internationella gäster som befarades ha gått vilse.

I vestibulen hade det redan samlats lite seriefolk som väntade på att det skulle bli dags för insläpp.

Ola Forssblad, Per Myrhill, Per Löfgren, Jan Hoff & Bror Hellman köar för att bli insläppta på invigningen.

Ola Forssblad, Per Myrhill, Per Löfgren, Jan Hoff & Bror Hellman.

Det var Ola Forssblad, Per Myrhill, Per Löfgren, Jan Hoff& Bror Hellman som hade anlänt i god tid före det aviserade klockslaget. Det kom ytterligare några fler utställare innan dörrarna äntligen slogs upp på slaget sex och vi kunde börja prickas av på gästlistan (som vi alla återfanns på). Vis av tidigare erfarenheter gick jag genast bort till baren och skruttinerade utbudet av tillgängliga drycker, och med tanke på det varma och soliga vädret (som ju inte riktigt är vad festivalarrangörer önskar sig) föll valet på en Carlsberg Hof. Den serverades prompt och effektivt. Först därefter kunde jag börja mingla, och lokalen fylldes snabbt på med en mycket stor del av alla som "är något" i seriesverige.

Adrien Malmgren och Thomas Karlsson.   Mikael Grahn och Per Löfgren.

Adrian Malmgren och Thomas Karlsson, Mikael Grahn och Per Löfgren.

Kön till baren blev snart mycket lång, men sen samlades man runs chipsskålarna vilka var utställda på strategiska platser i den i övrigt ganska kala lokalen. För att lätta upp detta något hade arrangörerna förfärdigat metervis med girlanger där råmetrialet utgjorts av utrangerade seriealbum från Serieteket. Det var mycket vackert, men Rolf Lindby erkände att han i likhet med mig fick lätta olustkänslor inför detta tilltag. Men destruerar inte ens serier som dessa, tycker vi. Men atagligen är vi onödigt sentimentala och respektfulla inför allt i bokväg.

Johan Wanloo, Johan Kimrin, Loka Kanarp & Kim W. Andersson.

Johan Wanloo, Johan Kimrin, Loka Kanarp & Kim W. Andersson.

Det var flera som jag inte träffat sen bokmässan i Göteborg förra året, så det fanns mycket att diskutera om vad som hänt på seriefronten sen vi senast sågs. Ett givet samtalsämne var förnyelsen av Seriefrämjandets styrelse, inte minst för att både avgående ordföranden Fredrik Strömberg och den tillträdande, örebroaren Thomas Karlsson, fanns på plats.

Strax efter sju tog arrangörerna plats på scenen.

Patrick Lindroth, Linda Gustafsson, Elin Jansson, Anders Lundgren och Ola Hellsten.ar.

Ola Hellsten talar medan Patrick Lindroth, Linda Gustafsson, Elin Jansson & Anders Lundgren lyssnar.

Ola Hellsten höll ett föredömligt kort invigningsanförande där han presenterade detta års inriktningar, Finlands hundraårsjubileum med Finlandstema och gästdelegation och en djupdykning ner i den kanadensiska seriescenen. Och så var det dags att kalla upp de internationella gästerna på scenen för en närmare presentation.

Derf Backderf.   Joakim Lindengren och Giannina Braschi.

Derf Backderf säger hej till publiken, till höger Joakim Lindengren och Giannina Braschi.

Den promintente hedergästen Derf Backderf visade sig vara en man av få ord (i alla fall denna kväll) men andra var långt mer vältaliga, till exempel de finska och polska delegationerna. När presentationerna fortsatte minglandet och chipsmumsandet. Man kunde nu tämligen enkelt ta reda på vilka kryddningar som favoriseras av seriefolket då vissa skålar gapade tomma medan det i andra fanns relativt gott om innehåll kvar.

Invigningsmingel.

Invigningsmingel. Observera seriegirlangerna.

Ola Hellsten uppmuntrade sen de närvarande att ta plats på scenen och presentera sina egna projekt och behjärtansvärda ändamål, och först att hörsamma denna uppmaning var den här välkända trion:

Stef Gaines, Lisa Medin & Tomas Antila.

Stef Gaines, Lisa Medin och  och Tomas Antila.

Det var Stef Gaines, Lisa Medin och Tomas Antila som gjorde reklam för att de hade vernissage & utställning (samt försäljning) av originalteckningar hos Galleri Riddaren i Gamla stan och nu ville att så många som möjligt skulle ta sig sig dit och betitta härligheten. Och kanske investera i lite konst när man ändå var där. Får man tro vad Stef skrev på sin blogg var det åtskilliga som hörsammat uppmaningen. De avlöstes på scenen av många andra som också ville berätta vad de höll på med för tillfället.

Johan Andreasson, Thomas Olsson och Derf Backderf.   Peter Bergting och Ben Stenbeck.

Johan Andreasson, Thomas Olsson & Derf Backderf, och sen Peter Bergting och hans Nya Zeeländske kollaboratör Ben Stenbeck.

Man kan inte säga annat än att tiden utnyttjades effektivt. Flera kreatörer som normalt kommunicerar på andra sätt än öga mot öga tog nu chansen att ses iutanför cybervärlden. Ovan kan Johan Andreasson ses entusiastiskt samtalande med Derf Backderf, troligen om hur översättningen till svenska av hans seriebok Trashed gått till (det är Johan som gjort den) och i den högra Peter Bergting tillsammans med Ben Stenbeck från Nya Zeeland som båda gjort serier i den amerikanska skräckserietidningen Baltimore.  Vid åttatiden började det glesna bland gästerna eftersom flera skulle dra vidare till andra nöjeslokaler och åtaganden, men några höll ut in i dit sista tills vi på grund av Kulturhusets bestämmelser vänligt men bestämt motades ut. En som vanligt trevlig och alldeles lagom inledning på två dagars seriefestival.

Olof och jag plockade ut bagaget vi hade haft undanstuvat på T-centralen och fortsatte till våre respektive natthärbergen. Jag ämnade kinesa hos Greger, men innan jag kunde gå till sängs måste jag min vara trogen ägna en stund åt bildbehandling och twitter. Sen somnade jag.

Klicka på bilderna så blir de större. Fler bilder finns i detta album.

SIS 2017 - Lördag 19/5 del 1

$
0
0

Efter att ha ätit en solitär frukost på hotell Nässén (Greger hade fullt upp med att förbereda en Scrabble-turnering i husets gemensamhetslokal och hade inte möjlighet att närvara på seriefestivalen) plockade jag ihop det jag lovat ta med till Kulturhuset (NAFS(k):s kassa bland annat) och tog med hjälp av allmänna transportmedel som färdades både över och under jord till Hötorget varifrån jag gick till fots till slutdestinationen. Där väntade som vanligt utställare på att bli insläppta.

Utställare som köar.

Utställare som köar.

Jag träffade Bror Hellman som redan var där, och strax därpå dök Jonas Anderson från Albumförlaget och vår gamle vän Jakob Hallin, som i dessa sammanhang representerar Seriefräjandet, upp. Sen anslöt även Johan Blixt och Olof Siverbo. Dörren oppnades vid 10 precis som den skulle, och vi tog oss till bord F4 i foajé 3 som skulle vara vår fasta punkt i tillvaron de närmsta dagarna. Däremot var inte Mats Nilsson där än, och eftersom han hade vår rollup samt bordsduk, frågesport, (k)urirer med mera i sin packning kunde vi inte ställa iordnind särskilt mycket. Jag tog istället en tur i lokalerna för att se vilka som var där.

Ola Forssblad & Per Myrhill packar upp.   Jakob Hallin packar upp årgångskartonger.

