Instrument väntar på bandet.
Den sjuttonde maj firades inte broderlandets nationaldag utan istället befann jag och Tommy oss vid sju-tiden i konsertlokalen iNTiMAN på Sigurdsgatan i hemstaden. Den skulle inom kort gästas av den kanadensiska countrysångerskan Whitney Rose som tillsammans med sitt tremannaband bestående av William Meadows, gitarr, Andrew Pacheco, bas och Kyle Sullivan, trummor (samtliga från Toronto) gästade Sverige under sluttampen på den över tre månader långa turné hon ägnat inledning av året åt.
Trots en något sen ankomst fick vi bra platser till vänster om scenen, och på grund av iNTiMANS relativa litenhet (som ett mycket stort vardagsrum) såg och hörde vi alldeles utmärkt. Jag hade hårdpluggat hennes senaste två plattor,Heartbreaker of the Year från 2015 (som är producerad av Raul Malo i The Mavericks) samt tolvan South Texas Suite med sex låtar som spelats in alldeles innan turnén tog sin början, så jag tyckte mig vara hyfsat uppdaterad vad gäller hennes musik. Den kan beskrivas som ytterst traditionell country med vissa pop-influenser och tangerar många stilar från texasswing, rockabilly och countryrock a la Flying Burrito Brothers till ren roots-musik i Emmylou Harris anda. Det skulle kunna bli väldigt spretigt, men allt hålls samman av fröken Rose's underbara stämma som förståndigt nog mixats långt fram i ljudbilden.
Whitney Rose med band.
Ungefär 20.15 gjorde bandet sin entré och sen var det inte en död punkt eller transportsträcka under den dryga timme framträdandet varade. Efter fler månader ute på vägarna var bandet samspelt och vågade ta ut svängarna emellanåt på ett sätt som jag själv inte upplevt sen Tommys och min resa till Nashville 2015. Det var därför inte långt till att dra paralleller till vad vi upplevde hos Roberts Western World... Det var också trevligt att fröken Rose anammat den grovkorniga humor som ofta förkommer i mellansnacket på country-framträdanden men som sällan kommer fram i själva musiken. Här rodnades det inte!
Wlliam Meadows trakterar sin Telecaster. Till vänster Whitney Rose & Andrew Pacheco.
Skall något framhållas särskilt så är det låtarna från den senaste 45-varvaren; "Looking Back On Luckenbach", "Analog" och "Three Minute Love Affair", Eagles-pastischen "Lasso" från Heartbreaker of the Year samt de lyckade countrypop-konverteringarna av "Suspicious Minds" och Lesley Gores "You Don't Own Me".
Whitney Rose i benhård koncentration på gitarrspelet.
När det var dags för extranummer inledde bandet utan sin sångerska med "Sleep Walk" där Meadows fick glänsa på sin krämfärgade Telecaster, för att sen fortsätta med vad som nog får gälla som ett ytterst säkert kort i dessa sammanhang: Tammy Wynettes"Stand by Your Man", en låt som kräver sin sångerska men som inte var någon match för fröken Rose.
Här framförs Merle Haggards "The Bottle Let Me Down".
Som sista nummer bjöd man på en cover av Merle Haggards "The Bottle Let Me Down" (tror jag, jag är långt ifrån någon Haggard-expert) och sen var det slut.
Nja, inte riktigt slut eftersom både Tommy och jag ställde oss i kö för att inhandla lite av musiken på skiva. När det blev min tur kunde jag inte låta bli att nämna att jag tyckte de förmedlat en Roberts Western World-stämning med sitt framträdande, samtidigt som jag vek upp min blazer så att min RWW-Tshirt blev synlig. Det gjorde fröken Rose så uppspelt att hon ville göra en "high five".
Whitney Rose med min signerade tolva. (Hemska ljusförhållanden.)
Därefter skrev hon på 45-varvaren ("For Karl-Erik, Only Love") åt mig och på en CD åt Tommy. Det kändes sen helt rätt att åka därifrån i Tommys Chevapickis. Jag hoppas hon kommer tillbaka någon gång. Det här framträdandet gav mersmak.
Här är en liten glimt av vad vi upplevde. Whitney Rose & bandet framför "Lasso" (sepiatonad för att accentuera hennes kortkorta vintage-klänning):