Frukost på Granliden serveras fortfarande med början klockan 8, och där var det mesta sig likt i utbudet. Ingen större trängsel var det heller. Värdshusvärden Tommy tittade in i matsalen och uttryckte stor glädje över att jag bodde hos dem igen. När jag var någorlunda mätt och belåten lastade jag in vad jag skulle behöva under dagens utfärd och körde bort till Sätofta. Anna-Lena var så gott som klar och hade flera förslag på vad vi skulle kunna ha för oss i landskapets sydöstra hörn, så det var bara att packa in oss i Barchettan och dra iväg. Vi hoppade över Svenska Ord-museet i Tomelilla denna gång och körde vidare mot Borrby där det finns ett kombinerat kafé, B&B och antikhandel med vidhängande trädgård som heter Blå huset och som jag länge velat besöka.
![Blå huset i Borrby.]()
Blå huset i Borrby.
Här har Anders Öhman och hans hustru förvekligat en dröm: alla sina intressen under ett tak. Tidigare drev hon antikhandel i centrala Malmö, men nu är den utlokaliserad till Österlen. Jag har länga följt Öhmans skriverier om mat på hans blogg, för övrigt den enda matblogg jag har läst kontinuerligt utan att tröttna. Parkering i Borrby var inget problem, avstånden är korta så jag kunde undvika träd (som var rikligt förekommande på Blå husets egen kundparkering) och vi inledda med att ta en titt på utbudet i butiken. Fina grejor, men inget som vi behövde. Utom en mindre handväska i tyg som reades ut för 10:- och passade bra som ersättning för en likadan som Anna-Lena köpt här tidigare men nu börjat visa tecken på förslitning.
Vi gick en tur genom trädgården som var imponerande stor och med många blommor och buskar, dammar och mindre vattenfall. Det fanns också ett "fyndskjul" med lite mer råbarkade antikviteter till ganska låga priser. Efter detta kändes det som en lätt lunch borde vara på sin plats, så vi tog en titt på vad som fanns att tillgå. Räkmackorna var slut, men det lovade Öhman råda bot på omedelbart. Jag bestämde mig för att testa den unika Borrbymackan (smör, herrgårdsost, spegeskinka, dijonsenap, äpple) som komponerats här och till detta äppelmust av lokal tillverkning. Vi fick ett bra bord på verandan, men dynorna var lite fuktiga vilket inte visade sig förrän efter att man suttit en stund. Men så går det när man väljer att ignorerar kafévärdens varningar.
![Anna-Lena på Blå husets veranda.]()
Anna-Lena på Blå husets veranda.
När Öhman levererade Anna-Lenas räkmacka hade han tid att byta några ord om sin matblogg och verkade genuint glad när jag kommenterade hans pastasås med isterband vilken jag lagat med utmärkt resultat. Borrbymackan var för övrigt inte dum. Undrar om det går att få tag i spickeskinka i Mälardalen? Annars borde prosciutto eller serranoskinka också fungera. Jag skall hursomhelst göra ett försök att återskapa den.
Nu lämnade vi Blå huset för denna gång, för att istället se om det skulle vara lämpligt att doppa fötterna i havet. Anna-Lena hade hört talas om något som hette Kyls strandbad (egentligen en del av Borrby strand) så vi körde i riktning mot detta. Efter att ha parkerat på en nästan tom gräsmatta i gick vi genom ett skogsparti på en stig som vidgade sig till en glänta där stranden började. Väldigt långsträckt med fin sand men inte särskilt mycket folk som var där. Kanske hade de gått hem för att äta lunch?
![Kyls strand norrut.]()
Till vänster vy söderut, till höger norrut.
Vi befriade oss från strumpor och skor för att känna på temperaturen, men den var inte tillräckligt hög för att övertyga oss om att vi skulle bada. Men solen sken och det var skönt att sträcka på benen efter allt bilåkande.
![Den typiske turisten?]()
Den typiske turisten?
Våra teorier om att badarna varit på lunch verkade stämma, för på vägen tillbaka till Barchettan mötte vi flera större sällskap som bar på diverse tillbehör för strandliv. Själva fortsatte vi kustvägen norrut och kunde under större delen av färden se havet till höger. I Brantevik svängde vi av och stannade så lång tid som det tog att gå på toalleten i gästhamnen och fotografera den dubbelparkerade Barchettan med havsutsikten i bakgrunden.
![Barchetta i Brantevik.]()
Barchetta i Brantevik.