Ola Forssblad och Per Myrhill packar upp fanzines, Jakob Hallin ställer fram årgångskartonger.

Aktivitet i Stora Hörsalen.

Aktivitet i Stora Hörsalen. Närmast Epix &  Göran Ribe.

Det var naturligtvis febril aktivitet minuterna innan allmänheten skulle släppas in kockan elva. Och då anlände även Mats som tyckte att med tanke på att det vissa år varit si och så med att insläppet skedde i tid inte hade varit någon brådska. Nu kunde vår fina rollup äntligen komma på plats.

Mats praktiserar upp rollup.

Mats praktiserar upp rollup.

Då var allt klart och jag lämnade Johan och Mats att passa bordet och hålla relationen med våra sedvanliga bordsgrannar i Tintin-föreningen Generation T levande, och började gå runt i marknadsdelen för att se vad som fanns där. Här är lite av det jag såg:

Joakim Pirinen håller invigningstalet.   Nicolas Krizan & Horst Schröder.

Joakim Pirinen håller invigningstalett. Nicolas Krizan (med en ny bok om Mallan på Epix) och hans förläggare Horst Schröder.

Andreas Eriksson & Göran Semb.   Ainur & Tinet Elmgren.

Göran Sembsignerar samlingsalbumet med sin agentserie Mildh & Fromm under överinseenda av Andeas Eriksson. På andra sidan av rummet sålde Ainur och Tinet Elmgren sina egna serier.

Mikarl Sol med arvinge och balllong.

Fantomen- och Agent X9-ansvarige Mikael Sol med arvinge och ballong.

Kim W. Andersson får Urhunden-nominering.   Thomas Olsson får Urhunden-nominering.

Det blev dags att tillkännage årets nomineringar till Urhunden-priserna och detta skulle ske med hjälp av Seriefrämjandets ständige sekreterare, Ola Hammarlund, och dess avgående ordförande Fredrik Strömberg. Det hela tilldrog sig på den så kallade Plattan-scenen. I bilderna ovan ses hur Kim W. Andersson och Thomas Olsson får sina nomineringsdiplom för sina seriealbum Astrid respektive Det är inte meningen att man skall vara här.

Fredrik Strömberg avtackas.   Simon Wigzell & Staffan Dahlberg,
När alla nomineringar var utdelade var det dags för Ola att avtacka Fredrik Strömberg för de tjugo år han varit Seriefrämjandets ordförande. En minst sagt omvälvande i tid. I publiken kunde observeras Simon Wigzell och Staffan Dahlberg, båda välklädda på ett sätt som passar sig i seriesammanhang.

Jonas Svensson och Johan Andreasson.   Jan-Ola Sjöberg och Per Löfgren.
Jonas Svensson inspekterar vad Johan Andreasson och Esbjörn Jorsäter har att erbjuda av barnböcker, serieoriginal och annat kul. Till höger bemannar Jan-Ola SjöbergScandinavian Chapters bord med Per Löfgren som bordsgranne. Efter viss övertalning av Rasmus Kaj hade jag dristat mig att sticka ut hakan och svara på deras frågetävling (det är NAFS(k), SC och Generation T som har dylika) om Fantomen, och döm min förvåning när Jan-Ola visste att berätta att jag skrapat ihop 8 rätt av 10 möjliga. Alexander Lukas tur smittar tydligen av sig...

Erika Moen, Stef Gaines och Lisa medin.

Det började kännas att klockan sedan länge passerat lunchdags, men innan det var dags att ta matpaus såg jag till att i alla fall höra delar av samtalet Stef Gaines och Lisa Medin hade med Erika Moen på scenen i foajé tre. Det var det första av två framträdanden som hon gjorde på festivalen och nedanför scenkanten satt hennes fans packade som sillar, så nog märktes det att hon troligen var en av de populärare gästerna. Men sen gick jag tvärs över Sergels torg och intog en lättare lunch så att blodsockret nådde rätt nivå igen.

Fler bilder från seriefestivalen finns i detta album.

SIS 2017 - Lördag 19/5 del 2

$
0
0

Per Demervall & Patric Nyström

Åter från min något sena lunch såg jag att Per Demervall och Patric Nyström satt uppflugna i en fönstersmyg vid Rabén & Sjögren/Kolik förlags bord, och då passade jag förstås på att fråga om det var något nytt Siri-album i faggorna, allra helst som det första varit ett av de bättre jag läst förra året. Det kunde man bekräfta, men i övrigt var de lätt hemlighetsfulla och hänvisade till sitt planerade framträdande på Plattan-scenen nästa dag. Så det blev en till obligatorisk programpunkt att hålla reda på.

Bakom bordet befann sig Julia Hansen som försökte signera sitt senaste seriealbum, I paradisets källare, men som synes på bilden ovan blev hon störd i detta när jag riktade kameralinsen mot hennes kollega Ellen Ekman som ville att båda skulle vara med på bild. Till höger kan skymtas Josefin Svenske som (nästan) lyckades hålla sig utanför bilden.

Robin hos NAFS(k).   Ola Forssblad serverar läskeblask.
När jag kom uppför rulltrapporna till tredje våningen såg jag att min ingenjörskollega Robin Andersson satt där och tog det lugnt. När jag för en gångs skull fått honom att besöka Seriefestivalen (som brukar krocka med ett makers-arrangemang på Tekniska muséet) måste han naturligtvis presenteras för de "rätta" människorna, och vi började hos NAFS(k).

Jag hade redan när festivalen öppnade reserverat en flaska av Ola Forssblads läskeblask, och efter att ha vallat runt Robin i Hörsalen kände jag att det var läge att hämta upp den. Som framgår av bilden serverades den med stor finess & elegans och var mycket välbehövd.

Frida Malmgren, Nina Hemmingsson och Ellen Ekman.

Robin gjorde mig sen sällskap när det var dags att gå att lyssna på när Frida Malmgren och Ellen Ekman intervjuades av nya Kartago-bossen Nina Hemmingsson om sina serier Tjejerna på Höjden och Lilla Berlin. Mycket underhållande. Det framgick att damerna har lite olika approach till detta med att vara rolig, och även om jag ofta drar på munnen åt underfundigheterna i Lilla Berlin lutar jag nog mera åt gapflabben som levereras i Tjejerna på Höjden. Efteråt var jag först i kön till Frida Malmgren som skulle signera hos just Kartago.

Frida Malmgren med signerat album.

Jag hade mycket medvetet skjutit upp inköpet av Tjejerna på Höjden till detta tillfälle just med tanke på att jag naturligtvis ville ha lite klotter i den. Frida hjälpte gärna till med detta. Sen skiljdes mina och Robins vägar åt (tydligen hade han tagit kändispoäng vid ett senare tillfälle då hans Metro-läsande vänner fått reda på att han minsann träffat Ellen Ekman på seriefestivalen) och jag återvände till Hörsalen där festivalens första dag nu gick in på upploppet.

Ola Hammarlund, trött men nöjd.

På kanten till den lilla scenen satt Ola Hammarlund, trött men nöjd efter att ha exekverat både Urhunden-nomineringarna samt en av sina välkända stadsvandringar i Stockholm med serietema. När vi packat ihop NAFS(k):s grejor var det dags för mig, Johan, Mats, Bror och Olof att tillsammans med Göran Ribe bege oss till Nalens Restaurang för den traditionsensliga middagen för medelålders manliga ankister. Väl där anslöt Anders Berglund, och efter en cocktail i baren tog vi det inre rummet i besittning och började studera menyn. När vi stort sett hade bestämt oss för vad vi ville äta kom Per Vedin instövlande och fick den sista platsen vid bordet.

Anders får hjälp att beställa.

Vår trevliga servitris hjälpte gärna till och svarade på frågor, så det var inga svårigheter att få precis det man ville ha (Olof krånglade med vad han ville ha till den grillade rödingen) och för egen del blev det (som vanligt) en Toast Skagen till förrätt och en rödvinsbrässerad kalv till huvudrätt. Allt smakade mycket bra och kvällen fördrevs sen under gemytliga former (som det brukar heta).

Göran, Olof & Anders.   Johan och Mats.
Allt var mycket trevligt (det låter som en klyscha men vi ses inte så ofta numera) men tyvärr ville restaurangen stänga så till sist måste vi betala vår nota och pallra oss iväg därifrån. Efter att man dragit bort tre öl från densamma som vi inte ville kännas vid gjorde vi oss skuldfria och gick till Hötorgets tunnelbanestation där våra vägar skiljdes åt. Gregers scrabble-turnering var sedan länge avslutad men jag ägnade någon timme åt bildbehandling och twittrande innan jag törnade in. Det återstod en hel festivaldag till.

Klicka på bilderna så blir de större. Fler bilder i detta flickr-album.

SIS 2017 - Söndag 19/5

$
0
0

Söndagen inleddes med att jag och Greger tog tunnelbanan till Odenplan och därifrån promenerade i morgonsolen på Odengatan tills vi kom fram till konditori Ritorno där vi räknade med att kunna få oss en lagom stor frukost. Jodå, det skulle gå bra, men eftersom jag bespetsat mig på en grillad macka och grillen just slagits på hann Greger avsluta sin måltid innan min ens var påbörjad. Den var dock så riklig att jag utan problem skulle kunna äta sen lunch också idag. I Kulturhuset var Mats, Johan och Olof redan på plats, men det var inte oroväckande mycket besökare (än så länge).

Mats, Johan och Greger.   Jens Lindell besöker NAFS(k).

Här har Mats och Johan tagit plats bakom bordet för att senare när vi fick besök av Jens Lindell ersättas av Greger. Intresset för vår förening var större än vanligt och vi fick sälja ett tjugotal (k)urirer samt kompletta uppsättningar av amerikanskt kulturgods som annars bara ligger och samlar damm. Flera exkollusorer lovade också att överväga ett återinträde i föreningen. Framtiden får utvisa vad som blir av detta. Överlag verkade intrycket vara att det var en högre besökssiffra än det vanligtvis är på söndagen, inte alls lika loj stämning som det brukar vara.

Per Demervall, Patric Nyström och Fabian Göranson.

Då jag lovat Per Demervall och Patric Nyström att komma och lyssna på när de intervjuades av Fabian Göranson om sin barnserie Siri tog jag mig ner till Plattan-scenen i god tid före utsatt starttid. Per och Patric infriade löftet från gårdagen att berätta om det nya albumet som är på gång (och som får titeln Siri och Mimers brunn) men förmedlade också en rejäl mängd information om bakgrunden till Siri och dess tillblivelse. Upprinnelsen var ett havererat försök att göra serie av Runer Jonsson & EWK:s barnboksfigur Vicke Viking (de tyska rättighetsinnehavarna ville detaljstyra) som istället utvecklades till Siri & vikingarna. Så kan det gå! Jag avstod från att ställa frågor för att spara tid och hastade uppför rulltrapporna till foajén där...

Göran Semb & David Haglund.

... Göran Semb samtalade med David Haglund om sin actionserie Mildh & Fromm som det nu publicerats tre avsnitt av i Fantomen och som också kommit ut samlade från Ades Media. Alla som känner Göran vet att han har talets gåva så jag hoppades att jag inte missat allför mycket under den kvart det pågått när jag anlände. Det är för övrigt ingen överdrift att påstå att publiken nog var festivalens mest homogena vid något evenemang: vita medelålders män så långt ögat nådde. Vi fick oss en rejäl dos teori om hur man undviker de vanligaste klichéerna och missförstånden i actiongenren (mycket i serien är hämtat från det man får lära sig i Hemvärnet) och också en lektion i hur det går till att samarbeta med en tecknare på andra sidan jorden. Google earth är utmärkt för att slippa ta en massa referensbilder på miljöer, bland annat.

Bror Hellman och Björn Wahlberg.   Staf Gaines och Jenny Berggrund.

Jag tog ett varv i Hörsalen (och reserverade ännu en flaska läsk hos Ola Forssblad) och såg bland annat att Stef Gaines och Jenny Berggrund delade bord i år. Som vanligt är det svårt att få ögonfäste på Stef som verkar vara överallt, hela tiden. Hos Seriefrämjandet Stockholm förtvivlade Bror Hellmanöver mina försök att regissera Bjön Wahlberg (förstår inte varför, det blev ju bra).

Håkan Storsaeter, Johan Ragnarsson, Jan Hoff och Daniel Lenneér.

På hörnscenen i Hörsalen var det utfrågning av redaktionen för Svenska Superserier. Håkan Storsaeter, Johan Ragnarsson och Daniel Lenneér grillades av Jan Hoff (stående).

Esjörn Jorsäter och Johan Andreasson.

Eftersom jag speciellt frågat efter det hade Johan Andreasson uppmanat Esbjörn Jorsäter att ta med några original från serien Siffe som gick i dåvarande SIF-tidningen i slutet på 80-talet. Då jag kände manusförfattaren (Johans bror Lars) var jag lite behjälplig med manusidéer från tillverkningsindustrin och det var verkligen trevligt att nu nästan 30 år senare kunna införliva det original som Esbjörn håller upp i min samling. Johan kollar sin telefon och ignorerar fotografen.

Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson signerar Vei.

Det var ingen brist på intresserade när Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson signerade sin fantasyserie Vei hos Kartago. Kön ringlade lång. Jag bröt sen för en kortare lunch hos Burger King där jag träffade Shin Mustafa som satt vid bodet intill och också var på rymmen från sitt (och Sissel Gustafssons) bord i Hörsalsfoajen. Jag återvände till Kulturhuset och Plattan-scenen för nästa programpunkt jag ville se var denna:

Sofia Olsson presenterar Harry Anderson och Sissel Gustafsson.   Sofia Olsson, Harry Anderson och Sissel Gustafsson.

På Plattan-scenen frågade Sofia Olsson ut Harry Anderson och Sissel Gustafsson om deras nya seriealbum Livet är inte alltid Hawaii och Stackars pappa som båda handlar om ämnet alkoholism i olika former. Som synes av bilderna blev det uppsluppet med många skratt trots (eller kanske tack vare) det tunga ämnet. Sissel berättade senare på dagen att Rabén & Sjögren sålt slut på alla ex av hennes album de tagit med sig, så de hade hävisat köparna till hennes bord där de också tagit slut. Det nåste vara roligt att göra en sådan succé.

Falke med min skissbok.

Tidigare under dagen hade jag lämnat min skissbok hos Falke som lovat att åstadkomma något i den, och det var nu hög tid för avhämtning. Som synes i bilden blev det hjälten i den egna webserien Parallax, Lomax. Närr jag beklagade mig över att jag missat när kommissionslistan var öppen blev jag uppmanad att mejla mina önskemål så kanske det skulle gå att ordna något. Det skall jag göra vilken dag som helst!

Yvette Gustafsson säljer seriealbum.   Mikael Grahn med Dix Dogfight-original.