Vi lämnade Brantevik och körde vidare genom Simrishamn för att sen ta åt vänster inåt landet. Anna-Lena visste nämligen att i Rörum fanns en retrobutik och antikhandel som borde svara upp mot våra höga krav. Den heter Rörums Retro och är inhyst i två rum i ett vitkalkat hus som ligger på adressen Rörums byaväg 58. Här var det smockfullt med bra grejor så det gällde att lägga band på köplusten. I butiken satt Jessica som jag och Anna-Lena hade en längre diskussion med om porslin och annat nödvändigt. Lite lustigt var det att när hon skulle se efter på Internet hur Gustavsberg Akademi såg ut var min köttfärslimpa bland det första som dök upp på hennes sökning...
![Jessica med spetsfat "Blå båge".]()
Jessica med spetsfat "Blå båge".
Det var alldeles omöjligt att motstå ett eldfast spetsfat i dekoren "Blå båge" av Bibi Breger men jag har skrivit närmare om detta här. Det var inte billigt, men skicket var mycket bra och det tar inte så mycket plats. Frågan är vad som det är tänkt skall lagas till i det? En gratäng i miniformat? När Jessica fick höra att vi ämnade oss till Kivik för att köpa äppelmust tipsade hon oss om att det i Rörum fanns en prisbelönt tillverkning av äppelmust och den låg bara någon kilometer bort. Firman heter Rörumsro Frukt & Must men gårdsförsäljningen hade stängt klockan fyra. Attans också! Men som tur är verkade de tro på människornas ärlighet för man hade ett ställ med flaskor vid infarten där man kunde lämna pengar i en låda (eller swischa) och där fanns det en flaska kvar. Den lade jag beslag på. Sen körde vi vidare mot Kivik.
![Kiviks musteri.]()
Kiviks musteri.
Klockan fem körde vi in på parkeringen vid Kiviks musteri. Tyvärr stängde restaurangen i Äpplets hus just på detta klockslag så vi gick istället till fabriksförsäljningen där jag inhandlade tio liter av årets äppelmust för mindre än 20:-/styck. Nu behövde vi verkligen något ätbart för att inte blodsockerhalten skulle nå oroväckande låga nivåer, så vi körde mot Hamnplan där inte bara Buhres fiskrestaurang ligger, utan även några andra näringsstllen av varierande kvalitet. När man är här i krokarna måste man dock först avlägga besök för att hälsa på landsändens store son och folklivsskildrare:
![Piraten-stayn i Kivik.]()
Piraten-stayn i Kivik.
Naturligtvis är det Fritiof Nilsson Piraten som jag menar, och han står staty inte långt från hamnen. Färdas man i dessa trakter är mycket svårt att inte ha hans mustiga berättelser i bakhuvudet (helst i uppläsning av Ernst-Hugo Järegård) så en avstickare till hans staty är ett måste.
När detta klarats av inhandlade vi kebab-varianter i det närbelägna gatuköket och slog oss ned vid ett picknickbord vid vattenbrynet och satte i oss dessa. Mycket gott (men så var vi rejält hungriga också)! Nu tyckte vi det kunde vara dags att vända hemåt efter en rätt späckad dag. Men fem minuters bilfärd från Kivik bara måste man ju stanna vid Brösarps backar.
![Brösarps backar.]()
Brösarps backar.
![Rastplats vid Brösarps backar.]()
Rastplats vid Brösarps backar.
Visserligen skall de norra (och något mer svårnådda) backarna vara högre, men de södra räcker åt mig. Tillgängligheten är god tack vare rastplatsen som är listigt placerad invid Riksväg 9 som går genom backarna. Nu började jag känna av jetlagen, så jag protesterade inte särskilt mycket när Anna-Lena ville ta över ratten. Dessutom såg det ut som det var regn på gång, så jag fällde upp taket. Ett klokt beslut visade det sig. På grund av anledningar som jag inte går närmare in på här tog vi en mindre omväg och tittade på prästgården i Fränninge utanför Vollsjö.
![På väg mot Hörby.]()
På väg mot Hörby efter regnet.
Vi stannade också i Hörby för Anna-Lena ville att jag skulle se den fullständigt groteska muralmålningen i Hörbys kommunhus av den excentriske konstnären Johan Falkman som blev mycket omtalad 2012-2013 och var början till slutet för det moderata kommunalrådet Lars Ahlkvists politiska karriär. Den kan ses genom fönstren på byggnaden och liknar inget annat jag sett tidigare. En blandning av expressionism och mexikansk väggmålningstradition. Jösses!
Sen återstod inte mycket mer än att släppa av Anna-Lena i Sätofta och återvända till Granliden där parkeringssituationen var avsevärt förbättrad jämfört med gårdagen.