Yvette Gustafssonövertygade mig om att förhandsbeställa ett ännu ej utgivet album av hennes serie Zak & Ting. Mikael Grahn tog med sig de två tillgängliga originalsidorna av hans förstlingsverk Dix Dogfight (för att komma åt resten krävs en vindsröjning) men tyvärr hade jag på grund av transportsvårigheter (rulla är inte ett alternativ) ej möjlighet att ta med dem hem. Suck. Jag hämtade min sedan tidigare reserverade läsk hos Ola Forssblad, och den var lika välsmakande som den jag konsumerat under gårdagen.

Ola Hellsten, Patrick Linderoth, Elin Jansson, Linda Gustafsson och Anders Lundgren.

Tyvärr tog Seriefestivalen slut också detta år. Anders Lundgren håller i ovanstående bild avslutningstalet medan Ola Hellsten, Patrick Linderoth, Elin Jansson och Linda Gustafsson lyssnar. När det var klart gick alla festivalens volontärer upp på scenen för att avtackas officiellt. Sen tog Ola över mikrofonen för att informera om de tråkiga städ- och utrymningsreglerna, men i dessa sammanhang är han så populär att också detta renderade jubel och applåder. Han såg inte ut att misstycka.

NAFS(k) följde uppmaningen och vi hade plockat ihop vårt pick och pack i god tid före klockan sex när det skulle vara färdigt, så efter att ha sagt adjö till Mats, Greger och Johan (Olof hade stuckit tidigare) kunde jag hinna med ett tidigare tåg till Västerås. Sen tog det flera dagar att "landa" för efter seriefestivalen är man dels fylld av energi efter alla inspirerande möten och dels fullproppad med intryck som måste bearbetas. Det är nog tur att det bara är seriefestival i Stockholm en gång om året!

Klicka på bilderna så blir de större. Fler bilder i detta flickr-album.

SIS 2017 - Årets festivalfynd

$
0
0

Tyler Cross, Tjejerna på Höjden, Mildh & Fromm. Utställarbrickor samt Siri-knapp.

Här ovan ses mina tämligen blygsamma inköp på årets seriefestival. Som vanligt måste jag ta mina begränsade utrymmen med i beräkningen när det beslutas om vad som skall införlivas i seriebiblioteket, men i år var det ganska ekelt att bestämma sig för detta:

Tyler Cross från Albumförlaget såg ut som den typ av kriminalserie med inslag av noir som jag brukar tycka om, så den var självskriven eftersom förläggare Jonas Anderson börjat göra förhandsreklam för den redan när den låg på tryckeriet. Blir säkert bra som sommarläsning!

Frida MalmgrensTjejerna på Höjden hade jag avsiktligt skjutit upp inhandlandet av till detta tillfälle så att hon skulle få chansen att signera den åt mig. Vilket hon också gjorde. Jag tycker minst lika bra om denna som jag gör om Lina NeidestamsZelda. De har vissa beröringspunkter, men humorn i dem skiljer sig åt en del. I Zelda känns det som det är på riktigt medan huvudpersonerna i Tjejerna på Höjden alltid verkar lätt distanserade från verkligheten de lever i.

Att lyckas skriva en intelligent och actionspäckad äventyrsserie som utspelas i Sverige och få den publicerad i Fantomenär en rejäl prestation, så när Ades Media ger ut Göran Semb& Carlos PedrazzinisMildh & Fromm i en samlingsvolym måste man helt enkelt investera i denna. Att Göran satt och signerade gjorde beslutet ännu enklare. Hans bakgrund i Hemvärnet borgar för att alla vapen och annan stridsutrustning är korrekt återgiven. Det är också Uppsalamiljöerna, men det är tydligen Google Earths förtjänst. Också att hänföra till kategorin "semesterläsning".

Längst ner årets utställarbrickor, både den officiella och den jag framställer för NAFS(k):s räkning i min egenskap av festivalgeneral. Och en Siri-knapp som jag förärades av Per Demervall.

Lomax av Falke.

Lomax från www.parallaxcomic.com i min skissbok.

Det blev även som jag nämnt ett bidrag i min skissbok av Falke som avbildade hjälten i den egna webbserien Parallax comic, Lomax. Ett i sanning välkommet tillskott. Jag fick också ett löfte om att det nog skulle gå att ordna en kommission trots rejäl arbetsbörda, så det skall jag höra av mig om så fort jag hinner. Klicka på bilden för att se den i större format i mitt CAF-galleri. Och därmed läggs ännu en seriefestival till handlingarna!

Rhododendron-frossa

$
0
0

Rhododendron blommar för fullt!

Förra året var något av ett mellanår vad gäller min Rhododendron-buske i Riddarhyttan. Det var inte alls så många knoppar i den och blomningen blev därefter. Jag misstänkte att det skulle bli annorlunda i år, och som synes besannades mina farhågor för nu blommar den så det heter duga. Nedanstående bilder från i söndags, 11/6.

Rhododendron från sydsidan.

Rhododendron från sydsidan.

Framför allt så har det blivit blommor längre in på grenarna vilket gör att den från några meters håll ser helt tät ut. Den röda blommade dessutom senare än normalt så jag fick uppleva både den och den lila i stort sett helt utslagna, men utan att någon av dem slokar. Visst är det en imponerande syn?

Rhododendron sedd från trappan.

Rhododendron sedd från entrétrappen.

Jag räknar med att blomsterprakten håller i sig över helgen, men till midsommar har den säkert börjat vissna ner. Det är sen det hårda arbetet med att plocka av blomresterna tar sin början. Ett normalt år brukar jag kunna fixa det på fyra tillfällen, men jag fruktar att det i år kommer att ta längre tid än så att få det gjort. Å andra sidan kan man ju lyssna på något bra poddradioprogram medan man plockar.

Blodnävan blommar.

I rabatten framför huset blommar nu Blodnävan. Det slog mig precis att det i år, 2017, är femtio år sedan mina föräldrar tog med sig den hem från Gotland där vi varit på en veckas sällskapsresa med buss under sommarlovet. På Gotland växer den överallt, så en planta stoppades i plastpåse tillsammans med lite jord som hölls fuktig på vägen hem, och den tog sig sen rejält. När den var som störst på 80-talet täckte den mer än en halv kvadratmeter. Numera är den något blygsammare till omfånget, men växer ändå upp och blommar varje år. Ett trevligt semesterminne.


Gustafskorv och brie på siktkaka

$
0
0

När jag nyligen åkte från Frövi till Krylbo för att studera järnvägsarkitektur åts det en lättare lunch på 56:ans Café som numera finns i anslutning till vänthallen i Krylbo Central. Där fick jag en smörgås med den något otippade kombinationen Gustafskorv och brieost och det visade sig smaka så bra att den måste återskapas hemma i köket. 

För detta ändamål inhandlades 400 gram Gustafskorv, en lagom stor bit brieost av medelkvalitet samt siktkaka från Johanssons bageri i Sala (närproducerat skall det vara, dessutom är det en av de godaste).  När osten nått lagom temperatur och konsistens satte jag igång med skapandet.

Siktkaka med Gustafskorv & brieost.

Siktkaka med Gustafskorv & brieost.

Jag delade siktkakan i 1/4-delar som sen i sin tur delades på mitten. Osten skars i centimetertjocka skivor och på varje underdel placerade jag sen osten under tre skivor av korven, ungefär 8 millimeter tjocka. Det täckte precis allt tillgängligt utrymme på brödet. Smör beddes endast på överdelen för jag tyckte det var onödigt med mera eftersom osten i sig var väldigt krämig och nog skulle hjälpa till att hålla ihop smörgåsen. Sen flyttade jag ut alltihopa på min balkong där det avnjöts med ett glas kall ekologisk mjölk. 

Mellanmål på balkongen.

Mellanmål på balkongen.

Resultatet var minst lika bra som den jag fick i Krylbo. De milda smakerna av korv och ost passar mycket bra tillsammans och det var nästan onödigt med smör på brödet. Nästa gång skall jag pröva att använda mig av kokosolja som är nästan helt neutral i smaken. Möjligen är jag part i målet, men jag tycker faktiskt att siktkakan passar bättre än tekakan som användes till urspungsmackan. Men det är helt och hållet en smaksak. Den här kommer jag definitivt att äta fler gånger.

30 år sedan första USA-resan

$
0
0

Idag, 18/6, är det precis 30 år sedan jag tillsammans med Olof Siverbo och Johan Andreasson satte fötterna på amerikansk mark för första gången. Olof och jag hade planerat denna resa i nästan ett år, och någon månad före avfärd bestämde sig Johan för att haka på. Vi var borta ända tills 24:e juli och besökte New York, Washington, Orlando, Miami, Key West, Las Vegas, San Francisco och Los Angeles. Idag förstår jag inte hur vi stod ut med att vara borta så länge!

Vi inledde vår vistelse med att bo 8 dagar hos vår vän Ken Bausert i East MeadowLong Island och fick tack vare detta en utmärkt introduktion till livet i det amerikanska samhället ur ett liberalt medelklassperspektiv. Redan efter en dag (då vi såg mina favoritflickor i The Bangles framträda på Jone's Beach Theatre) följde Ken och hans bättre hälft Rosalie (Ro) med oss in till Manhattan där vi bland annat gjorde de på den tiden talrika affärerna som sålde begagnade vinylskivor osäkra. Det är efter detta som denna bild togs tjugonde juni 1987:

Olof, Johan, jag & Ro.

Olof, Johan, jag & Ro 1987-06-20. (foto © Ken Bausert)

Här tar vi igen oss på ett par bänkar på Father Demo Square i Greenwich Village efter att ha shoppat skivor hela dagen. Jag kollade gatuvyn på Google maps och upptäckte att Joe's Pizza lever kvar, men verkar ha flyttat ett steg åt höger in i coffee-shopens lokaler. Vi ser alla olika ut: Olof fortfarande full av energi, Johan behagligt avslappnad och jag själv lite trött (ser det ut som). Jag var nog jet-laggad. Av påsen jag håller i att döma var vi bland annat hos Vinyl Mania, salig i åminnelse. Inte många av de klassiska skivbutikerna finns kvar, så jag är tacksam över att vi fick uppleva dem när de stod på toppen före CD-skivans riktiga genombrott.

Det var också denna dag som jag fick smaka min första riktiga ice-cream soda och äta den för New York karakteristiska kinamaten. Dock inte hos Wo Hop utan Hong Fats som vid denna tid fortfarande var bra (enligt Ken). Senare slutade han äta där helt och hållet. På kvällen gick vi till Hayden Planetarium och såg laserbilder till musik av gruppen Genesis. Och på vägen hem körde Ken en omväg under George Washington-bron och vidare in i Harlem där han inte ville att bleka svenskar skulle fnutta runt på egen hand. På söndag och måndag fick vi sköta oss själva, men det är en annan historia. 

Klicka på bilden så går det lättare att se alla detaljer.

Damrallyt i backspegeln: 2004 och 2007.

$
0
0

I år blev det inget Damrally i Västmanland; det ställdes in på grund av diverse orsaker och det är naturligtvis tråkigt. Men då tar jag istället tillfället i akt att visa några av de finaste och mest fantasifulla ekipagen från tidigare år när jag varit på plats med kameran. Men först några bilder från 2004:

Lotta, Vibeke & Barchetta.

Lotta, Vibeke & Barchetta.

Det året hade min dåvarande arbetskamrat Vibeke uttryckt ett önskemål om att delta, men eftersom hon inte hade något lämpligt fordon erbjöd jag henne att hon skulle få låna min Fiat Barchetta om det skulle vara tillåtet att delta med en relativt ny vagn. Det var det, och tillsammans med väninnan Lotta ställde man up med årsmodellen angiven som "retro 1966". För att ta fasta på detta hade utnyttjat både föräldragenerationen och generationen före dennas resurser och förklätt sig till Monica Vitti (Lotta) och Jane Asher (Vibeke). Vibekes klänning hade burits av hennes mor på 60-talet så den var helt autentisk.
PeO visar vägen för Polisen.   Lotta & Vibeke  på väg.

PeO Häggström visar vägen för polisens Valiant samt Lotta & Vibeke på väg

Under dessa tidiga damrallyn var det tradition att kortegen leddes av Polismuseets 1974 Plymouth Valiant som kan behöva komma ut och röra på sig ibland så den inte beckar ihop. Vid dessa tillfällen naturligtvis bemannad av två kvinnliga representanter för "Västerås finaste" (som det brukar heta på utrikiska) i korrekta 70-talsuniformer.

Det gick faktiskt så bra för tjejerna att de kom på tredje plats i klassen för övriga deltagare utan klubbtillhörighet, och de hade mycket kul efter vägen. Men året därpå var åldern på de deltagande fordonen satt till minst 30 år, något som gällde till förra året då en modern Ford Mustang tilläts vara med... Mer om damernas äventyr med Barchettan i Damrallyt finns att läsa här.

Bilderna från 2004 är skannade från negativ, men 2007 hade jag skaffat digitalkamera så från detta tillfälle finns det långt fler bilder tillgängliga (samtliga från starten på Fiskartorget).

Färgmatchad Hundkoja.

Färgmatchat i Hundkoja.

Pia, Ulrika och Chevrolet Vega.

Pia och Ulrika, hundtandsmönstrade i Chevrolet Vega.

Karin, Annette & 1947 Chrysler New Yorker.

Karin och Annette fikar framför sin magnifika 1947 Chrysler New Yorker.

1966 Ford Galaxie och OP-mode.

1966 Ford Galaxie och OP-mode.

Grönt och vitt framför Buick.

Mycket elegant gäng framför grön Buick. Less is more!

Söndagsutlykt 1947 i Buick Super.

Söndagsutlykt 1947 i Buick Super?

Det är något visst med uniform!

Nina anför trupperna i Dodge Weapon Carrier.

Gräsligt grön 1970 Dodge Challenger.

Gräsligt grön 1970 Dodge Challenger och passagerare i rätt mundering.

Badnymfer i Morris Minor Cabriocoach.

Badnymfer i Morris Minor Cabriocoach.

Två damer på fotsteget till 1933 Chevrolet 3-fönsterkupé.

Två damer får plats på fotsteget till 1933 Chevrolet 3-fönsterkupé.

1966 Ford Thunderbird i vinrött och scarfes i samma färg - snyggt!

1966 Ford Thunderbird i vinrött och scarfs i samma färg - snyggt!

Det här är bara ett urval av de bilder som finns i detta galleri. Och om man klickar på dem så blir de större.

Damrallyt i backspegeln: 2008

$
0
0

Starten på DamRallyt i Västmanland 2008 bjöd på mulet och svalt väder, men det hindrade inte de entusiastiska deltagarna från att visa upp sig från sin mest fördelaktiga sida. Detta var också året då den ökända Ford-ligan gjorde trakten osäker. Kanske Nina& co:s bästa iscensättning någonsin? Här är gränsen mellan concourse d'elegance och cosplay flytande...

Nåväl, det var relativt gott om tid för att gå runt och ta bilder av akipagen inklusive passagerare. Här är några exempel på hur det såg ut detta år:

Ekipagen parkerar längs Svartån.

Deltagarna rullar in och parkerar längs Svartån.

Picknick framför Volvo Amazon.

Picknick framför Volvo Amazon. Kolla korgen!

Prickigt så det förslår!

Prickigt så det förslår! PeO försöker få med damerna på video.

Långa klänningar i 1965 Ford Galaxie Convertible.

Långa klänningar i 1965 Ford Galaxie Convertible.

Mindre än så här blir knappast bil med husvagn.

Kortade Minin Minimum. Kompaktare än så här blir knappast bil med husvagn.

Symaskinstema i Morris Minor Cabriocoach.

Mera engelskt: Symaskinstema i Morris Minor Cabriocoach.

Ytterligare engelskt: Makramé och MGB GT.

Ytterligare engelskt: Makramé och MGB GT.

Rättning av kjolen före start.

Bäst att rätta till kjolen före start. 1964 Chevrolet Impala 2-dörrars hard top.

Men hur var det då med Ford-ligan? Tja, deras rykte hade spridits vida omkring efter att de omskrivits i Vestmanlands Läns Tidning (och fångats på bild under flykten från ett rån):

Ford-ligan skapar rubriker.

Ford-ligan (Nellie Dee, Lizzie Gerson & Keely Froberg) skapar rubriker.

Och det gick som ett sus genom publiken när en till synes alldeles ny 1934 Ford Fordor rullade in på startområdet. Det kunde väl inte vara... men jo, det var det:

Kia, Lisa & Nina som bankrånare.

Ur klev Kia, Lisa och Nina i de flapper-utstyrslar som var den högst fiktiva Ford-ligans kännemärke. Som accessoarer hade man naturligtvis maskingevär av Thompson-modell. Ligaledaren Nina blossade på en fet cigarr medan Kia rökte en cigarett i osannolikt långt munstycke. Av allt de har hittat på under årens lopp är nog detta min personliga favorit eftersom det är så mycket tankearbete som ligger bakom; iscensättandet med falsk dagstidning, rätt tillbehör autentiska i minsta detalj och sen flapper-klänningarna som pricken över i. Det var väldigt mycket attityd och girl-power över det hela.

Klicka på bilderna för större versioner med tydligare detaljrikedom. Fler bilder finns i detta galleri.

Sommarblommor i Riddarhyttan

$
0
0

På väg hem från Per& Camillas logfest i Edsbyn passerade jag Riddarhyttan och passade på att byta gardiner i köket. Det skulle ha blivit utfört förra helgen men sköts upp på grund av ett späckat program. Jag noterade att flera av växterna i trädgården blommade för fullt och passade på att ta några blider på grannlåten. Mest glad är jag åt den vita pionen nedanför trappan:

Vit pion x5.

Vit pion.

Efter att ha fört en tynande tillvaro sen 90-talet då det bara blev 1-2 knoppar i den, har den de senaste åren kommit igen bra. Jag har ingen förklaring till detta, men i år var det sju knoppar  av vilka fem nu är fullt utslagna. Jag kommer knappt ihåg när den såg ut så här senast. Det är bara att hoppas att återhämtningen fortsätter. Det har varit tvåsiffrigt antal på den tiden den var riktigt stor, och det skulle vara trevligt om den kommer dit igen.

Stjärnflocka.

Del av Stjärnflockan.

Stjärnflockan håller sig till sin anvisade plats i rabatten under balkongen på västra gaveln, men blommar lika rikligt som den brukar. Om det inte vore så att jag alltid tyckt att blommor gör sig bäst på växten de sitter på, skulle jag vara frestad att plocka av en bukett och ta med till Västerås.

Halvhjärtad spirea.

Halvdan Spirea.

Däremot är det ingen vidare sprutt på spirean detta år. När jag skulle binda upp den för ett par veckor sen (bara det en försening, normalt sker detta i månadsskiftet maj/juni) var det knappt så det behövdes. Men traditioner är traditioner. Som synes är den tämligen låg och blommar inte alls lika mycket som den brukar. Jag får gräva lite i jorden och strö på övergödning nästa år så blir det nog ändring på detta.

Semester med balkongfrukost

$
0
0

Frukost på balkongen.

Frukost på balkongen.

Efter att ha nyttjat tre veckor av min semester åt resor till New York, Oakland, Sausalito, San Diego, Höör, Brantevik och andra exotiska platser stannar jag nu i Västerås de avslutande dagarna.  men eftersom vädret fortfarande visar sig från sin bästa sida finns det ingen anledning att inte dra nytta av detta och inta sin frukost på balkongen. Idag, onsdag, dukade jag fram som visas på bilden ovan: Te i  KF:s jubileums-kopp med Stig Lindberg-mönster, tre goda smörgåsar, nypressad apelsinjuice (spetsad med några stänk Angostura) samt kaffe i mokabryggare. Jag passade också på att inviga min nya sockerskål, inköpt hos Myrorna i Malmö. Inget fel på den vanliga, men ibland är det trevligt med omväxling. 

Tyvärr var det inte mycket trafik på gatan nedanför, så jag fick inte tillfälle att göra mina medmänniskor avundsjuka på min situation i någon större utsträckning. Just som jag slagit mig ner kom för övrigt solen fram igen och gjorde bärandet av solglasögon till frukosten nödvändigt. Precis som det skall vara! Troligen gör jag om det i morgon (om det inte regnar, förstås).

Hemfört från Skåne

$
0
0

Sockerskål, ishink & spetsfat "Blå båge".

Förra veckan semestrade jag i Skåne onsdag - lördag och hälsade på släkten i Höör. Jag får återkomma med en mera detaljerad beskrivning av mina irffärder vid ett senare tillfälle, men måste på stört visa upp vad jag hittade i designväg under besök på Österlen och i Malmö.

Jag har under en tid varit på jakt efter en sockerskål eftersom den befintliga som jag haft sedan jag flyttade hemifrån har visat sig ha vad som kan vara en hårfin spricka och jag vill inte riskera att den skall gå hädan. De flesta sockerskålar som finns till salu har dock lock, öron eller står på en fot, något som jag absolut inte vill ha. Dessutom är de för det mesta alldeles för stora. Mitt krav är att den skall vara full efter att ett lager i bitsockerpaketet hamnat i den, och då räcker det med en diameter på högst 80mm och en höjd av 40-50mm. En sådan uppenbarade sig på Myrorna i Malmö i fredags, och som vanligt när något passar perfekt vet man det instinktivt och det är bara att handla innan tillfället försvinner. Just den här har tidlös design med raka väggar i klart glas med måtten 80 x 50mm så det är precis vad jag behövde.

Vid samma tillfälle observerade jag denna ishink i glas med grep i lättmetall. Den var ovanlig såtillvida att jag aldrig tidigare sett någon 8-kantig ishink tidigare. De brukar vara runda. Och lätt koniska. Nu är väl inte en ishink världens mest användbara kökstillbehör, men designen tilltalade mig och den kändes väldigt gedigen. Och skall man ha en ishink skall den naturligtvis vara åttakantig så det blir lite märkvärdigare. Jag slog dock inte till vid första besöket utan återvände när vi gått på stan några timmar, för som vanligt kom jag till slutsaten att "de enda affärer man ångrar är de man inte gör". Tyvärr finns inga andra uppgifter om fabrikat och ursprung än ett "FRANCE" i botten. (Till saken hör att en precis likadan dök upp på Emmaus i Höör dagen efter när Anna-Lena var där och kollade sortimentet. Jag uppmanade naturligtvis henne att köpa den. Om inte annat så är det en bra gå bort-present.)

Spetsfatet, slutligen, fanns hos Rörums Retro i just Rörum dit vi kom på torsdagen efter att ha lunchat helt lätt hos Blå Huset i Borrby. Ej heller detta är väl att hänföra till kategorin "absolut nödvändigt", men då jag har en ägglåda och en såskopp i samma dekor sedan tidigare (arvegods) så tyckte jag att det skulle passa i mitt köksskåp ändå. Själva fatet är Gustavsberg Gefyr som designades av Stig Lindberg och var i produktion mellan 1952 och 1956. Dekoren är dock inte Lindberg utan den står Bibi Breger för. Den kallades för Blå båge och borde alltså vara från någon gång under första halvan av 50-talet. Det finns också en snarlik som på grund av färgsättningen kallades Röd båge. Gefyr fanns tydligen i fler dekorer av andra formgivare än Lindberg (något av Bregers specialitet). Och varför inte? Det var ju den första helt ugnssäkra serien, alltså där alla föremål kunde användas i ugnen och inte en servis där bara vissa föremål var ugnssäkra  Det skall man naturligtvis dra nytta av. Sen frågar sig ju vän av ordning vad i halva friden man skall använda en ugnssäker såskopp till? Det verkar helt klart som teknik för teknikens egen skull... 


Hamstring av Taco Bells starkaste sås

$
0
0

Diablosås i påse och på flaska.

Diablosås i påse och på flaska.

Snabbmatkedjan Taco Bell har vi ännu inte sett till på våra breddgrader i Sverige vilket medför att jag är nödgad att hamstra deras allra starkaste sås, Diablo, och vid hemkomsten mödosamt öppna de små förpackningarna och tömma dem i en lagom stor flaska med patentkork för enklare förvaring och dosering. Men det är värt besväret. Detta är en sås som inte är så stark att det gör ont, men ändå kan framkalla svettdroppar i pannan. Den är också avsevärt mer komplex i smaken än snabbmatkedjans övriga såser (Mild, Hot& Fire) som alla mest påminner om tomatpuré och vinäger med lite chilipulver tillsatt.

I Diablo är visserligen också tomatbasen tydlig, men balanseras av lime och en mycket framträdande smak av rödlök. Jag tycker också att det går att skönja smak av chipotle och svartpeppar. Kort sagt, en sås som när den adderas till Taco Bells lite mjäkiga rätter kommer att dominera dem fullständigt. Därför är den värd ett bättre öde än att endast användas på dessa etablissemang och det är snarast att betrakta som en välgärning att jag alltid plockar med mig så många jag kan utan att skämmas.

Denna sås introducerades till firandet av Cinco de Mayo 2015 och var sedan tillgänglig under en begränsad tid innan den försvann och sortimentet återgick till det vanliga. Protesterna från Taco Bells kunder lät dock inte vänta på sig, och dessa kröntes med framgång när Taco Bell lät meddela att den skulle återinföras i sortimentet 2016 på årsdagen av introduktionen. Då restaurangerna bara har plats för tre såser blev man emellertid tvingade att ta bort en av de andra, och det var den gröna salsan, Verde, som fick stryka på foten. Naturligtvis har detta också genererat irritation, men överlag verkar Diablo-anhängarna vara fler än de som vill ha Verde kvar.

Till saken hör att Diablo-såsen också gjorts tillgänglig i flaskor på 212 ml som säljs i välsorterade livsmedelsbutiker. Det fanns inte vid förra årets hamstring. Dock påstår en del recensioner jag läst om denna att det inte är samma sås i flaskorna som på restaurangerna. Själv har jag som framgår av bilden ovan tillräckligt med sås för att det med normal förbrukning skall räcka tills jag får tillfälle att besöka en Taco Bell nästa gång.

Nya badrumstextilier

$
0
0

Frottéhanddukar från Target, Alemeda.

Visserligen har jag fortfarande gott om handdukar i linneskåpet i Riddarhyttan, men ibland vill man ha något nytt "bara för att". Därför hade jag föresatt mig att under årets semester hålla utkik efter handdukar i lagom storlek eftersom jag av tidigare erfarenhet vet att den kvalitet på frotté som är allmän i USA inte är lika utbredd här i Sverige och ofta måste sökas hos de något exklusivare inköpsställena med priser därefter. På Target-varuhuset i Alameda fanns en välsorterad avdelning med badrumstextil i olika färger och storlekar. Både av praktiska skäl och för att jag tycker det är snyggt fokuserade jag på de i klara men lite mörkare färger, och bland dessa tyckte jag bäst om de som ses i bilden härovan.

De är i storleken 25"X15" vilket motsvarar ungefär 66X40 cm, att jämföra med 70X50 som är vanligt här. Färgerna kan närmast beskrivas som vinrött och mossgrönt vilket åstadkommer välkomna färgklickar i mitt annars tråkigt vitkaklade badrum. Priset var inte mycket att bråka om, inklusive den lokala skatten stannade summan på drygt $15 vilket blir mindre än 70:-/st omräknat i svensk valuta. Det är inte ens än hälften av det jag skulle fått betala i Sverige. Man får hoppas att priset inte lägger hinder i vägen för att Target skall upprätthålla sin höga svansföring vad gäller etik och moral hos sina leverantörer. Och naturligvis blir de fluffigare efter att ha tvättats en gång i preventivt syfte och därefter fått en omgång i torktumlaren. Det fanns mycket i filtret när det var klart kan jag meddela.

Serieoriginal av Dan Parent & Fernando Ruiz

$
0
0

Under Comic-con återfinner man Dan Parent& Fernando Ruiz bakom bord F-12 (inte långt från Scott Shaw!, Sergio Aragonés och Mark Evanier) där de säljer allehanda serierelaterade ting. Både från den egna Die Kitty Die, men även mycket med ursprung hos Archie Comics ("don't ask don't tell"-policyn angående copyright på kända seriefigurer fungerar alldeles utmärkt). Dan är en av de få som tecknar i den traditionella Archie-stilen och som fortfarande jobbar åt förlaget efter rebooten för ett par år sen, medan Fernando då blev entledigad och sen dess inte försitter ett tillfälle att berätta vad han anser om den nuvarande inriktningen och företagsledningen (inga snälla saker).

Då båda två hade tagit med sig försvarliga buntar serieoriginal är det inte så konstigt att det blev en del tillägg till min samling efter att ha tittat igenom dessa (redan på torsdag förmiddag eftersom jag inte kunde riskera att någon godbit skulle undgå mig), allrahelst eftersom de är attraktivt prissatta.

Your Pal Archie #1, sidan 10.

Your Pal Archie #1, sidan 10.

Sidan 10 ur första numret av den vid denna tidpunkt ännu ej utkomna Your Pal Archie av Dan Parent (distribuerades veckan därpå). Tanken är att denna titel skall innehålla serier mer i linje med hur det var förr, bara lätt uppdaterade vad gäller figurernas utseende (Jugheads släktskap med Maynard Krebs och Norville Rogersär tydligare här). Denna sekvens ger stort utrymme åt Archies vintage 1964 1/2 Ford Mustang (som ju inte var speciellt värdefull när han skaffade den i början av 80-talet men nu är en dyrbar veteran) och var en del i min Kickstarter-belöning för den senaste Die Kitty Die-miniserien.

Die Kitty Die #1 sidan 6.

Die Kitty Die #1 sidan 6.

Die Kitty Die #1 sidan 8.

Die Kitty Die #1 sidan 8.

Och på tal om Die Kitty Die: Två sidor (6& 8) ur nummer ett av den första miniserien som kom förra året. Huvudpersonen är deprimerad för att hennes serietidningar inte säljer som i fornstora dar, och situationen förbättras inte när hon blir av med alla sina kläder på grund av icke auktoriserat utövande av magi. Tecknat av Fernando Ruiz och tuschat av Rick Koslowski.

Archie #612 sidan 6.

Archie #612 sidan 6.

Jag har sen förra året legat efter Fernando med önskemål om att han skulle leta rätt på de bästa sidorna ur agentparodin "The Man From R.I.V.E.R.D.A.L.E." med Sharry the Spygirl, men eftersom han är en upptagen man tog han med sig en del av dem till San Diego så jag kunde leta själv istället. Och som ses här ovan hittade jag en av det två jag helst ville ha. En så'n tur! Från Archie 612(sidan 6) där man får se hur hon (Sharry the Spygirl alltså) verkligen är en mästarinna på förklädnader. Naturligtvis tuschat av Rich. Extra plus för den fantasifulla layouten (vilket är genomgående i hela miniserien och ingen engångsföreteelse just här).

Klicka på bilderna för att se sidorna i större format tillsammans med en del kompletterande bilder i mitt CAF-galleri.

Serieoriginal av Terry Dodson & Joëlle Jones

$
0
0

Jag hade verkligen inte planerat att köpa serieoriginal av Terry Dodson detta år (jag lever fortfarande högt på Sabrina-kommissionen från 2015) utan tänkt inskränka mig till årets specialtecknade konsttryck, men då jag bläddrade i hans medhavda mappar med allehanda seriekonst visade det sig att att sidan 5 från nummer tre av Red One fortfarande var tillgänglig. Den gick inte att motstå, så det blev affär.

Red One #3, sidan 5.

Red One #3, sidan 5.

Då jag inte på långa vägar hade den mängd kontanter som behövdes i plånboken och inte ville betala transaktionsavgifterna i amerikanska bankomater lyckades jag till att börja med spärra mitt PayPal-konto innan Terrys bordsgranne Aaron Lopresti förbarmade sig och lät oss använda hans iPhone med vidhängande kortdongel. Terry tyckte att jag väl kunde ta med sidan och betala honom när jag kommit hem till Sverige, men det hade känts helt fel (även om jag var smickrad av att jag hade en så bra kreditvärdighet).

Själva sidan är ett skolexempel på hur en biljakt skall iscensättas för att förmedla ett intryck av mycket hög hastighet och samtidigt lätta upp den med lite "rolig" dialog (som dock inte syns här). Sekventiellt bildberättande när det är som bäst, och fruktansvärt snyggt tuschat av Terrys bättre hälft Rachel (som hade stannat hemma i år efter att ha varit i San Diego flera år på raken).

Lady Killer 2 #4, sidan 12-13.

Lady Killer 2 #4, sidan 12-13.

Joëlle Jones har gjort det välkomponerade två-sidesuppslaget till något av ett kännemärke i sin serie Lady Killer så när detta ur nummer 4 (sidan 12-13) blev till salu slog jag till endast minuter efter att det annonserats via Cadence Comic Arts twitterflöde. Men då jag inte var pigg på att utsätta dem för riskerna med en leverans mellan två världsdelar fick de ligga till sig hos kollusor 635 i Oakland där jag sen hämtade upp dem och tog med dem till San Diego för den obligatoriska signeringen av upphovsmannen (som efter en stund kom ihåg vem jag var från Örebro).

Sekvensen där huvudpersonen avlivar en dansös i omklädningsrummet på en burlesque-teater är rätt läskig (som Joakim Gunnarsson mycket träffande påpekat) men väldigt bra tecknad och berättad. Ms Jones har sagt att hon lade ner alldeles för mycket tid på att hitta interiörbilder från denna miljö, men när man ser resultatet är jag glad att hon gjorde sig omaket. Det kryllar av små detaljer som man bara ser om man börjar studera sidorna på närmare håll (band annat hintas det att orsaken till damens frånfälle kan vara en försmådd man och en vårdnadstvist). Den är ännu hemskare i färg.

När jag visade sidorna för Don Rosa var hans kommentar att "it looks like something out of a pre code comic" och han om någon borde ju veta dylika ting.

Klicka på bilderna för att se sidorna i större format tillsammans med en del kompletterande bilder i mitt CAF-galleri.

Husgeråd i emalj från Kockums i Ronneby

$
0
0

Husgeråd i emaljerad plåt.

En incident i badrummet förra lördagen som resulterade i blodvite fick även till följd att jag stod utan lämpligt kärl att vispa mitt raklödder i. Jag fann mig dock raskt och efter en omplåstring tog jag en titt i köksskåpen och där fanns det en gul emaljerad plåtmugg med grön dekor som skulle passa precis. Dessutom borde risken att den skulle gå sönder vara minimal. Det visade sig vara fullt riktiga antaganden, så i söndags efter att min rakning var klar passade jag på att inventera övrigt husgeråd från Kockums som fortfarande finns i hushållet.

Merparten syns i ovanstående bild. Mest framträdande är de tre djupa tallrikarna i två storlekar som jag minns fascinerade vissa av mina klasskamrater i lågstadiet när de var på besök vid den tiden middagen serverades, allra helst som min far passade på att driva lite med dem och antyda att bruket av plåttallrikar kunde vara en antydan om familjens finansiella situation...

Förvaringsburkar i emaljerad plåt.

Förvaringsburkar i emaljerad plåt.

Fem stycken förvaringsburkar med lock i två olika storlekar och flera färger. Fastän burkar i plast med mer tättslutande lock blev vanliga under 60- och 70-talet höll min mor fast vid sina Kockums-burkar. Hon använde dem mest till korttidsförvaring av rester som skulle konsumeras nästa dag eftersom de till skillnad från plastburkar kunde ställas direkt på en spisplatta och värmas. Detta sparade in användandet av en kastrull, men är i dessa mikrovågsugnstider knappast nödvändigt längre. Otaliga överblivna pannbiffar har serverats ur dessa under årens lopp, men de är fortfarande i mycket gott skick.

Muggar, mått & tratt.

Muggar, mått & tratt.

Här är den tidigare omtalade muggen i mitten (jag uppskattar rymden till 0,5 liter) flankerad av en mindre (2 dl) mugg i mörkgrönt och ett mått på 3 dl med invändig gradering. Jag minns att den gröna muggens användningsområde var att servera den unge Karl-Erik måltidsdryck innan han blivit stor nog att kunna anförtros ett Duralex-glas. Därför hade jag länge vissa aversioner mot den vilket så här i backspegeln bara verkar dumt. Men jag minns ännu lyckan att få dricka sin mjölk eller i undantagsfall läskedryck ur ett glas istället för ur en plåtmugg. Framför dem ligger en tratt i de ursprungliga Kockums-färgerna vitt och blått. Mycket bättre än plasttrattar och används tämligen frekvent. 

Emaljerad hink med lock.

Emaljerad hink med lock.

Den emaljerade hinken med lock i bilden ovan är om jag minns rätt "slaskhink i reserv" och det är antagligen därför som den är i så oförskämt gott skick. Jag vet inte om "reserv" betyder att den tjänsgjorde när ordinarie hink blev full, eller om den bara stod beredd om något skulle göra den ordinarie obrukbar. Tung och gedigen med perfekt passform på locket (så att oönskade dofter från innehållet hölls borta), men däremot är finishen på emaljen inte den bästa: Ojämnt applicerad och med rinningar på ett par ställen. Det skulle kunna betyda att den är någon sorts andrasortering och därför inköpts till lägre pris. Annars känns det som om två slaskhinkar var lite lyxigt, minst sagt.

Viewing all 325 articles
Browse latest View live